Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МАН з Титулкою.doc
Скачиваний:
89
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
182.78 Кб
Скачать

2.3 Використання загальної розмовної лексики

Джонні Роттен, був автором практично всіх пісень групи Sex Pistols. У своїх піснях він дуже часто використовував загальну розмовну лексику (тобто слова, які є загальними для всіх англомовних країн).

У пісні "No Feelings", Роттен однією фразою показує своє ставлення до інших "цивілізованих" людям і до їх інтересів:

There ain't no moonlight after midnight

I see you stupid people out looking for

delight

Well I'm so happy I'm feeling so fine

I'm watching all the rubbish you're wasting

my time.

Роттен немов хоче висловити своє презирство до людей і до їх інтересів, прославляючи тим самим себе і ставлячи на перше місце тільки свої почуття та емоції, а почуття інших "відкидаючи" убік. Також в цьому рядочки,він вжив скорочення ain 't.

Роджер Уотерс у текстах пісень використовував образи собак, свиней і овець використовуються як метафори для опису чи викриття членів сучасного суспільства :

Big man, pig man, ha ha charade you are.

Так само як і Роттен, Уотерс використовує велику кількість скорочень таких як: You're , gotta. (Pink FloydPigs)

Також ми можемо навести приклад загальної розмовної лексики з тексту пісні Sex Pistols "No fun":

When I first met you girl you didn't have no shoes Now you're walking 'round like you're front page news You've been awful careful' bout the friends you choose But you won't find my name in your book of Who's Who

Роттен використовував слово із загальної розмовної лексики "awful", для того, щоб показати, з якою обережністю дівчина з пісні вибирає собі друзів, можна навіть сказати з якою старанністю вона підбирає друзів. Так само як ми можемо бачити, Роттен використовує велику кількість скорочень таких як: didn 't, you' re, you 've, won' t і who 's, для того щоб спростити свою промову. Також він використовував слова з діалекту, такі як:

'Round,' bout для того, щоб показати, звідки він родом, адже діалект - це свого роду "опізнавач", який допомагає нам визначати, звідки саме приїхала дана людина.

Ще одним прикладом використання слів із загальної розмовної лексики в наступних рядочках:

God save the Queen

Her facist regime

They made ​​you a moron

Potential h-bomb

У даному контексті, Роттен ображає Королеву та її способи правління. Він використовує слово moron, для того щоб показати, як впливає правління Королеви на "розум" її підданих.

2.4 Використання спеціальної розмовної лексики

2.4.1 Використання вульгаризмів в текстах пісень групи Sex Pistols та Pink Floyd

Тексти пісень цієї групи, просто "переповнені" вульгаризмами. Як вже раніше було сказано, група була сформована в часи, коли ставали популярними панк рухи. Панки заперечували все те, що нормальні цивілізовані люди називали правильним. У тому числі вони відкидали і норми мови прийняті в суспільстві. Вони просто шокували публіку своїми промовами, не кажучи вже про їх пісні. У пісні "Seventeen", автор використовував слово sod шість разів:

I 'm a lazy sod

I'm a lazy sod

I'm a lazy sod that's what we say

I'm a lazy sod

I'm a lazy sod

I'm a lazy sod that's what you are

I can't even be bothered.lazy.

Він використовував дане слово, для того, щоб описати представників даного руху. Панки самі говорять про себе, що вони sod.

У досить таки відомій книзі Фреда і Джуді Верморел "Справжня історія про Sex Pistols" Фред Верморел написав слова Джона Саймона, з приводу цієї пісні"Це було про існування молодих людей, нічого не вміють робити і що проходять через типові почуття, які приходять до кожного сімнадцятирічного . Ви ледачі, Ви не бачите майбутнього і вам дійсно плювати ".

І це дійсно так, коли вам сімнадцять років, ви не замислюєтеся про те, що ви будете робити в майбутньому, і не усвідомлюєте, що у вас є певні обов'язки. Вам просто все одно, ви живете як хочете і робите що хочете. І тільки після школи, до вас приходить розуміння, що дитинство закінчилося. Ви вступаєте до університету або починаєте де-небудь працювати, поступово розумієте, що тепер ви не можете жити, як вам хочеться, ви просто "підкоряєтеся" законам суспільства. Якщо хочеш успішно вчитися - доведеться ходити на заняття і виконувати завдання.

У пісні "Anarchy in the UK" є рядок, завдяки якій ми можемо зрозуміти прагнення і бажання панків:

wanna be Anarchy

Know what I mean?

And I wanna be an anarchist

Get pissed

Destroy!

Створюється враження, що у цих людей є прагнення порушити, як можна більше правил. Слухаючи таку музику, люди починають збиватися з істинного шляху, вони розуміють, що можливе життя без зусиль і проблем, що вони можуть не ходити до школи, на роботу, тобто жити у своє задоволення. І поступово, люди віддаляються від своїх сімей і стають панками. Саме з таких причин, в 1975 році так стали популярні панк рухи. Тисячі людей кидали свої сім'ї і йшли на вулиці, щоб стати "вільними" від суспільних норм. Легше закрити очі на багато проблем, ніж вирішувати їх.

Роттен використовував Get pissed, для того щоб показати, як саме проводять свій час панки. Що подібні люди використовують алкоголь, не в цілях розслабитись, а з прагненням "втратити розум" і створити великий безлад навколо.

Також слід зауважити, що і в даному контексті Роттен використовував скорочення wanna.

