Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

онспект лекций + ирогов.unlocked

.pdf
Скачиваний:
16
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
787.19 Кб
Скачать

По-друге, внутрішній протипожежний водогін (справний по звітних паперах), не діяв.

По-третє, через відсутність системи димовидалення вогонь, що вибився з палаючого приміщення, по спалимим дверям номерів і комунікаційних ніш, по синтетичному килимі швидко поширився убік ліфтового холу й відкритих сходів. У результаті багато хто з тих, хто проживав на 10-12-му поверхах виявилися блокованими вогнем і димом.

І тільки вмілі й відважні дії пожежних допомогли уникнути багатьох і багатьох жертв.

Керівництво країни приділяє багато увагу питанням дотримання й виконання правил пожежної безпеки: як на існуючих об'єктах, так і на знов споруджених.

У різних доповідних записках і інформаційних довідках про перевірку об’єктів з масовим перебуванням людей органами ДПН неодноразово вказувалося, що найбільш погано стан справ є саме з із забезпеченням пожежної безпеки... у багатьох готелях, театрах, кінотеатрах, школах, дитячих установах, адміністративних і інших будинках з масовим перебуванням людей.

Безпосередньо органам ДПН у всіх керівних документах пропонувалося зажадати від керівників шкіл, готелів, дитячих, лікувальних, культурновидовищних і інших закладів з масовим перебуванням людей вживання заходів, що виключають усяку можливість виникнення пожеж з метою попередження загибелі та травмування людей.

Чим же обумовлює пожежна небезпека об’єктів з масовим перебуванням людей ми розглянемо в наступному питанні.

Висновок: об’єкти з масовим перебуванням людей грають важливе значення в житті людей і забезпечення пожежної безпеки їх є важливим завданням у роботі органів державного пожежного нагляду.

2. ХАРАКТЕРИСТИКА ПОЖЕЖНОЇ НЕБЕЗПЕКИ ОБ’ЄКТІВ З МАСОВИМ ПЕРЕБУВАНЯМ ЛЮДЕЙ

Характеристика пожежної небезпеки об’єктів з масовим перебуванням людей багато в чому залежить від їх призначення.

Оцінку пожежної небезпеки будь-якого об’єкта з масовим перебуванням людей, необхідно охарактеризувати та виділити 3 основних фактора:

1.Наявність великої кількості людей в одиницю часу.

2.Наявність горючих матеріалів.

3.Наявність можливих джерел запалення.

Наявність великої кількості людей в одиницю часу Розглядаючи цей фактор необхідно враховувати не тільки кількість

людей, але і їхній вік (діти, пенсіонери...), стан їхнього здоров'я (хворі, глухонімі, душевнохворі...), емоційний стан (збуджене, спокійне, веселе).

Пожежі й загоряння в цих об'єктах створюють реальну погрозу виникнення паніки й, як наслідок її, нанесення людям травм. Можливі й жертви.

Серйозна загроза безпеки людей створюється при пожежах у висотних будинках. Основною особливістю таких пожеж є більша швидкість поширення

21

диму по сходовій клітці й вище розташованим поверхам, що істотно ускладнює, а в деяких випадках - виключає можливість евакуації по них.

Виникає необхідність проведення рятувальних робіт. Прикладом може послужити пожежа, що виникла в 1991 році в Санкт-Петербурзі в готелі «Ленінград».

Наявність горючих матеріалів Кількість і види горючих матеріалів також будуть залежати від

призначення будинку. Питоме горюче навантаження може коливатися в широких межах. Так, у культурно-видовищних установах (театрах) горюче завантаження сценічної частини може досягати 300 кг/кв.м., а в залі для глядачів - до 50 кг/кв.м.

При будівництві й експлуатації об'єктів з масовим перебуванням людей використовуються найрізноманітніші горючі матеріали: знаходять широке застосування полімерні синтетичні матеріали (склопластики, пінопласт, поліхлорвініл, пенополістірол та ін). Полімери при нагріванні й горінні виділяють велику кількість диму, у складі якого перебуває в концентраціях вище припустимого велика кількість отруйних речовин.

Погіршення видимості, токсична дія, надавана продуктами згоряння, є нерідко причиною загибелі людей.

Так, під час пожежі хмарочоса в Лос-Анжелісі 4 травня 1969 р. у результаті отруєння токсичними продуктами згоряння загинуло 40 чоловік. Багато з людей непритомніли протягом 2-3 хвилин, смерть наступала через 5-6 хвилин після отруєння. Цей приклад показує, наскільки небезпечні токсичні продукти, що виділяються при пожежі.

Наявність можливих джерел запалення Аналіз статистичних даних показує, що основними причинами пожеж у

будинках з масовим перебуванням людей в 1991 році були:

Джерела запалення для окремих груп об'єктів з масовим перебуванням людей можуть бути самими різноманітними. Так, завжди була й існує реальна загроза виникнення пожежі в навчальних майстернях, лабораторіях (кабінетах) середніх шкіл, у кабінетах хімії, фізики, при застосуванні в навчальному процесі хімічних реактивів і інших.

