Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МАН з Титулкою.doc
Скачиваний:
89
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
182.78 Кб
Скачать

Глава II. Використання сленгової лексики в текстах пісень групи Sex Pistols та Pink Floyd

2.1 Загальна характеристика групи Sex Pistols

Sex Pistols - це англійська панк-група. Організована влітку 1975 антрепренером Малкольмом Маклареном. Основний склад: Стів Джонс (Steve Jones) (р.3 травня 1955, Лондон; гітара), Пол Кук (Paul Cook) (р.20 липня 1956, Лондон; ударні), Сід Вішес (Sid Vicious) (справж. ім'я Джон Саймон Беверлі, John Simon Beverly) (27 серпня 1956, Лондон - 2 лютого 1979, Нью-Йорк; бас-гітара) і Джоні Роттен (Johnny Rotten) (справж. ім'я Джон Лайдон, John Lydon) (р.31 січня 1956, Лондон; вокал). Є піонером і найбільш відомою групою стилю панк-рок.

Макларен добре розумів, що у зародженні панк руху повинен з'явитися рупор, виразник ідей і уособлення, то є своя рок-група. Тому продюсер став хитатися по брудних забігайлівках, нетрями і смітниках у пошуках майбутніх "музикантів". Незабаром було знайдено Стів Джонс, Пол Кук, Глен Метлок (пізніше замінений на Сіда Вішеса) і Джоні Роттен - справжні "діти вулиць" і справжні панки "за способом життя". Нітрохи не зніяковівши тим, що хлопці не вміли грати, Макларен на швидку руку навчив їх поводитися з інструментами і випустив на сцену.

Донезмоги брудні, в порваному одязі, абсолютно непристойні і вкрай агресивні, Sex Pistols шокували музичних критиків і британську громадськість, але популярність групи в молодіжному середовищі росла. Майже кожен виступ Sex Pistols супроводжувалося скандалами і розгулом насильства. Цьому в першу чергу сприяли пісні групи: тексти різко негативного змісту, відкидали в непристойних виразах сім'ю, істеблішмент, політику, які проповідували анархію.Музика була низької технічної якості, але експресивна і надзвичайно виразна, легко "заводять" аудиторію.

У 1976 про Sex Pistols заговорила вся Англія як про колектив, "створив нові норми суспільної непристойності". Тоді ж вийшов знаменитий хіт групи Anarchy In UK, а самі музиканти знялися в шоу на ТБ, де в нецензурній формі відгукнулися про всі традиційні британські цінності, і на наступний день всі газети заговорили про Sex Pistols як про основного порушника громадського спокою. Група було заборонена в 90% англійських міст, після чого на початку 1977 фірма EMI, з якою у музикантів був укладений контракт, розірвала угоду. Sex Pistols були взяті під крило студією I & M, а пізніше - Virgin.

18 січня 1878 Роттен оголосив, що залишає групу. З відходом Роттена історію Sex Pistols можна вважати закінченою [Верморел 1986-9]. Але є й джерелда які повідомляють що Джоні помер від передозування надто якісним кокаїном, який придбала його ж мати.

2.2 Загальна характеристика групи Pink Floyd

Pink Floyd — британська рок-група. Знаменита своїми філософськими текстами, акустичними експериментами, інноваціями в оформленні альбомів і грандіозними шоу.

Група була заснована в 1965 році однокурсниками  архітектурного факультету лондонского політехнічного інституту (Regent Str. Polytechnic) Річардом Райтом (клавішні, вокал), Роджером Уотерсом (бас-гітара, вокал), Ніком Мейсоном (ударні) та їх  другом з кембріджу Сідом Барретом (вокал, гітара). В 1968 році до четвірки приєднались Девід Гілмор, який замінив Барретта, після того як останньому довелося покинути группу. Після того як з гурту пішов Барретт домінуючими фігурами в группі спочатку стали бас-гітарист Роджер Уотерс и клавішник Річард Райт, але з часом Райт поступився місцем гітаристу Девіду Гілмору. Уотерс з кожним новим альбомом закріпляв лідерство. Після того як з гурту пішов Баррет і аж до 1983 року Уотерс був автором більшої кількості текстів пісень гурту (починаючи з 1973 року ротягом десяти років тексти писав тільки він один) і головним автором самого концептуального альбому гурту The Wall. Останнім альбом гурту (The Division Bell), останній тур и непривселюдний розпад трапились в 1994 році. Кожен з учасників гурту зробив в тій чи іншій мірі успішну кар’єру, в основному спираючись на досвід альма-матер. Останній виступ класичного складу відбувся в червні 2005 року на концерті Live 8.

Відмітивши філософську лірику Уотерса, Rolling Stone описав Pink Floyd як «поставників чіткого темного бачення». Автор Джер О’Нілл Сербер написав: «їх інтереси — правда і іллюзія, життя і смерть, час і простір, причинність і шанс, співчуття і байдужість». Уотерс називав емпатію центральною темою текстів Pink Floyd. Автор Джордж Рейш описав психоделічний опис Meddle «Echoes» як «побудовану навкруг центральної ідеї щирого спілкування, співчуття і співпраці з іншими».