Фред Верморел писав: "Джон Лайдон, або як він потім себе називав, Джоні Роттен -" Іванушка Гнилий ", у рядку добре відомої пісні" Sex Pistols ", багато разів повторював, що він анархіст. Вітчизняна історія пам'ятає імена відомих анархістів - Кропоткіна або , скажімо, Батьки Махно, але я думаю, що нам тут краще звернутися до першоджерел. Анархізм - це соціальна філософія, яка вважає, що люди можуть жити у справедливості і гармонії без уряду. Саме слово походить від грецького "анархус "-" без правил ". Вперше це слово в зневажливому ключі було вжито ще левеллерамі (англ. Levellers, букв. - зрівнювачі), радикальна демократична політична партія в період Англійської революції 17 століття. Однак слово це набуло свій нинішній гордовитий сенс, тільки в 1840 році, коли П'єр Жозеф Прудон, заклав теоретичні основи анархістського руху в своїй книзі "Що таке власність". [Верморел 1986-58].

Так само варто зауважити, що в пісні "Anarchy in the UK" є слова, які ми не можемо не згадати.

Фред Верморел в своїй книзі писав:

"Я - Антихрист, співає у відомій пісні Джоні Роттен. Антихрист, як відомо, це - ворог Христа. Вперше це ім'я згадується в новому завіті в листах Святого Іоанна. Однак ідея антибожественної сили, яка з'явиться в часи кінця світу, запозичена була християнами з іудаїзму. Праобразом Антихриста став Антіох IV, що переслідував іудеїв старого завіту. Ранні християни вважали Антихристом імператора Нерона, а ось протестантський реформатор Мартін Лютер пізніше в антихристи записав все католицьке папство "[Верморел 1986-73].

Чи слід говорити про те, що в цих рядках є прихований сенс. Якщо добре замислитися, то панки заявляють про свій рух як про перші кроки до Апокаліпсису (кінець світу).

В піснях гурту Pink Floyd рідко зустрічаються вульгаризми, але :

…Bus stop rat bag, ha ha charade you are. You fucked up old hag, ha ha charade you are You radiate cold shafts of broken glass. …

Пісня гурту Sex Pistols "God Save The Queen" - це ще один "шедевр", який шокував британську публіку.

Назва знаменитої пісні насправді дублює гімн Великобританії, хоча слова у "Sex Pistols" зовсім інші: "Боже, бережи королеву, хоч вона і не жива істота".

Скандальна пісня була заборонена як антироялістська, яка не відповідає політичному режиму Британії та містить нецензурні вирази:

God save the Queen

She ain't no human being

There's no future

In England's dreaming

Отже, манірна, британська публіка була в шоці, адже вона прирівнює королівську родину до святих. Однак за деякими даними серед певних груп людей, пісня все ж мала шалений успіх.

Пол Кук говорив: "Це не було написано на честь ювілею Королеви. Ми навіть не знали про це. Це не було навмисним ударом по ній. Ні. Джон ні краплі не напружувався, щоб укластися до ювілею" [Верморел 1986-35].

Також Роттен використовував діалект ain 't.

Ще одне "творіння" групи Sex Pistols, яке шокувало громадськість, є хіт під назвою "Friggin 'in the riggin'". Який (втім, як і практично всі пісні групи) містить велику кількість вульгаризмів, таких як:

It was on the good ship Venus

By Christ, ya shoulda seen us

The figurehead was a whore in bed

And the mast, a mammoth penis.

У самій пісні розповідається про команду моряків і їх "гідності" в подробицях. Ці подробиці викликали такий шок і потрясіння у громадськості, що обговорення цієї пісні тривало досить таки довго (і в основному пошепки).

The captain of this lugger

He was a dirty bugger

He wasn't fit to shovel shit

From one place to another

Як ми можемо бачити, автор не соромився у виразах. Наскільки нам відомо, морський жаргон ніколи не відрізнявся галантністю промов. Якщо моряк хоче щось сказати, він говорить прямо, "не вибираючи слова". Схоже, автор, хотів показати саме цей аспект. Груба, фамільярна мова допомогла йому створити образ моряків.

The cabin boy was Flipper

He was a fuckin 'nigger

He stuffed his ass with broken glass

And circumcised the skipper

Наскільки ми знаємо, афроамериканців в той час коли була написана ця пісня, недолюблювали і вони піддавалися різним приниженням, тому не дивно, що в даному тексті є вульгаризми з приводу одного з них.

The Captain's wife was Mabel To fuck she was not able So the dirty shits, they nailed her tits Across the barroom table

У моряків є прислів'я "Жінка на кораблі до біди" і тому дружин, дочок моряки ніколи не беруть із собою в рейд. Єдині жінки, яких припускалися раніше на борт, були представниці нижчих верств суспільства. У цьому рядку Роттен хоче показати саме цей аспект використовуючи при цьому різні вульгаризми.

Загалом, кажучи, дана пісня в досить-таки барвистих деталях описує всю команду моряків.

Ще одним прикладом "розбещеності" групи є пісня "Pretty Vacant", яка на загальний подив, була однією з найбільш популярних:

We're pretty pretty vacant We're pretty pretty vay-CUNT And we don't care.

Ось що говорить Джон з приводу цієї пісні: "Стів зробив початкову партію гітари більш швидкої і важкої, оскільки початкова версія була занадто ніжною. Глен знаходив її дуже хорошою. У пісні я повинен був робити упор на слові" Vacant ", Глен ж на "Pretty". Скрізь я ​​співав "Va - cunt". Я люблю грати зі словами і перекручувати їх, витягуючи інший сенс. На радіо не було заперечень з цього приводу, тому що вони не знали, як буде звучати понівечений мною текст! "

Як ми могли побачити, тексти пісень цієї групи містять величезну кількість вульгаризмів. Ми також можемо з упевненістю сказати, що Роттен навмисно створював такі пісні щоб, по-перше, шокувати публіку, а по-друге, щоб привернути увагу громадськості, і, наскільки ми можемо судити, йому це вдалося.