Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ZVIT_Z_PRAKTIKI_1.docx
Скачиваний:
31
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
110.29 Кб
Скачать

3.2. Рiвень автоматизації виробництва

Виробнича діяльність ТзОВ "Електронпобутприлад" характеризується певним рівнем автоматизації. На сучасному етапi широко використовується система автоматичного проектування і розрахунку (САПР). САПР були використанi в конструкцiйнiй пiдготовцi в тих видах машин i апаратiв, складнiсть яких робить неможливим застосування iнших методів проектування. В основi САПР застосовуються електронні обчислювальні машини (ЕОМ) з належним програмним забезпеченням.

Органiзацiю конструювання на підприємстві iз сучасним ЕОМ можна подiлити на 4 етапи:

* пошук нових рiшень;

* розробка ескiзного варiанту;

* поточне проектування конструкції;

* розробка робочих креслень.

Застосування ЕОМ сприяє удосконаленню пiдготовки та оргазації виробництва: забезпечується чiтка послiдовнiсть виконання робiт, пiдвищення ефективностi працi науковцiв.

Важливим фактором, який впливає на ефективнiсть застосуванням сучасного ЕОМ є створення на підприємствi спецiальних служб, якi покликанi займатися автоматизацiєю проектно-конструкторських розробок.

В САПРi важливим є те, що системи класифiкації деталей та складальних одиниць мiстять у своєму складi грунтовну систематизацiю за описом та функціями.

В САПРi використовуються системи для вирiшення наступних задач:

* встановлення запозичених деталей при розробцi нового виробу;

* автоматизацiйна основа стандартних конструктивних рiшень;

* автоматизацiя процесiв та конструювання оснащення на технiчних рiшеннях.

3.3. Інвестиційна діяльність заводу

З 2008 року на заводі почалося впровадження капітальних інвестицій (див. додаток) у сумі 3244 тис грн, з яких на придбання машин та обладнання витрачено 1434 тис грн; на капітальний ремонт - 1810 тис грн, з них 1750 тис грн на ремонт будівель і споруд; сума податку на додану вартість із загальної суми цмх інвестицій – 460 тис грн. Сума інвестицій у виробництво електропобутових приладів склала 670 тис грн. Із загальної суми інвестицій 1138 тис грн були власними коштами заводу, з них 598 тис грн становили амортизаційні відрахування.

У 2009 році сума капітальних інвестицій склала 1138 тис грн, з яких 670 тис грн становили інвестиції у придбання обладнання, 468 тис грн – капітальний ремонт, з них 400 тис грн – ремонт будівель і споруд. Сума податку на додану вартість становила 114 тис грн.

У 2010 році інвестиції були розприділені наступним чином: загальна сума капітальних інвестицій – 886 тис грн, які являлися власними коштами заводу (з них 400 тис грн – сума амортизаційних відрахувань, 82 тис грн – сума податку на додану вартість); з них 424 тис грн становили інвестиції у машини, обладнання та інвентар, 462 тис грн – капітальний ремонт. На закупівлю нових машин та обладнання було витрачено 404 тис грн з загальної суми, з них 393 тис грн пішли на їх виготовлення власними силами. Витрати на поліпшення, вдосконалення, реконструкцію та модернізацію обладнання становили 462 тис грн.

У 2011 році було проінвестовано 853 тис грн, з них 151 тис грн на покращення, вдосконалення і реконструкцію будівлі, 702 тис грн витрачено на машини і обладнання (681 тис грн – на нові активи, 21 тис грн – на модернізацію). На монтаж нового обладнання витрачено 23 тис грн. З цієї суми 853 тис грн були власними коштами заводу, на виробництво електропобутових приладів витрачено 681 тис грн.

За допомогою вкладених інвестицій було освоєно випуск нових електродвигунів, через що збільшено число працюючих на 35 %, з забезпеченням високої якості продукції.

Нові електродвигуни виготовляються на таких автоматичних лініях:

1. лінія виготовлення якоря;

2. лінія виготовлення колекторів з гачковим зачепом;

3. лінія виготовлення статора;

4. автоматизований комплекс для штампування пластин і виготовлення пакету статора, якоря.

Слід зазначити, що трудомісткість якоря складає 45-48 % від усього двигуна.

Другим напрямом інвестування з метою забезпечення серійного виробництва конкурентоздатних електропобутових виробів є придбання прогресивного технологічного обладнання і технології по переробці пластмас, алюмінію, а також поставка цих високоякісних матеріалів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]