Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
звіт практика.docx
Скачиваний:
31
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
55.1 Кб
Скачать
  1. Патентне дослідження

Патент №1 «СПОСІБ ВИРОБНИЦТВА КИСЛОМОЛОЧНИХ ПРОДУКТІВ»

Спосіб виробництва кисломолочних продуктів, який передбачає проведення процесів сепаруван­ня незбираного молока, нормалізації суміші за вмістом жиру, пастеризації, гомогенізації, охолод­ження, заквашування і сквашування, який виріз­няється тим, що сквашують тільки знежирене мо­локо, а складання суміші та її нормалізацію за вмістом жиру проводять шляхом змішування вершків зі знежиреним молоком після сквашування останнього до кислотності 100-130°Т, при цьому гомогенізації піддають суміш сквашеної знежиреної основи та вершків з температурою 18- 35°С під тиском 5,0-8,0 МПа, а вершки використо­вують в кількості 6-50% від загальної маси суміші

Патент №2 «СПОСІБ ВИГОТОВЛЕННЯ КИСЛОМОЛОЧНОГО СИРУ»

Спосіб виготовлення кисломолочного сиру, який відрізняється тим, що поділяється на два послідовні етапи : «коагуляційний» та «ферментативний»; на «коагуляційному» етапі за методом термокислої коагуляції за короткий час утворюють щільний кисломолочний згусток; на «фер­ментаційному» етапі до молочнобілкового згустку вносять суху або рідку закваску чистих культур кисломолочних стрептококів для формування фізико-хімічних і товарознавчих властивостей кис­ломолочного сиру.

Патент №3 «СИРКОВИЙ ПРОДУКТ ТА СПОСІБ ЙОГО ВИРОБНИЦТВА»

                    1. 1. Сирковий продукт, що містить сир кисломо­лочний, зернові добавки, смакові наповнювачі та сироватку, який відрізняється тим, що додатково містить рослинний жир та лимонну кислоту, як зернові добавки використовують зернопродукти пробуджені, при наступному співвідношенні ком­понентів, мас. %:

сир кисломолочний 55,0-71,0

зернопродукти пробуджені 5,0 - 7,0

смакові наповнювачі 0,005 - 12,0

рослинний жир 2,5 - 5,0

лимонна кислота 0,01

сироватка решта.

2. Спосіб виробництва сиркового продукту, що передбачає підготовку компонентів, попередню гідратацію зернової добавки у сироватці, внесення сиру кисломолочного і смакових наповнювачів, їх перемішування, фасування та охолодження, який відрізняється тим, що гідратацію зернопродуктів пробуджених проводять за температури 50-60 °С протягом 50-60 хвилин, додатково вводять рослинний жир, лимонну кислоту, додатково здійснюють емульгування та теплове оброблення за температури 70-72°С, тиску 0,6-0,7 кг/см² та фасують у гарячому стані.

3. Сирковий продукт за п.1, який відрізняється тим, що зернопродукти пробуджені використовують у вигляді порошку.

4. Сирковий продукт за п.1, який відрізняється тим, що рослинні жири використовують як тверді, так й рідкі.

5. Сирковий продукт за п.1, який відрізняється тим, що як смакові наповнювачі містить цукор, какао-порошок, ванілін, фруктово-ягідні наповню-вачі, сіль кухонну та пряну добавку.

Патент №4 «СПОСІБ ВИРОБНИЦТВА СИРУ КИСЛОМОЛОЧНОГО З НАПОВНЮВАЧЕМ»

  1. Спосіб виробництва сиру кисломолочного з наповнювачем, який включає підігрів і сепаруван­ня молока, нормалізацію вершків, пастеризацію знежиреного молока, коагуляцію білку кислотним або кислотно-сичужним методом, відділення си­роватки, підпресовування, пастеризацію наповнювача або вершків з наповнювачем, змішування наповнювача або суміші вершків з наповнювачем з білковою основою фасування і охолодження, який відрізняється тим, що в якості наповнювача використовують ячмінно-солодовий екстракт в кількості 10-30%, нормалізацію вершків ведуть до ма-сової частки жиру 30-35%, пастеризацію вершків з наповнювачем здійснюють при температурі 78- 86°С з витримкою 12-15 хв., змішування білкового згустку з сумішшю вершків і наповнювача проводять при температурі 20-30°С.

  2. Спосіб по п.1, відрізняється тим, що в безвершкову білкову основу вводиться ячмінно-солодовий екстракт в кількості 20-30%.

