Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Полностью Белова.docx
Скачиваний:
52
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
352.04 Кб
Скачать

3.2. «Аналіз зовнішніх можливостей та загроз підприємства»

Після проведених розрахунків можемо проаналізувати отримані результати та пояснити їх.

Розширення та поглиблення асортименту продукції ступінь важливості цього чинника - 7, так як у нашого підприємства глибина і ширина асортименту не велика , але не значно менша, ніж у найбільших конкурентів, тому для завоювання ринку ширину і глибину треба збільшувати.

Залучення висококваліфікованих працівників, ступінь важливості цього чинника – 9. На підприємстві працюють висококваліфікованих спеціалісти які мають IV та вищий кваліфікаційний розряд.

Доступність інвестицій та кредитів, ступінь важливості цього чинника – 6. Продукція ПАТ «Линовицький цукрокомбінат «Красний» продається майже у всіх магазинах області та країни, та в власному фірмовому магазині, але цього не достатньо щоб задовольнити споживачів ,саме інвестиції є запорукою успіху.Збільшення кількості постачальників сировини, ступінь важливості цього чинника – 5.

Зменшення кількості фірм-конкурентів, ступінь важливості цього чинника – 4. Конкуренція в галузі може бути більше або менше інтенсивна. Це залежить як від наявності кількості фірм у галузі, так і від насиченості ринку, особливості функціонування галузі, місця галузі у економіці.

3.3. Побудова матриці можливостей та загроз

Побудуємо матрицю можливостей для ПАТ «Линовицький цукрокомбінат «Красний» (рис. 3.1). ……….. .

Рис. 3.1. Матриця можливостей

Побудувавши матрицю можливостей можна зробити висновок, що такі фактори, як 2: розширення та поглиблення асортименту продукції і 3: залучення висококваліфікованих працівників необхідно враховувати і використовувати у подальшій діяльності підприємства. А такі фактори як 1: Входження в нові ринки, 5: збільшення кількості постачальників сировини і 6: зменшення кількості фірм – конкурентів не слід враховувати, оскільки імовірність їх реалізації низька, як і вплив на фірму. Щодо інших можливостей, тобто 4: доступність інвестицій та кредитів і 7: покращення економічної ситуації в країні, то вони є менш важливими ніж 2 і 3, але підприємство також повинно звернути на них увагу задля покращення своєї діяльності.

Побудуємо матрицю загроз для ПАТ «Линовицький цукрокомбінат «Красний»(рис. 3.2)

Імовірність реалізації загроз

Рис. 3.2. Матриця загроз

Побудувавши матрицю загроз можна зробити наступні висновки:

Майже всі фактори загроз, а саме 2: велика ймовірність виникнення нових конкурентів, 3: відсутність висококваліфікованих працівників, 4: нестабільність в країні 6: збільшення кількості фірм – конкурентів і 7: погіршення економічної ситуації в країні, потрапили у поле, де вплив загроз на фірму помірний, а імовірність реалізації низька. Тобто, це загрози, які не мають сильного впливу на підприємство, однак, їх теж слід приймати до уваги. Такий фактор як 5: зменшення кількості постачальників сировини має тяжкий вплив на підприємство та низьку імовірність реалізації, це означає, що підприємство повинно звернути велику увагу на цей фактор і прийняти міри щодо ліквідації цієї проблеми. Щодо фактора 1 (Технологічні прориви в інших країнах, що зменшують конкурентоспроможність вітчизняної продукції), то можна сказати, що цей чинник є найбільшою загрозою для підприємства. Тому, воно має приділити найбільше уваги саме цій проблемі, а саме використати всі потужності та кошти за для інновацій у сфері виробництва цукру.