Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ZVIT_Z_PRAKTIKI_1.docx
Скачиваний:
31
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
110.29 Кб
Скачать

Розділ іі. Виробнича та організаційна структура підприємства

2.1. Загальний опис керуючої та керованої систем

ТзОВ "Електронпобутприлад" являє собою систему, тобто сукупнiсть, взаємодiючих елементiв, якi складають цiлiсне утворення, що має властивостi складових елементiв. Пiд даним ТзОВ розумiють групу людей, дiяльнiсть яких координується (свiдомо або спонтанно) для досягнення певної мети або цiлей. ТзОВ "Електронпобутприлад" складається з керуючої та керованої пiдсистем. Керуюча система включає тi складовi елементи, якi забезпечують процес управлiння. В склад керованої системи входять елементи, якi забезпечують безпосереднiй процес виробничої, господарської, комерцiйної та iнших видiв дiяльностi. Взаємодiю керованої та керуючої пiдсистеми можна зобразити наступною схемою (рис. 2.1).

Рис. 2.1. Механiзм взаємодії керуючої та керованої пiдсистем.

Органiзацiйна структура підприємства є лiнiйно-функцiональною, вона передбачає, що штабнi функцiональнi служби отримують повноваження управлiння службами нижчого рiвня, якi виконують вiдповiднi спецiальнi функції. Однак делегуються не лінійні, а функціональні повноваження. Тут iснує двi основнi структури управлiння – функцiональна та лiнiйна.

Підприємство визначає свою структуру та встановлює штати, якi затверджуються директором дочiрнього підприємства за погодженням з Правлiнням АТ “Концерн-Електрон”.

Організаційна структура (органіграма) підприємства має наступний вигляд, і зображена на рис. 2.2.

Рис. 2.2. Організаційна структура ТзОВ «Електронпобутприлад»

Лiнiйна структура управлiння складається з взаємопiдпорядкованих органiв у виглядi iєрархiчної драбинки. Кожен управлiнець пiдпорядковується тiльки одному менеджеру i всi зв’язки з вищими рiвнями управлiння йдуть через нього. Ця структура характеризується простотою, чiткiстю i зрозумiлiстю взаємовiдносин ланок i працiвникiв управлiння. Але лiнiйна структура вимагає компетенцiї керiвництва з усiх питань, тому вона може використовуватися тiльки в умовах вiдносно простої системи органiзації з постiйними умовами, завданнями та функцiями менеджменту.

Функціональна будується на ієрархії органів, які забезпечують виконання кожної функції управління на всіх рівнях. Керівники спеціалізуються на окремих управлінських функціях, які виконуються відповідними спеціалістами.

Згідно з вищенаведеною організаційною структурою, перший рівень управління складає генеральний директор, який керує діяльністю ТзОВ загалом, і у підпорядкування якого знаходяться головний інженер, головний бухгалтер, заступники з виробництва, маркетингу та кадрових питань. Крім того директору безпосередньо підпорядковуються особистий секретар, юрист підприємства та технічний відділ.

Директор представляє iнтереси дочiрнього підприємства у всiх вiтчизняних та зарубiжних пiдприємствах, фiрмах i органiзацiях; у встановленому правлiнням АТ порядку розпорядження майном i коштами переданими пiдприємству; укладає договори, у тому числi трудовi; видає довiреностi; вiдкриває в банках розрахунковий та iншi рахунки; за погодженням з Правлiнням АТ затверджує структуру та штати пiдприємства; вирiшує всi питання кадрового забезпечення дiяльностi дочiрнього пiдприємства; визначає принципи та порядок нормування працi; встановлює згiдно чинного законодавства, рiшень Правлiння i керiвництва АТ форми та розмiри i премiювання працiвникам пiдприємства; видає накази та розпорядження, обов’язковi для виконання всiма працiвниками дочiрнього пiдприємства; здiйснює iншi дiї із забезпечення дiяльностi пiдприємства, що не суперечать чинному законодавству України; iншi права та обов’язки, а також термiн найму, вiдповiдальнiсть та iншi питання дiяльностi директора у межах його компетенцiї визначаються у контрактi.

