Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МАН з Титулкою.doc
Скачиваний:
89
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
182.78 Кб
Скачать

2.4.2 Використання діалекту в текстах пісень групи Sex Pistols

Так як Sex Pistols є англійським гуртом, немає нічого дивного в тому, що в їхніх піснях ми можемо почути діалект C ockney, до того ж, практично всі учасники даної групи, є жителями Лондона.

Для прикладу ми можемо взяти приспів з пісні "Friggin 'in the riggin'". У самій назві тексту вже використовується одна з особливостей діалекту C ockney, а саме опущення 

Friggin 'in the riggin' Friggin 'in the riggin' Friggin 'in the riggin' There was fuck all else to do

Як ми можемо бачити, в цьому рядку використовується не тільки діалект, а й вульгаризм, що в принципі характерно для даної групи. Це природно, що жителі певної місцевості використовують свої діалекти, так як діалект це невід'ємна частина будь-якої мови.

Іншим прикладом діалекту можуть служити два рядки з тексту пісні під назвою "Road runner":

donno the words! I donno'ow it starts; I've forgotten it!

У цьому випадку, Роттен пропускає звук [h] і при цьому він ще використовує скорочення, donno і позначає do not know, а другий приклад donno 'ow, позначає do not know how.

Ще одним прикладом використання діалекту можуть служити рядки з пісні "I wanna be me":

You wanna ruin me in your magazine You wanna cover us in the margarine

У цьому випадку, Роттен використовує римований сленг, що також є однією з основних рис діалекту, і він ще використовує скорочення wanna.

Використання діалекту, допомагає нам - слухачам, розуміти, звідки родом даний виконавець. Як вже раніше було сказано, діалект у своєму роді є "знаком", який показує, де саме живе людина.

2.4.3 Використання скорочення в текстах пісень групи Sex Pistols

Тексти пісень цієї групи містять величезну кількість розмовних скорочень, без яких не обходиться жодна мова. Ми самі в своєму повсякденному житті використовуємо багато скорочень, які вже увійшли до звички і не помічаємо того, що ми їх використовуємо. Для нас це норма і ми не замислюємося про використання повної розшифровки.

Щоб привести приклад використання скорочень у текстах пісень ми можемо розглянути будь-яку пісню даної групи:

I don't wanna holiday in the sun I wanna go to new Belsen I wanna see some history 'Cause now i got a reasonable economy

Як ми можемо бачити в одному рядочки, використано чотири скорочення: wanna, яке використовується у значенні want to, 'cause, яке використовується у значенні because.

А скорочення don 't ми не розглядаємо, тому що в наш час, ми настільки вже звикли до цього скорочення, що не звертаємо на нього увагу. Це скорочення ми зустрічаємо дуже часто і ніяких складнощів з розшифровкою у нас не виникає.

Іншим прикладом скорочення може служити рядок:

gotta go over the wall

Що позначає - has / have got to (or have got). Швидше за все, автор використовує це скорочення, щоб спростити мова, адже для багатьох представників панківского руху (як вже було сказано), важливо порушувати правила мови.

Також часто спостерігається скорочення "ya" в текстах пісень і дуже частина воно має значення "you":

You're just a pile of shit You're coming to this Ya poor little faggot

Іншим прикладом використання двох-, трьох - і чотиризначних скорочень може служити пісня "Anarchy for the UK":

Is this the MPLA

or is this the UDA

or is this the I RA

I thought it was the UK

У даному тексті MPLA означає - the Popular Movement for the Liberation of Angola, UDA - Ulster Defence Association, IRA - Irish Republican Army і UK - United Kingdom.

У піснях Sex Pistols попадається згадка ІРА, тобто Ірландської Республіканської армії. Це військова організація, створена в 1919 році, вела успішні дії проти англійців. Учасники Ірландської Республіканської армії були незадоволені цим мирним договором 1922 року і продовжували війну. У 1923 році ІРА поставили поза законом. Так ось, поза законом, з перервами, і веде вона терористичну війну. Політичне крило партії, Шин Фейн, бореться за створення соціалістичної республіки Ірландії з 32 округами.

Так само варто зауважити, що в пісні "Sex Pistols" - анархію пропонують Об'єднаному Королівству (United Kingdom). Звідки з'явилося це United Kingdom, це саме, об'єднане? Ірландське повстання 1798 року, з усією гостротою поставило проблему перед тодішнім прем'єр-міністром, його звали, для довідки, Вільям Пітт-молодший. Він прийшов до висновку, що єдине рішення - це створити союз, і 1 січня 1801 року, за два роки до заснування Санкт-Петербурга, було видано постанову парламенту, який об'єднав Великобританію та Ірландію воєдино. Отже, це історично тривало до 15 січня 1922 року, коли був підписаний англо-ірландський договір. За нього за республікою Eire визнавалася незалежність, за винятком шести округів північної провінції Ольстер.