Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Sashin_uchebnik.doc
Скачиваний:
78
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
1.22 Mб
Скачать

12. Pick out the words from the text which may be grouped under the heading “Psychology. General Notions”.

13. Explain the headline of the text.

14. Choose the right answer:

1. How many Luria's works have been translated into other languages?

a) 250 works have been translated;

b) 300 works have been translated;

c) 350 works have been translated.

2. What idea did Luria's first work support?

a) Human behaviour could not be reduced to a sum of neurological reflexes.

b) Human behaviour could be reduced to specific systems of behaviour.

3. What does Luria's psychology concentrate on?

a) His psychology concentrates on environmental influences.

b) His psychology concentrates on the development of mental capacities through learning.

c) His psychology concentrates on introspection.

4. What mental processes did Luria investigate?

a) He investigated accommodation and assimilation.

b) He investigated social aspects of mental capacities.

c) He investigated perception, imagination and self awareness.

15. Role-play:

1. You are going to enter the Psychology Faculty but your parents object to it. You are trying to persuade them that psychology is one of the basic fields of knowledge.

2. Ask your friends if they know the differences in the specialities of a psychologist, psychiatrist and psychoanalyst. If they don't, enlighten them.

3. You are interviewing a famous psychologist. What possible questions could you ask about the development of psychology as a separate discipline?

4. You have just made a report on Luria’s research and are ready to answer your friend's questions.

16. Render the text into English:

РОЗВИТОК НАУКОВИХ ЗНАНЬ ПРО ПРИРОДУ ПСИХІКИ

У донауковий період психіку розглядали як душу. Первісні люди за допомогою поняття душі пояснювали такі явища, як сон, втрата свідомості, психічні захворювання, смерть тощо. Перші наукові уявлення про психіку виникли у стародавньому світі. Вони відоб­разилися у працях філософів, медиків, педагогів.

У стародавній Індії поняття душі розкривається у текстах Вед. Душа розглядалася як субстанція, якій властиві свідомість, вічність, здатність до діяльності. Потенційно душа володіє знанням, морал­лю, вірою, необмеженою енергією (силою) і нескінченним блажен­ством. Але оскільки душа перебуває у недосконалому стані, вона займається неадекватною діяльністю і підвладна стражданням.

Етико-філософські положення стародавнього Сходу вплинули на формування наукових поглядів філософів стародавньої Греції та Риму, де уявлення про психіку складалися в процесі розгляду лю­дини як частини природи.

Демокріт стверджував, що душа є різновидом речовин, що утво­рюються з атомів вогню та підкорюються загальним законам. Сократ розглядав душу як сукупність психічних властивостей індиві­да, який діє відповідно до розуміння моральних ідеалів. Платон є засновником так званого дуалізму в психології, згідно з яким мате­ріальне й духовне, тілесне та психічне розглядається як два са­мостійні та антагоністичні начала. За Арістотелем, душа є невід’ємним початком лише органічного життя, а не всього матеріаль­ного світу в цілому. Душа не може існувати без тіла, проте вона не зводиться до тіла. Душа не ділиться на частини, проте вона вияв­ляється у різних здібностях — почуттєвих, рухових, розумових.

Сформувавшись як наука, сучасна психологія на основі існую­чих наукових даних вивчає факти, закономірності, механізми пси­хічного життя людей і тварин.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]