Патент №5 «СПОСІБ ВИРОБНИЦТВА КИСЛОМОЛОЧНОГО СИРУ «СЛОБОЖАНСЬКИЙ»»

Спосіб виробництва кисломолочного сиру, що передбачає пастеризацію нормалізованого по жи­ру або збираного молока, внесення закваски, виго­товленої на культурах мезофільних молочнокис­лих стрептококів, хлористого кальцію, молокозсідного ферменту, попередньо розчиненого в сиро­ватці, одержаній при нагріванні згустку, утвореного шляхом сквашування знежиреного молока мезофільними молочнокислими стрептококами, і сироватки, одержаної шляхом культивування заквашувальних культур болгарської або ацидофільної паличок в знежиреному молоці з наступним нагрі­вом утвореного згустку, сквашування, відокрем­лення сироватки, охолодження готового продукту, який відрізняється тим, що додатково готують сирно-сироваткову суспензію змішуванням подріб­неного твердого сиру з сироваткою з-під кисломо­лочного сиру в співвідношенні, що забезпечує кон­центрацію сиру з кисломолочною сироваткою в співвідношенні сиру в суспензії не менш ніж 50 мас.%, з наступним нагрівом суспензії до утворен­ня бурого відтінку сирної маси, відокремленням від неї сироватки і уведенням сироватки в нормалізо­ване по жиру або знежирене молоко в кількості 0,3 - 0,5 % від маси початкового молока.

Патент №6 «ПАСТОПОДІБНИЙ КИСЛОМОЛОЧНИЙ ПРОДУКТ»

  1. Пастоподібний кисломолочний продукт, що містить кисломолочну основу, структуроутворювач та смакові наповнювачі, який відрізняється тим, що як структуроутворювач використовують ксантанову камідь, у такому співвідношенні компонентів, мас.%:

молочна основа 84,5-99,2

ксантанова камідь 0,3-0,5

смакові наповнювачі 0,5-15.

2. Пастоподібний кисломолочний продукт за п. 1, який відрізняється тим, що додатково містить сметану у кількості 15-50 %.

3. Пастоподібний кисломолочний продукт за пп. 1, 2, який відрізняється тим, що як смакові наповнювачі використовують сіль, цукор, свіжоморожений кріп, сухі концентрати харчових продуктів, плодів та ягід.

Патент №7 «СИРНИИ ДЕСЕРТ»

Сирний десерт, який містить сир, цукор, смакові наповнювачі, ватку, стабілізатор, який відрізняється тим, що додатково вмішує фруктовий і/або овочевий порошок, шматочки фруктів і/або овочів при наступному співвідношенні компонентів, мас. %:

сир 30,0 - 85,0;

цукор 3,0 - 9,0;

фруктовий і/або овочевий порошок 0,3 - 4,5;

шматочки фруктів і/або овочів 0,3 - 1,5;

стабілізатор QNА 0,3 - 1,0;

сироватка 15,0 - 45,0.

Патент №8 «СПОСІБ ВИРОБНИЦТВА КИСЛОМОЛОЧНОГО СИРКОВОГО ДЕСЕРТУ»

1. Спосіб виробництва кисломолочного сиркового десерту, який включає підігрів і сепарування молока, нормалізацію вершків, пастеризацію знежиреного молока, коагуляцію білка кислотним або кислотно-сичужним методом, відділення сироватки, підпресування, пастеризацію ячмінно-солодового екстракту або суміші вершків з ячмінно-солодовим екстрактом, змішування наповнювача або суміші вершків та наповнювача з білковою основою, фасування і охолодження, який відрізняється тим, що у підготовану молочну основу з наповнювачем вносять молочну сироватку у кількості 9-19,6% та желатину у кількості 0,4-1%, яку заливають пастеризованою сироваткою, залишають для набухання 25-30 хвилин, підігрівають до 85-7°С, витримують протягом 5-7 хвилин, охолоджують до 20-30°С і зберігають до застосування 20-35 хвилин.

2. Спосіб по п.1, який відрізняється тим, що у безвершкову білкову основу вводиться молочна сироватка у кількості 9-19,6% та желатина - 0,4- 1,0%.

Патент №9 «СПОСІБ ВИРОБНИЦТВА КИСЛОМОЛОЧНОГО ЛІКУВАЛЬНО-ПРОФІЛАКТИЧНОГО ПРОДУКТУ «БІФІДКА»»

1. Спосіб виробництва кисломолочного лікувально-профілактичного продукту, при якому проводять нормалізацію, гомогенізацію, пастеризацію молочної основи, охолодження до температури заквашування, внесення заквашувального препарату, сквашування, охолодження, який відрізняються тим, що до сквашеної молочної суміші додають модифікований крохмаль, здійснюють термомеханічне оброблювання, суміш охолоджують та вносять бактеріальний концентрат "АЛБ", до складу якого входять біфідобактерії Bifidobacterium adolescentis 1MB В-7035, B.longum VKPM S 1514 та В. bifidum 1MB В-7033, у кількості 5-10г на 1т молочної суміші.

2. Спосіб за п. 1, який відрізняється тим, що до сквашеної молочної суміші додатково вносять сир кисломолочний, смакові добавки та фруктові на-повнювачі.

