Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Polnyy.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
2.11 Mб
Скачать

МІністерство освіти і науки україни національний університет

ХАРЧОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ МІКРОЕКОНОМІКА МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ до вивчення дисципліни та виконання контрольної роботи для студентів напрямів підготовки

0501 “Економіка і підприємництво”

та 0502 «Менеджмент» заочної форми навчання

СХВАЛЕНО на засіданні кафедри економічної теорії Протокол № 7 від 13.12.2005р.

Київ нухт 2007

Мікроекономіка: Метод. вказівки до вивч. дисципліни та викон. контрол. роботи для студ. напрямів підготовки 0501 “Економіка і підприємство” та 0502 «Менеджмент» заоч. форми навчання / Уклад.: Н.В. Андріюк, Л.В. Кузнєцова, Н.М. Салатюк,О.М. Соломка – К.: НУХТ, 2007. – с.

Рецензент: О.О. Шевченко, канд.екон.наук, доц.

Укладачі: Н.В. Андреюк,

Л.В. Кузнєцова,

Н.М. Салатюк, канд. екон. наук, доц.,

О.М. Соломка, канд. екон. наук.

Відповідальна за випуск Л.В. Кузнєцова, канд. екон. наук, доц.

зміст

1. ЗАГАЛЬНІ ВІДОМОСТІ...........................................5

2. ПРОГРАМА ДИСЦИПЛІНИ.......................................7

2.1. Лекційні заняття

2.2. Семінарські заняття

3. МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ ДО ВИКОНАННЯ КОНТРОЛЬНОЇ РОБОТИ.........................................18

3.1. Порядок визначення варіанта контрольної роботи

3.2. Структура контрольної роботи та методичні вимоги до її виконання

3.3. Вимоги до оформлення контрольної роботи

3.4. Тематика (варіанти) контрольних робіт

4. ОСНОВНІ ПОЛОЖЕННЯ, ФОРМУЛИ ДЛЯ РОЗРАХУНКІВ, МЕТОДИКА, АЛГОРИТМИ ТА ПРИКЛАДИ РОЗВ`ЯЗАННЯ ЗАДАЧ З ОСНОВНИХ РОЗДІЛІВ ДИСЦИПЛІНИ.......................................121

4.1. Основи теорії попиту, пропозиції та

ринкового ціноутворення...........................121

4.1.1. Основні теоретичні положення

4.1.2. Приклади розв’язання задач

4.2. Основи теорії поведінки споживача............153

4.2.1. Основні теоретичні положення

4.2.2. Приклади розв’язання задач

4.3. Основи теорії виробництва і витрат...........167

4.3.1. Основні теоретичні положення

4.3.2. Приклади розв’язання задач

4.4. Основи аналізу поведінки та ринково-продуктової стратегії фірми в умовах різних ринкових структур......................................190

4.4.1. Основні теоретичні положення

4.4.2. Приклади розв’язання задач

4.5. Ринки факторів виробництва......................227

4.5.1. Основні теоретичні положення

4.5.2. Приклади розв’язання задач

4.6. Загальна рівновага та інституціональні аспекти ринкового господарства................254

4.6.1. Основні теоретичні положення

4.6.2. Приклади розв’язання задач

5. ПИТАННЯ ДЛЯ ПІДГОТОВКИ ДО ІСПИТУ...............271

6. МЕТОДИКА ПРОВЕДЕННЯ ІСПИТУ ТА КРИТЕРІЇ ОЦІНЮВАННЯ ЕКЗАМЕНАЦІЙНИХ РОБІТ..............276

ЛІТЕРАТУРА........................................................279

1. Загальні відомості

Мікроекономіка як складова економічної теорії є методологічним фундаментом вивчення низки спеціальних і галузевих економічних дисциплін, таких, насамперед, як «Економіка підприємства», «Основи маркетингу», «Фінанси підприємства», «Менеджмент», «Аналіз господарської діяльності», «Бізнес-планування», «Управління ресурсами» та багатьох інших.

Успішне опанування прикладних економічних дисциплін і набуття відповідних сучасним вимогам професійних знань і навичок можливе тільки за умов глибокого розуміння логіки і законів функціонування ринкової економіки та з’ясування особливостей господарської діяльності в умовах ринку. Саме тому „Мікроекономіка” є базовою дисципліною навчального плану підготовки бакалаврів з економіки. З цієї дисципліни студенти здають поточний іспит після закінчення семестру, в якому дисципліна вивчається. Окрім того, цю дисципліну включено до державного іспиту з економічної теорії, який студенти складають на отримання бакалаврського ступеня.