У великих готелях певну небезпеку являють собою цехи харчування великих ресторанів, кафе, насичених газовими й електроприладами, электромийками й сушарками. Прикладом може служити пожежа, що сталася 22 лютого 1988 року в готелі-ресторані «Мусала» (Болгарія), у результаті якого загинуло 6 чоловік і 30 чоловік одержали важкі травми. Пожежа виникла в другій годині ночі в приміщенні денного бара. Причиною пожежі послужив великий перехідний опір у потрійній электророзетці, до якої була в той час, крім інших споживачів, підключена холодильна установка.

3. ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ БЕЗПЕКИ ЛЮДЕЙ НА ВИПАДОК ПОЖЕЖІ .

На випадок виникнення пожежі в будинках з масовим перебуванням людей їхня безпека повинна забезпечуватися:

1. Об'ємно-планувальними й конструктивними рішеннями шляхів

22

евакуації, раціональним плануванням приміщень, продуманими напрямками евакуації людей.

2.Інженерними рішеннями, спрямованими на обмеження поширення вогню й продуктів горіння, швидку ліквідацію пожежі у випадку його виникнення (протипожежні перешкоди, системи протидимного захисту, АПС та АУПГ).

3.Обмеженням застосування горючих матеріалів, а також матеріалів, здатних швидко поширювати горіння по поверхні, для обробки приміщень, через які проходять шляхи руху людей (холи, коридори, сходи).

4.Постійним змістом у належному стані шляхів евакуації й спеціального устаткування, що дозволяють здійснити швидку й організовану евакуацію людей у випадку виникнення пожежі або іншої аварийной ситуації.

5.Недопущенням зберігання в місцях постійного знаходження людей, у підвальних приміщеннях будинків вибухових речовин, балонів з горючими газами, запасів легкозаймистих і горючих рідин, інших матеріалів і речовин, що мають підвищену пожежну небезпеку (норми зберігання й порядок використання пожароопасных речовин у хімічних і фізичних кабінетах шкіл, лабораторіях і аптеках лікувальних установ, визначаються окремими правилами).

6.Підготовленістю обслуговуючого персоналу до дій на випадок виникнення пожежі й змушеної евакуації людей (своєчасний виклик пожежної допомоги, уміння користуватися засобами пожежогасіння, надання допомоги людям при масовій евакуації).

7.Установленням з боку адміністрації об'єкта систематичного контролю за дотриманням обслуговуючим персоналом протипожежного режиму, виконанням правил пожежної безпеки при проведенні ремонтних і электрогазозварювальних робіт, у процесі експлуатації електроустановок, приладів опалення, електроприладів, телевізорів і спеціальних установок.

Особи, що проживають у готелях, кемпінгах, гуртожитках, а також весь обслуговуючий персонал дитячих установ, піонерських таборів, шкіл, лікарень, кінотеатрів, театрів, великих магазинів повинен бути ознайомлений з основними вимогами правил пожежної безпеки, запобіжними заходами, які необхідно дотримувати при виникненні пожежі й при змушеній евакуації. Із цією метою в готелях, гуртожитках і інших установах з масовим перебуванням людей на видних місцях вивішуються пам'ятки про міри пожежної безпеки (короткі виписки із правил) і плани евакуації людей на випадок виникнення пожежі. Необхідно особлива увага обертати на відпрацьовування тексту пам'яток. Він повинен бути коротким, містити мінімальну кількість вимог пожежної безпеки. Плани евакуації людей можуть бути загальними для всього установи й індивідуальними для кожного номера готелю або окремого службового приміщення.

Зокрема, «Правила пожежної безпеки в Україні» вимагають, щоб у всіх номерах готелів і кімнатах гуртожитків були вивішені на видних місцях:

- план-схема індивідуальної евакуації з відповідного поверху з позначенням даного номера, евакуаційних виходів і шляхів руху до них, місць

23

розміщення засобів пожежогасіння й сигналізації з необхідним пояснювальним текстом;

-пам'ятка про дії людей на випадок пожежі;

-коротка пам'ятка про правила пожежної безпеки, які в обов'язковому порядку повинні дотримувати особи, що проживають у готелях і гуртожитках.

У готелях, призначених для іноземних туристів, пам'ятки про правила пожежної безпеки й поводження людей на випадок пожежі повинні виконуватися кількома мовами.

У готелях, гуртожитках і інших установах з масовим перебуванням, у яких для окремих номерів (приміщень) розроблені індивідуальні плани евакуації людей, не потрібні загальні плани евакуації поверховими схемами планування. Разом з тим для будинків підвищеної поверховості рекомендується заздалегідь визначити зони (поверхи) послідовного виходу людей назовні у випадку виникнення аварійної обстановки, тому що одночасна масова й безладна евакуація людей із всіх поверхів і приміщень може привести до небажаних наслідків.

