Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ZVIT_Z_PRAKTIKI_1.docx
Скачиваний:
31
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
110.29 Кб
Скачать

2.3. Характеристика функцій та методiв менеджменту

Пiд функцiями менеджменту на ТзОВ "Електронпобутприлад" розумiють вiдносно вiдособленi напрямки управлiнської дiяльностi (трудовi процеси в сферi управлiння), якi забезпечують управлiнську дiю. Вони вiдображають суть i змiст управлiнської діяльності на всiх рiвнях управлiння.

На ТзОВ "Електронпобутприлад" присутнi такi функцiї менеджменту: планування, органiзування, мотивування, контролювання і регулювання. Вони вважаються основними, бо будь-яка iнша управлiнська дiяльнiсть буде здiйснюватися шляхом послiдовного їх застосування.

Пiд функцiєю планування розумiють вiдособлений вид управлiнської дiяльностi (трудових процесiв), який визначає перспективу i майбутнiй стан органiзації. За допомогою планування створюють орiєнтир майбутньої дiяльностi органiзації.

Функцiя планування подiляється на два види:

* стратегiчне планування;

* планування реалiзацiї стратегiї.

Стратегiчне планування включає установлення мiсії та цiлей органiзації (якi вище наведенi), аналiз середовища та стану органiзації, оцiнку стратегiчних альтернатив та вибiр стратегії. Планування реалiзації стратегії є логiчним продовженням стратегiчного планування i направлене на розробку способiв реалiзації та оцiнку стратегії у порiвнянi з мiсiєю. ТзОВ "Електропобутприлад" для продовження своєї дiяльностi використовує у процесi планування бiзнес-план, у якому детально описується характеристика продукції та послуг, аналiз ситуації в сферi майбутньої дiяльностi; оцiнка ринкiв збуту i конкуренції; стратегiя маркетингу; план виробництва; органiзацiйний план; юридичний план; оцiнка ризику i страхування; фiнансовий план.

Пiд функцiєю органiзування розумiють вид управлiнської дiяльностi, який вiдображає процес створення структури управлiння органiзацiєю.

Воно має два аспекти:

* подiл органiзації на пiдроздiли у вiдповiдностi до цiлей i статегiй;

* установлення взаємовiдносин повноважень, якi зв’язують вищi рiвнi з нижчими i забезпечують можливiсть розподiлу i координації завдань.

Функція організування базується на трьох категоріях: повноваженнях, відповідальності і делегуванні.

Пiд функцiєю мотивування слiд розумiти вид управлінської дiяльностi, який забезпечує процес спонукання себе та iнших працiвникiв на досягнення особистих цiлей або цiлей органiзації.

Мотивацiя базується на двох категорiях: потреби (вiдчуття фiзiологiчної або психологiчної нестачi чого-небудь) i винагороди. У працівників ТзОВ "Електронпобутприлад" присутнi наступні види потреб: первиннi (фiзiологiчнi) та вториннi (психологiчнi). Для задоволення цих потреб ТзОВ використовує винагороди (все те, що людина вважає цінним для себе та отримує за затрачені зусилля, виконану роботу тощо.), які бувають внутрiшніми та зовнiшніми. Внутрiшні дає сама робота, самоповага, зміст трудового процесу. Зовнiшні дає організація: заробітна плата, премії, просування по службi, особистий кабiнет, додаткова вiдпустка.

Для стимулювання працiвникiв, якi працюють для досягнення кiнцевих результатiв, використовується премiювання. Воно проводиться для всiх працiвникiв (за пiдсумками мiсяця) та разово (премiювання обмеженої кiлькостi). Також застосовується комiciйний заробiток, що складається з фiксованого окладу (мiнiмуму) i комiсiйної винагороди.

Пiд функцiєю “контроль” розумiють вид управлiнської дiяльностi із забезпечення процесу, з допомогою якого керiвництво пiдприємства визначає, наскiльки правильнi його управлiнськi рiшення, а також напрями здiйснення необхiдних коректив. Основним завданням контролю на ТзОВ "Електронпобутприлад" є забезпечення досягнення цiлей та мiсiї органiзацiї. Об’єктивнiсть i необхiднiсть контролю як функцiї менеджменту визначається дiєю наступних факторiв:

* невизначенiсть середовища (змiна законiв, полiтики, технологiї);

* небезпекою виникнення кризових ситуацiй;

* тиском з боку конкурентiв;

* боротьбою за ринки збуту товарiв.

ТзОВ "Електронпобутприлад" має вiддiл технiчного контролю, який проводить попереднiй, поточний та заключний контроль.

Певнi стандарти, за якими проводиться контроль діяльності ТзОВ, встановлюються державними органами стандартизації чи комiсiєю самого підприємства. Встановлення стандартiв вимагає:

* обмеження в часі;

* конкретизації критеріїв;

* забезпечення реальностi показникiв;

* забезпечення можливостi прогнозування показникiв i результатiв.

Спiвставлення досягнутих результатiв з встановленими стандартами здiйснюється за етапами:

* установлення масштабу допустимих вiдхилень;

* передача i розповсюдження iнформації про конкретнi результати;

* оцiнка iнформації про отриманi результати;

* обгрунтування висновкiв по стандартах.

Застосування системи контролю виробничих процесiв дозволяє здiйснити надiйний контроль за дотриманням технологiчної дисциплiни на робочих мiсцях, проводити приймання i випробування готової продукцiї i перевiрку правильностi оформлення документiв на виготовлення i здачу продукцiї на склад або замовнику, контролювати комплектнiсть та якiсть упаковки готових виробiв.

Функція регулювання є видом управлінської діяльності, спрямованим на усунення відхилень, збоїв, недоліків в керованій системі шляхом розробки і впровадження керівною системою відповідних заходів. ТзОВ застосовує дану функцію на усіх попередніх етапах функціонального підходу шляхом усунення відхилень, що виникли, перегляду встановлених раніше критеріїв діяльності або поєднанням обох підходів.

На ТзОВ "Електронпобутприлад" використовують такi методи менеджменту: економiчнi, органiзацiйно-розпорядчi, соцiально-психологiчнi, технологічнi.

Економiчнi методи:

* матеріальні стимули (тарифні ставки, посадові оклади, доплати, надбавки, премії, цінні подарунки);

* довго-, середньо- та короткостроковi плани.

Органiзацiйно-розпорядчi (адмiнiстративнi) методи:

* органiзацiйнi дії;

* розпорядчi дії;

* дисциплiнарнi дії.

Соцiально-психологiчнi методи:

* соцiальнi плани;

* моральнi стимули;

* методи формування колективу та соцiально-психологiчного клiмату в колективi.

Технологічні методи:

    • Конструкторська документація;

    • Технологічні карти;

    • Вказівки з використання певного обладнання;

    • Режим роботи;

    • Вимоги до видів трудової діяльності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]