Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект-лекцій-варіант2.docx --- НЕ РАБОТАЕТ.docx
Скачиваний:
40
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
175.2 Кб
Скачать

1.4 Техніко-економічна ефективність стандартизації.

Стандартизація є невід'ємною частиною робіт по створенню но­вої техніки і характеризується в цілому високою економічноюефективністю. Остання визначається тим, що стандартизація дозволяє:

  • привести показники якості продукції у відповідність з досягненнями науки і техніки;

  • комплексно ув'язати властивості сировини, матеріалів, півфабрикатів і готової продукції;

  • скоротити строки, трудомісткість розробки і освоєння ви­ робництва нових видів продукції;

  • впорядкувати системи документації;

  • підвищити рівень спеціалізації виробництва;

  • здійснити нагляд за впровадженням і додержанням стан­ дартів в народному господарстві.

Економічна ефективність стандартизації може бути визначена в масштабі всього народного господарства, галузі виробництва або окремого підприємства. Для цього виконують спеціальні економічні розрахунки, які проводяться: при включенні в план робіт з стандартизації конкретної теми, пов'язаної з розробкою стандартів; при поданні проектів стандартів на затвердження; після впровадження стандартів. Розрахунки проводяться у від­повідності до існуючих нормативних документів [8].

Економічний ефект від стандартизації складає виражену в грошових чи натуральних показниках економію живої і мате­ріалізованої праці в суспільному виробництві в результаті впро­вадження стандарту з урахуванням необхідних затрат. Визначається він на основі тих же принципів, що і економічний ефект науково-технічного прогресу, складовою частиною якого є стан­дартизація.

Проведення робіт з стандартизації, особливо розробка і впро-надження державних стандартів, має економічні, технічні і соці­альні наслідки для всього народного господарства, причому во­ни можуть бути в різних сферах дуже суперечливі. Якщо впро­вадження стандарту створює економічний ефект у виробництві і експлуатації стандартизованої продукції, то впровадження його завжди доцільне. Але дуже часто випуск стандартизованої про­дукції більш високої якості вимагає від промисловості великих затрат, що підвищує собівартість її виготовлення. В той же час в експлуатації така продукція дуже вигідна, бо має підвищені споживчі властивості. В цьому випадку необхідно встановити, на­скільки результати перевищують сумарні затрати, і зробити ви­сновки про доцільність впровадження стандартів не з вузько­відомчих позицій, а з позицій народного господарства в цілому.

При проведенні робіт з стандартизації критерії економічної ефективності повинні бути основними, що визначаючії напрямок цих робіт і рівень показників, що закладаються в стандарти. Тому визначення величини економічного ефекту повинно проводитися, починаючи з початкової стадії, і супроводжувати весь процес розробки стандарту з метою вибору і встановлення оптимального рівня стандартизованих показників.

Вже при розробці планів і програм стандартизації за укруп­неними показниками визначається величина очікуваного еконо­мічного ефекту, який уточнюється при складанні технічного зав­дання на розробку кожного конкретного стандарту. В процесі роботи по створенню стандарту проведення техніко-економічних розрахунків має на меті вибір оптимального варіанту ви­рішення завдань стандартизації.

Розроблений стандарт подається на розгляд і затвердждення з уточненим техніко-екокомічним розрахунком ефективності, який потрібен для прийняття рішення про його затвердження і впровадження в народне господарство на основі значення очіку­ваного економічного ефекту. Після впровадження стандарту на основі цих даних про фактичні результати, отримані в сфері проектування, виробництва і експлуатації об'єктів стандартиза­ції, може бути розраховане значення фактичного економічного ефекту з метою аналізу змін економічних показників в ре­зультаті проведення робіт з стандартизації.

В той же час порядок, що встановлює необхідність прове­дення техніко-економічних розрахунків, допускає і ряд виклю­чень із загального правила. З урахуванням різноманітності об'єктів стандартизації не завжди є можливим і доцільним ви­значати економічну ефективність. Це відноситься до:

  • стандартів, в яких техніко-економічні показники залиши­ лись без змін в порівнянні з базовими;

  • стандартів, що встановлюють підвищені норми для органо­ лептичних властивостей продукції;

  • загальнотехнічних і організаційно-методичних стандартів, що направлені на встановлення порядку проведення робіт (інст­ рукції, положення, правила і норми виробничо-технічного при­ значення, документація у сфері управління виробництвом, тех- ніко-економічна інформація); стандартів на терміни, визна- чення, класифікацію, позначення. По вказаних стандартах да­ються якісні характеристики їх доцільності і затрати на їх роз­робку і впровадження.

Стимулювання працівників підприємств, проектно-конструк­торських і науково-дослідних організацій, міністерств і відомств за своєчасну та якісну розробку і впровадження стандартів проводиться у відповідності з положенням про преміювання за створення і освоєння нової техніки.

Загальна сума премій встановлюється при затвердженні плану робіт з стандартизації, виходячи з попереднього розрахунку очі­куваного економічного ефекту в рамках підприємства

Література: [1, 6, 11]

Запитання для самоконтролю

  1. Які існують органи стандартизації в України?

  2. Які функції покладені на державні органи стандартизації?

  3. З якою метою проводиться уніфікація?

  4. Яким вимогам повинні відповідати технічні документи?