Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Інноваційні 58-64.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
20.04.2019
Размер:
72.19 Кб
Скачать

Інноваційні

58. Принципова технологічна схема отримання мікрокапсул рослинного порошку (за вибором).

Порошок зерна амаранту, дисперсійність 50-70 мкм, W=5..8%

Розчин гуміарабіку(11%), р-н желатини(10%),рН=7..7,5;t=70..75⁰С

Емульгування

Інтенсивне перемішування(t=50⁰С, τ=60хв.

Введення розчину ΝаΝО3 для зниження рН до 6,5

Введення розчину СН3СООН (10%-ї) для зниж. рН до 4,5

Введення розчину Νа2SО4(20%-го) як дегідратанта

Мікрокапсули коацервату

Зниження температури до 10⁰С

Введення розчину Νа2SО4(20%-го) для отвердіння оболонок мікрокапсул; рН=9…10; t=18 - 20⁰С

Очищена вода

Відділення залишків желатину, гуміарабіку та розчину Νа2SО4; відбір мікрокапсул

Сушіння мікрокапсул

Пакування

На зберігання

Принципова технологічна схема отримання мікрокапсул рослинного порошку амаранту. Технологія починається з того, що порошок диспергують у розчині або розплаві плівко утворювача. В даному випадку - це суміш 11%-го р-ну гуміарабіку та 10%-го р-ну желатини. В цю суміш вводять порошок амаранту з дисперсністю часток 50-70мкм та залишковою вологістю 5-8%. Емульгують при температурі 70-75⁰С і реакції середовища з рН8-8,5. Далі температуру суміші знижують до 50⁰С та перемішують 60хв. Потім відбувається процес поступового зниження рН (ΝаΝО3 до 6,5; СН3СООН до 4,5). Дані прийоми дають можливість формувати оболонки. Для посилення процесу в суміш вводять Νа2SО4(20%-го). Далі температуру знижують до 10⁰С для утворення стійких мікрокапсул. Для отвердіння оболонок в р-н вводять Νа2SО4. По завершенні цього етапу желатина, гуміарабік та Νа2SО4, які не піддалися коацервації, відділяються під час промивання на віброситі очищеного водою. Сушіння можна здійснювати за допомогою адсорбенту (сілікагельні сушарки) в апаратах псевдо киплячого шару при обробленні етанолом.

59. Використання мікрокапсулювання в інноваційних технологіях як методу підвищення біозасвоюваності рослинних компонентів.

Мікрокапсулювання – процес введення в оболонку мікроскопічних твердих, рідких або газоподібних речовин як індивідуальне пакування, що ізолює їх від зовнішнього середовища. Даний менод дозволяє одержати препарати та харчові біодобавки спрямованої дії й регульованою швидкістю виділення діючої речовини, що досягається нанесенням оболонки, якій залежно від призначення і фізико-хім. показників, можна надати необхідних властивостей.

У теперішній час у вигляді мікрокапсул випускають ряд лікарських речовин та БАД до їжі: вітаміни, вітамінно-мінеральні комплекси, антибіотики, протизапальні, сечогінні, серцево-судинні, снодійні та ін. засоби.

Метод мікрокапс. ділиться на три основні групи: фізичні, фіз..-хім. та хімічні. Хімічний метод отримання є на сьогодні найбільш значимим, оскільки має порівняно простий спосіб виробництва, нескладне устаткування, високу продуктивність, а головне – дає можливість отримати ядра-капсули практично будь – якого розміру у вигляді газу, рідини чи твердої речовини.

Використання мікрокапсулювання як методу підвищення біозасвоюваності рослинних компонентів має на меті:

  • Запобігання компонентів не стійких лікар.препаратів та харчових біодобавок від вплиу зовнішнього середовища (вітам, антибіот, фермен, пробіотики, вакцини);

  • Маскування смаку і запаху речовин, що входять до складу комбінацій;

  • Вивільнення діючих БАР у потрібній ділянці ШКТ;

  • Зменшення подразнюючої чи навіть токсичної дії;

  • Пролонгування дії БАР, яке викликається сповільненням швидкості вивільнення діючої речовини з мікрокапсул завдяки наявності напівпроникної оболонки;

  • Перетворення рідин і газів у псевдо твердий стан;

  • Зменшення леткості діючих речовин, здатних до випаровування.

В якості матеріалів для оболонок використовують широкий спектр натуральних і синтетичних полімерів. Вони представлені водорозчинними (желатина, гуміарабік, крохмаль) і водо нерозчинними сполуками (каучук, силікони, етилцелюлоза, поліамід).

Перевагами даного методу є: збільшення коефіцієнта засвоюваності компонентів харчових БАД, підвищити цілющу силу активних компонентів; відсутність у складі консервантів; відсутність домішок; максимальне вилучення вологи та відсутність слідів екстрагента; підвищення швидкості засвоювання біокомпонентів у 6 разів в порівнянні з таблетованим порошком; для одержання бажаного фізіологічного або терапевтичного ефекту необхідно в 3…4 рази менше біодобавки, ніж у таблетованій чи порошкоподібній формі; капсули виконані з абсолютно прозорого натурального матеріалу, що не містить домішок і добре засвоюється організмом.