Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Контр работа.-між.ек.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
182.78 Кб
Скачать

Тема 10. Міжнародний кредит

Сутність та мотивація міжнародного кредиту. Необхідність виникнення та еволюція міжнародного кредиту.

Поняття міжнародного кредиту та його основні принципи. Різновиди міжнародного кредиту та їх характеристики. Тенденції сучасного міжнародного кредитного ринку.

Проблема зовнішньої заборгованості, шляхи та механізм її розв'язання. Кредитування експорту та імпорту: форми та методи. Україна у міжнародних кредитних відносинах .

Тема 11. Світовий фінансовий ринок

Світовий фінансовий ринок, його структура та тенденції розвитку. Сутність, мотивація та форми міжнародного руху капіталу. Еволюція світового ринку капіталу.

Міжнародна технічна допомога. Міжнародний ринок позикових капіталів. Транснаціональні банки на світовому ринку позикових паперів.

Світовий ринок золота. Особливості та структура ринку євровалют.

Валютно-фінансові кризи, їх історія, тенденції та перспективи. Місце України на світовому фінансовому ринку.

Тема 12. Міжнародна економічна діяльність

Передумови, особливості та шляхи міжнародної економічної діяльності. Інтеграційні пріоритети в економічній діяльності. Внутрішні фактори економічної інтеграції. Трансформації структури зовнішньоекономічних зв'язків. Формування системи регулювання зовнішньоекономічної діяльності.

Сутність та мотивація міжнародного бізнесу. Типи та види міжнародного бізнесу. Суб'єкти та об’єкти міжнародного бізнесу. Транснаціональні корпорації. Міжнародні спільні підприємства.

Порівняльна характеристика форм міжнародного бізнесу. Державне регулювання діяльності міжнародного бізнесу (вітчизняний та зарубіжний досвід).

Тема 13. Міжнародна економічна інтеграція

Міжнародна економічна інтеграція як система відношень та процес. Фактори міжнародної економічної інтеграції. Мікро- та макроінтеграція. Горизонтальна та вертикальна мікроінтеграція. Макроінтеграція та економічний регіоналізм. Форми, шляхи та особливості регіональної економічної інтеграції.

Проблеми та перспективи світової (глобальної) економічної інтеграції. Європейські інтеграційні процеси. Європейський союз. Інтеграція східноєвропейських країн. Потенціал та особливості загальноєвропейської економічної інтеграції.

Північноамериканська економічна інтеграція. Зона вільної торгівлі «США – Канада». НАФТА. США у світових інтеграційних процесах. Економічна інтеграція в Латинській Америці.

Потенціал та особливості регіональної інтеграції країн Азії. Інтеграційні зусилля арабських країн. Взаємозв'язки країн Африки

Тема 14. Глобалізація економічного розвитку

Суть і об’єктивні передумови виникнення глобальних проблем світової економіки. Поняття глобальної проблеми. Основні підходи до аналізу глобальних проблем. Неоднорідність проблем.

Класифікація глобальних проблем світової економіки і причинно-наслідкові фактори їх формування. Глобальні проблеми і їх вплив на світовий розвиток. Підходи до вирішення глобальних проблем.

Глобалізація світової економіки: суть та визначення. Сім «епох людства» та ера «глобального села». Поняття, риси глобалізації світової економіки, основні напрями. Стадії глобалізації. Еволюція концепцій глобалізації.

Чотири рівні глобалізації: планетарний, національний, галузевий, на рівні фірми. Негативні та позитивні наслідки глобалізації.

Сучасна інформаційна революція. Розвиток інформаційних технологій та інформаційна економіка. Глобалізація: за і проти. Глобалізація та світовий хаос.

Вплив глобалізаційних процесів на «країни загального добробуту». Економічна глобалізація. Інститут «держави» в епоху глобалізації. Антиглобалістський рух. Концепція «золотого мільярду» та Новий світовий порядок.