Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
14
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
3.76 Mб
Скачать

Хід виконання роботи

1. Взяти у лаборанта тіло – паралепіпед. Виміряти (або записати з стенду) його масу і довжину ребер. Значення модуля крученнявзяти у викладача або лаборанта. Записати значення,,в таблицю 6.1.

2. Визначити момент інерції рамки маятника . Для цього увімкнути установку в мережу. Зафіксувати електромагнітом рамку маятника (без досліджуваного тіла). Натиснути кнопку “Сброс”, потім кнопку “Пуск”. Після 9 коливань натиснути кнопку “Стоп”. На панелі прилада висвітяться кількість коливаньі час за, які вони здійснені,. Обчислити період коливань рамкиі момент інерції рамки.

3. Пункт 2 повторити 5 раз. Результати вимірювань і обчислень занести в таблицю 2. Обчислити ,.

4. Зафіксувати в рамці паралепіпед з довгим ребром паралельно до осі обертання. Визначити згідно з пунктом 2 період коливань. Обчислити момент інерції тіла за формулою. Результати вимірювань повторити 5 раз. Результати вимірювань і обчислень занести в таблицю 2.

5. Зафіксувати в рамці паралепіпед з довгим ребром перпендикулярно до осі обертання,- паралельно до осі обертання. Визначити згідно з пунктом 2 період коливань. Обчислити момент інерції тіла за формулою. Результати вимірювань повторити 5 раз. Результати вимірювань і обчислень занести в таблицю 6.2.

6. Обчислити середні значення та.

7. Провести статистичну обробку результатів вимірювань.

1). Обчислити середньоквадратичні похибки (якщо не дано іншу вказівку), як для прямих вимірів (аналогічно з лабораторною роботою МЕХ 5) :

;

;

,

де і – номер досліду; n – кількість дослідів.

2). Обчислити довірчий інтервал за формулами

;

;

,

де – коефіцієнт Стьюдента при довірчій імовірностіР = 0,95 , = 2,8.

Результати записати в інтервальній формі в одиницях СІ

,

,

.

Довірчі інтервали ,,обчислювати, (якщо не дано іншу вказівку), як для прямих вимірювань. Порівняти значенняііз значеннями обчисленими, за формулами

і

Зробити висновки.

Таблиця 6.1

, кг

, м

, м

, м

Таблиця 6.2

, с

, с

, кг∙м2

, кг∙м2

, кг∙м2

Рамка без тіла

1

2

3

4

5

ІІ осі

1

2

3

4

5

ІІ осі

1

2

3

4

5

Соседние файлы в папке методичкі_лаб