Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МВ Договірне право.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
265.73 Кб
Скачать

4.2. Практичні завдання контрольної роботи Задача № 1

Банк – гарант видав банківську гарантію організації – бенефіціару. При настанні обумовлених у гарантійному зобов’язанні умов бенефіціар звернувся до гаранта з вимогою про виплату відповідної суми. Гарант відмовився виконати своє зобов’язання, оскільки, як вважав банк, не було укладено письмової угоди між ним і принципалом, тобто з боржником по основному зобов’язанню. Ця обставина на думку гаранту, свідчить про відсутність підстав виникнення гарантійного обов’язку перед бенефіціаром. Бенефіціар звернувся до суду.

Запитання:

  1. Проаналізуйте норми в Цивільному кодексі щодо гарантії і знайдіть відповідь, яким має бути гарантійне зобов’язання банку перед бенефіціалом?

  2. Чи залежить дійсність такої гарантії від наявності письмової угоди між гарантом і принципалом?

  3. Яке рішення має винести суд?

Задача № 2

Банк видав принципалу гарантійний лист, де не зазначалося найменування бенефіціара, перед яким банк бере зобов’язання списати грошову суму в разі неповернення боргу принципалом.

Принципал (боржник по основному зобов’язанню) передав гарантійний лист кредиторові, який видав під цю гарантію кредит.

При неповерненні кредиту основним боржником кредитор звернувся до банку з вимогою про виконання зобов’язання по банківській гарантії. Банк відмовився задовольнити вимогу пославшись на відсутність у гарантійному зобов’язанні зазначення конкретного бенефіціара. Заявлений кредитором позов до суду про стягнення з гаранта гарантованої ним суми боргу був задоволений.

Запитання:

  1. Який порядок укладення договору гарантії з банком?

  2. Чи повинен він містити вказівку на конкретного бенефіціара?

  3. Як виконується банком зобов’язання по гарантії, які документи пред’являються?

  4. Чи правильне рішення суду?

Задача № 3

Між донецьким філіалом АКБ “Україна” і фірмою “Алтава” був укладений кредитний договір. Повноваження на видачу кредитів філіалу надавались банком “Україна” на підставі довіреності строком на один рік. Надаючи кредит, філіал застрахував ризик неповернення кредитору в страховій компанії “Скайд-Донбас”, яка в свою чергу перестрахувала ризик невиконання своїх зобов’язань перед страхувальником в страховій компанії “Скайд-Київ”. У зв’язку з тим, що фірма “Алтава” своєчасно кредит не повернула, банк “Україна” звернувся до страхової компанії з вимогою про виплату страхового відшкодування. Але страхова компанія у виплаті відмовила через відсутність коштів. Тоді банк “Україна” звернувся з позовом до страхової компанії в господарський суд, який своїм рішенням визнав недійсними кредитний договір і договір страхування та в позові банку “Україна” відмовив. Банк звернувся із скаргою до Вищого господарського суду України.

Запитання:

  1. Чи може кредитний договір забезпечуватися страхуванням?

  2. Якщо відповідь на перше питання буде позитивною, то яким вимогам мав відповідати договір страхування?

  3. Які обставини могли стати підставою для визнання зазначених договорів недійсними?

  4. Яке рішення має винести Вищий господарський суд?