Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТОХВ курсовий.doc
Скачиваний:
50
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
205.82 Кб
Скачать

2.7 Монтаж, експлуатація та ремонт обладнання

В даному розділі наводяться дані про підготовчі роботи до виконання монтажних робіт, послідовність монтажно-налагоджувальних робіт, випробовування обладнання після монтажу, виконання вимог техніки безпеки при здійсненні монтажних робіт.

Серед умов, що забезпечують безперебійну роботу обладнання в номінальних режимах, важливе місце належить його правильній експлуатації, своєчасному ремонту та підтримуванню в належному роботоздатному стані. На підприємствах надійна робота обладнання забезпечується заходами системи планового технічного обслуговування і ремонту.

Значна кількість видів обладнання підприємств харчової промисловості працюють за умов надлишкового тиску і високих температур. Тому їх експлуатація повинна проводитись у відповідності з Правилами технічної експлуатації тепловикористовуючих установок і теплових мереж.

В цьому розділі потрібно навести також правила експлуатації обладнання, методи його обслуговування, технічної діагностики і ремонту.

2.8 Заходи з охорони праці, техніки безпеки

Розділ з охорони праці виконується відповідно до теми курсового проекту і базується на законодавстві України з охорони праці та відповідних нормативно-правових актах.

Розділ пояснювальної записки починається з наведення характеристики об’єкту та аналізу можливого травматизму чи професійних захворювань. Відповідно до цього формуються проектні рішення виходячи з існуючих санітарно-гігієнічних норм:

– упорядкування приміщень (освітлення, вентиляція, водопостачання, опалення та ін.);

– упорядкування побутових приміщень;

– забезпечення безпеки в роботі обладнання;

– забезпечення електробезпеки;

– вирішення питань пожежо- і вибухобезпеки і пожежегасіння.

При розробці обладнання необхідно керуватись головними вимогами:

– виробниче обладнання повинно бути безпечне при монтажі, експлуатації і ремонті як окремо, так і в складі комплексів;

– виробниче обладнання не повинно забруднювати навколишнє середовище;

– необхідно забезпечити надійність і довговічність конструкцій;

– матеріали, що використовуються в обладнанні не повинні бути шкідливими та небезпечними;

– конструкція обладнання повинна виключати можливість випадкового контакту робітників з гарячими чи переохолодженими частинами.

При модернізації або розробленні обладнання необхідно запроваджувати автоматичне блокування, як засіб захисту від травматизму. Машини і апарати необхідно обладнувати контрольно вимірювальними і запобіжними приладами як активної, так і пасивної дії, що сигналізують про небезпеку. Електрифіковане обладнання необхідно забезпечити системою захисного заземлення, занулення і установкою запобіжного устаткування.

В розділі надаються рекомендації з впровадження заходів з охорони праці у виробництво.

2.9 Висновки

У висновках пояснювальної записки відзначають основні результати роботи, наводять головні техніко-економічні характеристики об’єкта проектування. Увагу акцентують на оригінальні конструктивні рішення, запропоновані автором, вказують рівень їх новизни.

Відзначається за рахунок яких конструкторських, технологічних чи інших рішень було досягнуто підвищення технічного рівня обладнання. Вказується техніко-економічні, соціальні переваги запропонованого технічного рішення в порівнянні з існуючими.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]