Патент №10 «СПОСІБ ПРИГОТУВАННЯ БЕЗЛАКТОЗНИХ МОЛОЧНИХ ПРОДУКТІВ АБО МОЛОЧНИХ ПРОДУКТІВ ЗІ ЗНИЖЕНИМ ВМІСТОМ ЛАКТОЗИ»

(57) 1. Спосіб приготування безлактозних молочних продуктів або молочних продуктів зі зниженим вмістом лактози, який включає стадії:

(1) нагрівання молока з помішуванням та додаванням молочного коагулянту та розчину кальцієвої солі для отримання сквашеного молока;

(2) нагрівання сквашеного молока з помішуванням та розділенням для утворення сирного зерна та сироватки, відокремлення та збирання сирного зерна та сироватки;

(3) розчинення сирного зерна у розчиннику молока для одержання розчину молока, розчиненого вдруге, причому показник рН розчину молока, розчиненого вдруге, регулюють в межах від 6,6 до 7,0;

(4) видалення лактози з молочної сироватки зі стадії (2) методом мембранного сепарування для одержання безлактозної рідкої молочної сироватки або безлактозної сухої молочної сироватки;

(5) змішування та розчинення розчину молока, розчиненого вдруге, зі стадії (3) з безлактозною рідкою молочною сироваткою або безлактозною сухою молочною сироваткою зі стадії (4) та емульгатора для здійснення реакції емульгування для отримання безлактозного рідкого молока.

2. Спосіб за п. 1, який відрізняється тим, що проводять знежирення молока для одержання молока зі зниженим вмістом жиру та молочного жиру.

3. Спосіб за будь-яким з пп. 1, 2, який відрізняється тим, що вміст жиру в молоці зі зниженим вмістом жиру складає 0,2 % - 2,0 %.

4. Спосіб за п. 2, який відрізняється тим, що стадія (5) включає додавання молочного жиру, виділеного на етапі знежирення молока.

5. Спосіб за будь-яким пп. 1, 2, який відрізняється тим, що молоко зі стадії (1) - це свіже молоко або молоко, одержане завдяки розчиненню харчового сухого молока у питній воді.

6. Спосіб за будь-яким з пп. 1, 2, який відрізняється тим, що молочними продуктами, які одержують на стадії (5) є знежирене безлактозне молоко, безлактозне молоко зі зниженим вмістом жиру або незбиране безлактозне молоко з відповідним вмістом жиру.

7. Спосіб за будь-яким з пп. 1, 2, який відрізняється тим, що додатково включає гомогенізацію та дезінфекцію безлактозного рідкого молока зі стадії (5) для одержання безлактозного рідкого молочного продукту, який потім можна висушувати для одержання безлактозного сухого молока.

8. Спосіб за п. 7, який відрізняється тим, що перед гомогенізацією та дезінфекцією безлактозне рідке молоко зі стадії (5) змішують зі звичайним молоком або сухим молоком для одержання рідкого молока зі зниженим вмістом лактози.

9. Спосіб за будь-яким з пп. 1, 2, який відрізняється тим, що коагулянтом молока зі стадії (1) є хімозин, кислотна добавка або їхня суміш.

10. Спосіб за будь-яким з пп. 1, 2, який відрізняється тим, що кальцієвою сіллю на стадії (1) є хлорид кальцію, лимоннокислий кальцій або молочнокислий кальцій.

11. Спосіб за п. 9, який відрізняється тим, що хімозином є хімозин тваринного походження, наприклад хімозин теляти або ягняти, хімозин рос-линного походження, такий як хімопапаїн, або хімозин мікробного походження, такий як хімозин мукора, а кислотними добавками є соляна кислота, молочна кислота, лимонна кислота або вуглекислий газ.

12. Спосіб за будь-яким з пп. 1, 2, який відрізняється тим, що методом мембранного сепарування на стадії (4) є ультрафільтрація з відсіканням молекулярної маси в межах від 5000 до 20000 та нанофільтрація з відсіканням молекулярної маси в межах від 100 до 350.

13. Спосіб за будь-яким з пп. 1, 2, який відрізняється тим, що розчинником молока на стадії (3) є буферний розчин солі вугільної кислоти та лимонної кислоти, буферний розчин солі лимонної кислоти та лимонної кислоти або фосфатний буфер, а концентрацію солі у розчині молока, розчиненого вдруге, регулюють в межах 0,005-0,03 М.

14. Спосіб за будь-яким з пп. 1, 2, який відрізняється тим, що емульгування на стадії (5) здійснюють при швидкості 1000-4000 об./хв., при температурі 25-60°С впродовж приблизно 10-60 хв.

15. Спосіб за будь-яким з пп. 1, 2, який відрізняється тим, що його використовують для приготування безлактозного рідкого козячого молока та сухого козячого молока зі зниженим вмістом лактози, безлактозного сухого козячого молока та сухого козячого молока зі зниженим вмістом лактози при використанні козячого молока як сировини.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]