Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ROBOTA.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
234.5 Кб
Скачать

2. Місія та цілі підприємства.

Визначення місії і цілей організації, яке розглядається як один з етапів розробки стратегії, складається з трьох етапів, кожний з яких потребує відповідального ставлення. Перший етап полягає у формуванні місії, яка в концентрованій формі відображує сенс існування підприємства, його призначення. Місія надає організації оригінальність, наповнює роботу людей особливим змістом. Далі йде етап визначення довгострокових цілей. І завершується ця частина стратегічного управління етапом встановлення короткострокових цілей. Формування місії і визначення цілей підприємства призводять до того, що стає зрозумілим його призначення і напрями розвитку.

У менеджменті під місією організації розуміють основну загальну мету, чітко виражену причину існування організації.

Місія розроблюється на основі стратегічного бачення власників і вищого керівництва. Концепція „стратегічного бачення” забезпечує зв’язок між загальними, якісними цілями фірми та її специфічними виробничо-комерційними орієнтирами.

На СП «Коопунівермаг» розроблена місія, яка складається з таких складових:

  1. Прагнення забезпечити покупця виробами найвищої якості;

  2. Ринок хлібобулочних виробів є одним з найрозвиненіших ринків харчової промисловості України. Це спонукає організацію постійно підвищувати якість продукції і послуг, що надаються.

Місія СП «Коопунівермаг» звучить так: «Виготовляти продукцію, для задоволення потреб споживачів, найвищої якості за доступними цінами».

Для ефективного господарювання істотним є визначення цілей створення і функціонування підприємства

На основі загальної місії підприємства формулюються і встановлюються цілі. Основними цілями підприємства є:

  • кожний рік збільшувати частку ринку підприємства на 2%;

  • до кінця року підвищити рентабельність з 3 до 5%;

  • продати 40 тис. одиниць товару протягом наступного року;

  • протягом 3-х років забезпечити підприємство автотранспортом для доставки хлібобулочних і кондитерських виробів по всьому району;

  • Впровадження в виробництво нових технологій протягом 5 років.

В системі стратегічного управління фірмою цілі виконують декілька важливих функцій: відображують філософію організації, концепцію її діяльності і розвитку; знижують невизначеність діяльності як фірми, так і окремих робітників, в якості орієнтирів, яких треба досягти; складають основу критеріїв (стандартів, вимог) для прийняття рішень, виділення проблем, контролю і заохочення співробітників фірми; зосереджують навколо себе робітників, надихають їх добровільно брати на себе зобов’язання і прикладати зусилля по їх виконанню.

Кількість і різноманітність цілей, що стоять перед організацією, настільки великі, що без системного підходу до визначення їх складу не може обійтись жодна організація незалежно від її розмірів, спеціалізації, виду та форми власності. В якості зручного інструменту можна використовувати побудову «дерева цілей». В основі побудови «дерева цілей» знаходиться їх декомпозиція – розподіл на більш дрібні цілі.

Виготовляти продукцію, для задоволення потреб споживачів, найвищої якості за доступними цінами

Маркетинг

Виробництво

Фінанси

Рис 2.1 Дерево цілей СП «Коопунівермаг»

Побудова «дерева цілей» в організації дуже важлива, оскільки вона забезпечує орієнтацію діяльності всіх підрозділів на досягнення цілей вищого рівня. Якщо ієрархія цілей побудована вірно, то кожен підрозділ, виконуючи власні завдання, робить необхідний внесок у досягнення цілей організацією в цілому.

Побудова «дерева цілей» дозволяє також визначити напрямок діяльності організації, представити її в наглядній формі, піддати аналізу, визначити зони конфліктності цілей, їх об’єктивність, обґрунтованість,узгодженість.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]