Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Praktika.docx
Скачиваний:
32
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
380.68 Кб
Скачать

3.2 Листя вивозиться на полігони?

Як правило, вивозять на полігони. В деяких містах на полігонах виділяється частина території, куди вивозиться саме листя. Але воно вивозиться насипом і просто пресується без ніякої користі. Ми пропонуємо виділити спеціальний майданчик на п’ятому полігоні для створення великої компостної території для листя, яке вивозиться з міста Києва. Компостування листя і інших біологічних решток дасть можливість отримання біогазу. Якщо закладати великі компостні території по правилам і зразу робити свердловини по видобуванню біогазу, то саме ці території з брудним забрудненим листям і іншими біологічними рештками дадуть можливість створення територій по видобування біогазу. В цьому є перспектива компостування саме забрудненого листя. Це стане вирішенням проблеми вивезення листя з забруднених територій і в той же час буде економічна вигода.

Зараз штраф за спалювання листя становить більше трьох тисяч гривень. Чи стосується це працівників жеків, які здебільшого це сміття і спалюють? Чи знаєте ви приклади, коли з людей дійсно стягували ці гроші?

В статті 14 закону прописано, що у сферу компетенції працівника міліції входить контроль за поводженням з побутовими відходами на певній території. Останні два роки осінню і весною ми організовуємо спільні рейди з міліцією по перевірці тієї чи іншої території. Були оштрафовані звичайні громадяни і установи. Це насправді дуже складно, треба складати акт, документів ціла купа, але кілька таких випадків ми маємо.

Що стосується працівників жеків, то вони працюють за правилами утримання території. Зараз ми плануємо привести у відповідність Правила утримання території, які мають виконувати працівники жеку, з законодавчими актами, які існують в України, щоб люди, які працюють на певній території, не порушували закони, виконуючи свої функціональні обов’язки. Ця суміш в законодавчій практиці не дозволяє притягнути до відповідальності працівника жека.[5]

3.3 Що ж робити з опалим листям?

Найбільш дружнім по відношенню до довкілля шляхом утилізації опалого листя є компостування. Найціннішою характеристикою компосту є великий вміст у ньому необхідних рослинам хімічних сполук. Щорічне прибирання листя в парках призводить за 20 років до 50%-го зниження приросту деревини. Те саме відбувається і на присадибних ділянках, в садах.

Для компостування листя складають у купи шириною 2 м і висотою до 1,7 м. в основу купи вкладають до 25 см шар землі.[1]

Кожен з шарів листя не має перебільшувати 30 см.

На цю ж купу можна скидати пташиний послід, харчові рештки. Кожен з шарів присипають землею. Протягом літа компост 2-3 рази перелопачують. Компост вважається готовим, якщо перетворився на однорідну темну розсипчасту масу. При літній закладці компост дозріває за 2-3 місяці, при осінній – за 6-8. Аналогічно, компостування можна проводити в траншеях глибиною до 1 м і шириною 1,5 м. Траншейне компостування більш зручне з міркувань того, що при ньому компост рівноміно зволожується і не пересихає.

Використовувати компост в якості добрива можна вже через рік після закладки. Його корисні властивості зберігатимуться ще 4 роки. Корисне використання компосту в якості прикореневої підкормки дерев і кущів.

Розділ 3

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]