Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
отчет практика 2011-2012.docx
Скачиваний:
297
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
146.75 Кб
Скачать

Асортимент продукції дп пат «Київхліб» Хлібокомбінат №11 за 2011-2012р.

Показник

2011р.

2012р.

Відхилення

+,-

%

Кондитерські вироби, од.

22

20

-2

9

Хлібобулочні та інші вироби, од.

46

44

-2

9

Разом

68

64

-4

6

З таблиці 2.2 видно, що асортимент виробів у 2012р. зменшився на 4од. у порівнянні з попереднім роком і це становить 6%. Випуск кондитерських виробів також зменшився на 2од., або на 9% у 2012р., порівнюючи з 2011р. Також спостерігається зменшення виготовлення хлібобулочних виробів на 9%.

1.5. Споживачі та конкуренти продукції підприємства

Продукція Київського Хлібокомбінату №11 користується повагою та широким попитом серед населення як міста Києва, так і київської області. Та попит на продукцію комбінату мають не лише жителі, тобто фізичні особи, а й підприємства, різних форм власності від державних до приватних, а також приватні підприємці.

На підприємстві є свої автомобілі для поставки продукції. Вся продукція в торгівельну мережу доставляється частково своїми автомобілями і автомобілями зі сторони. Кількість постійно діючих договорів на поставку продукції постійно збільшується.

Продукція ДП "Хлiбокомбiнат №11" успішно реалізується у м. Києві та в восьми інших областях України. Кількість постійно діючих договорів на поставку продукції постійно збільшується. Укладено договори з торгівельними підприємствами різних форм власності. Серед них: мережі супермаркетів "БІЛЛА", "Сільпо", "Вест-Лайн", "Велика кишеня", ВАТ "Центральний гастроном", "Центр-Спар-Україна", "Русь", "ЕКО", "Край", Центр оптової торгівлі "METRO Cash & Carry", приватні підприємці, військові частини, лікарні, дитячі та шкільні заклади.

Всього ж налічується близько 600 договорів на реалізацію хлібобулочних виробів та близько 400 договорів на кондитерські вироби, та на кожний договір може припадати по декілька торгових точок, так що не враховуючи звичайне населення підприємство має досить велику кількість клієнтів, які споживають його продукцію.

Сьогодні ми живемо в країні, де розвиваються ринкові відносини, а це не можливо без наявності жорсткої конкуренції як на внутрішньому ринку, так і на зовнішньому, як між підприємствами різних галузей промисловості, так і у внутрішньогалузевому середовищі. Тож і Хлібокомбінат №11 знаходиться у стані жорсткої конкуренції. Це спонукає маркетинговий відділ підприємства до постійного контролю та дослідження продукції та діяльності конкурентів, новинок, які з’являються на ринку як внутрішньому, так і світовому, вивчення потреб та побажань споживачів.

Для аналізу конкурентоспроможності комбінату у порівнянні з іншими підприємства хлібопекарської промисловості на підприємстві розроблені спеціальні комп’ютерні інформаційні програми, наприклад матриця рентабельності, матриця по товарам і асортименту. Також проводиться аналіз продукції конкурентів. Один з способів це купівля продукції конкурента і зібрання „круглого столу”, тобто проводиться аналіз зовнішнього вигляду та міцності тари, зовнішнього вигляду продукту, смаку, запаху та інших якісних та кількісних характеристик продукту.

Основними конкурентами кондитерських виробів є „Нивки”, „Рошен”, „Маріан”, „Ліса”, безліч приватних підприємств та підприємців, також існує внутрішня конкуренція між хлібокомбінатами АТ „Київхліб”.