Предмет «Мікроекономіки» – поведінка, спонукальні мотиви і механізм прийняття рішень окремими економічними суб’єктами (домашніми господарствами, фірмами, підприємствами, організаціями, особами, що займаються індивідуальною трудовою і підприємницькою діяльністю, тобто мікросистемами), які прагнуть отримати найкращий економічний результат за рахунок використання обмежених ресурсів, для яких можна знайти альтернативне застосування. Іншими словами, мікроекономіка – це розділ економічної теорії, що вивчає обґрунтування виборів і господарських рішень, здійснюваних невеликими економічними одиницями. У центрі уваги дисципліни – закони попиту і пропозиції, механізми ціноутворення, особливості поведінки споживачів і здійснення ними оптимального вибору, розподіл ресурсів для досягнення альтернативних цілей, ринково-продуктова стратегія фірми в різних ринкових ситуаціях, шляхи досягнення рівноваги виробника тощо.

Перед суспільством, підприємством, домашнім господарством, окремою людиною завжди постають проблеми вибору напрямів і засобів використання обмежених ресурсів для досягнення різних конкуруючих цілей. Головний спонукальний мотив і мета господарської діяльності в умовах ринку ― досягнення найкращого економічного результату господарювання. Але цей результат залежить не тільки від підприємницьких зусиль господарюючого суб’єкта, але й від об’єктивної ринкової кон’юнктури – співвідношення попиту і пропозиції, механізму формування та рівня ринкових цін, стану й динаміки ділової активності, конкурентного середовища господарювання, економічної та кредитно-грошової політики держави та багатьох інших обставин.

Реальна економічна ситуація господарювання модифікує поняття «найкращий економічний результат», а відповідно – і мету і конкретні господарські задачі, які за даної економічної ситуації має ставити і розв’язувати фірма-виробник. Відповідно до поточної ситуації метою фірми може бути як максимізація прибутку, так і мінімізація збитків, як розширення, так і скорочення господарської діяльності, як додаткові інвестиції у виробництво, так і припинення господарської діяльності взагалі.

Мета дисципліни – поглиблене комплексне вивчення законів і механізмів функціонування ринкової економіки і поведінки економічних суб’єктів у ринкових умовах, опанування студентами універсального інструментарію обґрунтування та прийняття оптимальних господарських рішень за наявних обмежених засобів і альтернативних можливостей.

Завдання дисципліни – навчити майбутніх фахівців-економістів аналізувати і оцінювати реальні умови господарювання, обґрунтовано формулювати мету виробничо-господарської діяльності, знаходити оптимальні шляхи її реалізації за умов обмежених ресурсів.

У результаті вивчення та засвоєння основних положень дисципліни «Мікроекономіка» студенти повинні:

вільно володіти термінологією, понятійним апаратом і категоріями дисципліни, засвоїти навички роботи з навчальною і спеціальною літературою з проблем мікроекономіки, опанувати методику і засоби мікроекономічного аналізу;

знати і розуміти сутність законів і механізми ринкового регулювання економіки; загальні принципи раціональної поведінки мікросистем з урахуванням чинних ринкових умов і наявної динаміки ринкової кон’юнктури; універсальні методики та інструментарій прийняття оптимальних господарських рішень економічними суб’єктами; звернення до якого розділу економічної теорії слід використати у разі потреби вибору за умови сформульованої мети, обмежених ресурсів і наявності альтернативних можливостей їх використання;

вміти застосовувати прийоми мікроекономічних досліджень для аналізу ефективності функціонування невеликих господарчих систем і самостійно виконувати техніко-економічні розрахунки, пов’язані з обґрунтуванням економічного вибору і раціональної поведінки мікросистем.

Навчальним планом підготовки бакалаврів з економіки на вивчення дисципліни «Мікроекономіка» відводиться 135 годин, розподіл яких за видами навчальної роботи наведено в табл. 1.

Таблиця 1

Норма-тивні дані

Курс

Семестр

Кількість годин

Форма контролю

Всього

Аудиторних занять

Самостійні роботи

Індивідуальні завдання завдань (кільк. завдань і загальна кількість годин)

Під-готовка до ауд. за-нять

За-лік (сем)

Іспит

(сем)

Форма навчаня

Лекції

Практичні (семінари)

Лабораторні

Реферати і розрахунково-графічні роботи

Курсові проекти (роботи)

Контрольні роботи

Підготовка до аудиторних занять

Залік

Іспит

Заочна

II

II

135

12

6

-

-

-

1/10

107

-

II

Скоро-чена.

ІІІ

V

135

10

6

1/10

109

V

Друга В.О.

IV

VII

135

8

6

1/10

111

VII

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]