Директор підприємства може бути звiльнений з посади наказам Президента АТ на пiдставах, якi передбаченi законодавством України та контрактом.

Головний інженер (заступник директора з технічних питань) керує технічною підготовкою виробництва, науково-дослідною діяльністю та допоміжним виробництвом.

Заступник директора з виробництва здійснює управління основним виробництвом, тобто безпосереднім процесом перетворення предметів праці у готові вироби.

Заступник директора з маркетингу управляє маркетинговими дослідженнями, процесами дослідження конкурентоспроможності продукції, рекламною діяльністю, постачанням, збутом тощо.

Заступник директора з кадрових питань керує наймом та звільненням працівників, підвищенням кваліфікації та перепідготовкою кадрів.

Головний бухгалтер управляє функціями бухгалтерського обліку, статистичною звітністю, економічним аналізом стану підприємства, податковим плануванням, проведенням внутрішнього аудиту тощо.

Директор підприємства, його заступники, головний бухгалтер призначаються на посаду на пiдставi контракту та наказом Правлiння акцiонерного товариства “Концерн-Електрон”.

До другого рівня управління ТзОВ належать начальники відділів, дільниць та цехів, а також окремо начальник технічного відділу, що безпосередньо підпорядковується директору.

До третього рівня управління відносяться комірник, налагоджувальник та майстри, які безпосередньо керують бригадами робітників.

Керована система підприємства представлена працівниками всіх відділів, цехів, дільниць, бухгалтерії та секретаріату.

Конкретна вiдповiдальнiсть за загальне управління персоналом на ТзОВ "Електронпобутприлад" покладена на професiйно пiдготовлених працiвникiв вiддiлу кадрiв. Для того, щоб такi спецiалiсти могли активно сприяти реалiзації цiлей органiзації, їм необхідні не тiльки знання i компетентнiсть у своїй сферi, але й обізнаність з потребами керiвникiв низової ланки. Разом з низьким рівнем розуміння керiвниками низової ланки специфiки управлiння трудовими ресурсами, його механiзму, можливостей i недолiкiв, їм необхідно повною мірою використовувати послуги спецiалiстiв кадрового відділу.

Управлiння трудовими ресурсами на ТзОВ «Електронпобутприлад» включає в себе наступнi етапи:

1. Планування ресурсiв: розробка плану задоволення майбутнiх потреб в людських ресурсах.

2. Набiр персоналу: створення резерву потенцiйних кандидатiв для всiх посад.

3. Вiдбiр: оцiнка кандидатiв на робочi мiсця та вiдбiр кращих претендентів з резерву, створеного в процесi набору.

4. Визначення заробiтної плати i пiльг: розробка структури заробiтної плати i пiльг з цiллю залучення, найму i збереження працiвникiв.

5. Профорiєнтацiя i адаптацiя: введення найнятих працівників в організацію, її пiдроздiли, створення у працiвникiв розумiння того, що саме очікує вiд них органiзацiя i яка праця в нiй отримує заслужену оцiнку.

6. Навчання: розробка програм для навчання трудовим навикам, якi необхiднi для ефективного виконання поставлених завдань.

7. Оцiнка трудової дiяльностi: розробка методик оцiнки трудової дiяльностi та доведення її до працiвника.

8.Пiдвищення, пониження, перевiд, звiльнення: розробка методiв перемiщення працiвникiв на посади з бiльшою чи меншою вiдповiдальнiстю, розвитку iх професiйного досвiду шляхом перемiщення на iншi посади, а також операцiй закiнчення трудового договору.

9.Пiдготовка керiвних кадрiв, управлiння просування по службi: розробка програм, направлених на розвиток здiбностей i пiдвищення працi керiвникiв.

Вiдносини з персоналом на ТзОВ «Завод» "Електропобутприлад" оформленi у тудовому та колективному договорi. В цих документах наведенi всi функції, права та обов’язки працiвникiв. Вiдповiдальнiсть за управлiння кадрами покладена на вiддiл кадрiв.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]