Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
І.С. 31-45 21-25.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
163.33 Кб
Скачать

45 Напрями вдосконалення інформаційної податкової системи україни

Як відомо, з метою виконання завдань реформування системи оподаткування в Україні ведеться робота стосовно розробки та запровадження податкового кодексу України. Зазначений законопроект є першим кроком на шляху створення більш досконалої системи оподаткування, яка поряд з достатнім рівнем податкового навантаження на платників забезпечить достатній рівень регулювання майнових та податкових відносин.

Проектом кодексу з переліку діючих загальнодержавних податків вилучено податок на промисел, податок з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів, податок на землю, збір до Фонду для здійснення заходів щодо ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи та соціального захисту населення, збір на обов'язкове державне пенсійне страхування, збір до Державного інноваційного фонду. Разом з тим до переліку загальнодержавних податків віднесено гербовий збір.

Найбільш істотних змін зазнали місцеві податки. Так, перелік місцевих податків доповнено місцевим акцизним податком, збором за організацію гастрольної діяльності, збором за видачу дозволів на будівництво у населених пунктах об'єктів виробничого та невиробничого призначення, індивідуальне житлове, дачне та гаражне будівництво.

В розділі проекту "Податок на фізичних осіб" на відміну від діючого законодавства суттєво спрощується шкала нарахувань податку. Замість діючих у даний час 5 ставок - 10, 15, 20, 30 і 40 відсотків пропонуються З ставки податку - 10, 20 і 30 відсотків.

Проектом запропоновані зміни стосовно оподаткування підприємств малого бізнесу. Зокрема, передбачені норми щодо пільгового оподаткування новостворених юридичних осіб, які за ознаками, встановленими чинним законодавством, відносяться до суб'єктів малого підприємництва.

Крім того, слід зазначити, що у разі прийняття законопроекту «Про місцеві податки і збори», запропонованого в ході роботи над податковим кодексом України, існування 3864 ринків у містах та селах України припиниться. Понад три мільйони представників малого та середнього бізнесу залишаться без роботи. Таку моторошну картину малюють керівники асоціації «Укрринок», виступаючи проти законопроекту, яким передбачено підвищення ставок ринкового збору більш ніж у 20 разів.

21 Типові функції інформаційних систем

Усі інформаційні системи(ІС) містять функціональні компоненти; компоненти системи оброблення даних та організаційні компоненти. Функціональні компоненти - це система функцій управління, комплекс взаємопов'язаних у часі та просторі робіт щодо управління для досягнення поставлених перед підприємством цілей. Підсистеми, що забезпечують роботу економічних ІС, є спільними для всієї економічної ІС незалежно від конкретних функціональних підсистем, у яких застосовуються ті чи інші види забезпечення. Будь-яка економічна інформаційна система має відповідну структуру, тобто містить такі підсистеми: •    організаційного забезпечення; •    правового забезпечення; •    математичного    забезпечення •    програмного забезпечення; •    інформаційного забезпечення; •    лінгвістичного забезпечення; •    технологічного забезпечення Організаційне забезпечення Організаційне забезпечення - є однією з найважливіших підсистем економічних ІС, від якої залежить успішна реалізація цілей і функцій системи. У складі організаційного забезпечення можна виділити чотири групи компонентів. Другим компонентом у структурі організаційного забезпечення економічних ІС є сукупність засобів, необхідних для ефективного проектування і функціонування економічної інформаційної системи (комплекси задач керування, включаючи типові пакети прикладних програм, типові структури керування підприємством, уніфіковані системи документів, загальносистемні і галузеві класифікатори і т.п.)

Третім компонентом підсистеми 03 є технічна документація, яку одержують в процесі обстеження, проектування і впровадження системи: техніко-економічне обґрунтування, технічне завдання, технічний і робочий проекти і документи, що оформляють поетапну здачу системи в експлуатацію.

Четвертим компонентом підсистеми організаційцного забезпечення є організаційно-штатна структура проекту.

Правове забезпечення призначене для регламентації процесу створення й експлуатації еономічної інформацйної системи, що включає сукупність юридичних документів з констатацією регламентних відносин з формування, збереження, обробки проміжної і результатної інформації системи. До правових документів, що діють на етапі створення системи, належать договір між розроблювачем і замовником та документи, що регламентують відносини між учасниками процесу створення системи