Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ВСТУП.1 РОЗДІЛ 21.5.doc
Скачиваний:
37
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
577.02 Кб
Скачать
    1. Аналіз сучасних способів проведення технологічних процесів виробництва йогурту

За останні роки молочна промисловість збагатилась новою технікою та технологією, як при отриманні якісного молока, так і при переробці його в готову продукцію.

В результаті науково-технічного прогресу у виробників з'явилися нові технологічні можливості, які дозволяють не тільки удосконалювати технології отримання традиційних кисломолочних продуктів, а й створювати функціональні продукти харчування зі збалансованим нутрієнтним складом, низькою калорійністю, зі зниженим вмістом цукру і жиру і підвищеним вмістом корисних інгрідієнтів, з подовженим терміном зберігання [11].

Кисломолочні продукти – це збірна назва продуктів типу йогурту, кефіру, ряжанки, сметани і кумису. Загальна назва кисломолочних продуктів виникла завдяки кисломолочному бродінню (часткове перетворення лактози в молочну кислоту), викликаного мікроорганізмами, що входять до складу закваски. У процесі бродіння утворюється двоокис вуглецю, оцтова кислота, діацетил, ацетальдегід і деякі інші речовини, що надають продуктові характерні свіжий смак і аромат.

Йогурт є досить відомим і популярним у світі дієтичних кисломолочних продуктів. Йогурт ̶ кисломолочний продукт з підвищеним вмістом сухих речовин, який виробляють сквашуванням молока культурами видів Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus, Streptococcus salivarius subsp. thermophilus. Підвищений вміст сухих речовин в продукті досягається двома способами ̶ попереднім згущенням молока у вакуум-апаратах або внесенням сухого знежиреного молока [12, 13, 14].

Йогурти виготовляють наступними способами – термостатним і резервуарним.

Технологічний процес виготовлення йогуртів термостатним способом містить такі операції:

  • приймання і підготовку сировини;

  • нормалізацію молока;

  • очистку;

  • пастеризацію, гомогенізацію та охолодження;

  • заквашування;

  • розлив в тару;

  • сквашування в термостатній камері;

  • охолодження і дозрівання в холодильній камері [12, 13].

Для приготування йогурту резервуарним способом усі технологічні операції до охолодження підготованої суміші аналогічні виготовленню йогурту термостатним способом. Ці операції здійснюють у спеціальних резервуарах (танках). Після охолодження суміші до температури заквашування заквашують молоко, вносять наповнювачі, сквашують, перемішують і охолоджують, розливають у споживчу тару, доохолоджують в камері [12, 13, 14].

Виробництво питного йогурту аналогічне технології виробництва йогурту з порушеним згустком, але тут згусток перед упаковуванням "розбивають" до рідкої консистенції.

Заморожений йогурт сквашують у танках і заморожують, як морозиво (рис.1.1) [16].

Також останнім часом в Україні набули популярності йогурти десертні та біойогурти.

Полотно 1849

Рис. 1.1 Схема виробництва замороженого йогурту

Концентрований йогурт – сквашують у танках, концентрують і охолоджують перед упаковуванням (рис.1.2) [15].

Полотно 419

Рис. 1.2 Схема виробництва концентрованого йогурту

Окрім відомих способів проведення технологічних процесів виробництва йогуртів, сучасні технології йогуртів передбачають застосування стабілізаторів структури, заквасок прямого внесення, різноманітного спектру наповнювачів.

Одержання термізованого йогурту. Термізовані йогурти ̶ йогурти, піддані спеціальній термічній обробці. Вони можуть зберігатися декілька місяців. Не володіють лікувальним ефектом, але мають високу харчову цінність завдяки наявності вітамінів і мінеральних речовин.

Для подовження строку зберігання проводять повторну термічну обробку при температурі 65-80ᴼС з витримуванням за вказаних температур від 2-3с до 20 хв[16].

Актуальним завданням у створенні нового покоління функціональних молочних продуктів є удосконалення існуючих і розробка нових технологій обробки сировини й готових продуктів (високий тиск, мікрофільтрація, деаерація та ін.) [17].

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]