Індивідуальний план евакуації людей. На схематичному плані евакуації з окремих кімнат повинні бути показані сходові клітки, ліфти, ліфтові холи, кімнати, з яких евакуюються люди, балкони, зовнішні сходи, а також двері, розташовані на шляху виходу людей із приміщення готелю або гуртожитку.

Приміщення, для якого призначений план евакуації, відзначають написом «Ваш номер...». Основний шлях евакуації вказують на плані суцільною лінією, другий шлях евакуації - пунктирної. Ці лінії на схемі повинні бути в 2 рази толще плану поверху й виконуватися зеленим кольором.

Основний шлях евакуації на поверсі варто вказувати в 'напрямку сходових кліток із зовнішнім переходом, а також сходів, що ведуть із даного поверху на 1-й поверх будинку. Якщо дві сходові клітки рівноцінні по захищеності від диму й вогню, то основний шлях евакуації вказують до найближчих сходів.

Лінії, що вказують шляхи евакуації, повинні проводитися із приміщення номера до виходу в безпечне місце або безпосередньо назовні. На плані поверху за допомогою символів указують місце розміщення:

-кнопок ручних пожежних сповіщувачів;

-телефону чергової по поверсі;

-пожежних кранів, вогнегасників.

Символи повинні виконуватися так, щоб їх було чітко видно. Розшифровку символів варто давати під планом поверху на російській і

національній мовах, а також на англійському й німецькому-для готелів, що приймають закордонних громадян. Букви тексту розшифровки символів повинні мати висоту не менш 7 мм, ширину -не менш 5 мм.

-Індивідуальний план евакуації розміщають у номері на видному місці під склом (плівкою); план повинен бути виконаний на аркуші розміром не менш 12 формату.

Відповідальний черговий по готелі, гуртожитку (поверху) повинен ознайомити проживаючих із протипожежними засобами й шляхами виходу до того, як їх зареєструють (розмістять у номері).

24

Нижче приводяться зразкові тексти пам'яток пожежної безпеки для осіб, що проживають у готелях і гуртожитках.

Наочний інформаційний матеріал з питань пожежної безпеки в дитячих установах, лікарнях, театрально-видовищних підприємствах і деяких інших суспільних будинках, на відміну від готелів і гуртожитків, носить трохи інший характер. Зокрема, пам'ятки, схеми евакуації людей у випадку пожежі адресуються до обслуговуючого персоналу.

Висновок: пожежі в об’єктах з масовим перебуванням людей у ряді випадків не стільки приносять великий матеріальний збиток, скільки створюють реальну загрозу загибелі людей, одержання ними поранень, опіків і отруєнь продуктами горіння.

Виходячи з факторів, що характеризують пожежну небезпеку об’єктів з масовим перебуванням людей, необхідно правильно організувати пожежнопрофілактичну роботу на них.

Не буде зайвим нагадати, які небезпечні фактори впливають на людей під час пожежі

Відповідно до ДСТУ 2272-06 «Пожежна безпека. Терміни та визначення» Евакуація людей при пожежі - вимушений процес рухові людей із зони,

де є можливість впливу на них небезпечних факторів пожежі.

Небезепечний фактор пожежі - фактор пожежі, вплив якого призводить до травми, отруєння або загибелі людини, а також до матеріальних збитків.

До небезпечних для здоров'я людини факторів пожежі відносяться: 1. Підвищена температура оточуючого середовища.

Ефект впливу високої температури на організм людини в значнімі мірі залежить від вологості повітря - чим вища вологість, тім нижча критичний температура. Для початкової стадії пожежі, яка характеризується порівняно всокою вологістю критична температура знаходиться в межах 60-700С.

2. Відкритий вогонь та іскри.

Перенесення людиною проміневих потоків залежить від інтенсивності опромінювання-чим вище інтенсивність опромінюван-ня, тім менший година, протягом якого людина здатна витримати вплив проміневих потоків. У якості критичної може бути прийнята інтенсивність 3000 Вт кв.м, при якій година до появи больового відчуття складає приблизно 10-15 сек, а година перенесення 30-40 сек.

3. Токсичні продукти горіння.

Концентрації токсичних продуктів горіння, які представляють небезпеку для життя людини, характеризуються такими показниками:

Найбільш небезпечним є продукт неповного згорання оксидвуглецю, концентрація якого в розмірі 0,5% викликає смертельне отруєння через 20 хв, а при концентрації 1,3% - смерть настає внаслідок 2-3 вдохів.

Вуглекислий газ є менш небезпечним, тому що реальна небезпека для життя настає тільки при значних концентраціях (8-10%).

Окремі пожежі (при горінні полімерних матеріалів) супроводжуються виділенням у навколишнє середовище таких токсичних з'єднань, як ціаністий водень, фосген, оксид азоту, хлористий водень, незначна доза яких є смертельною для людини.

4. Знижена концентрація кисню.

25

Зниження концентрації кисню до 14% викликає реальну небезпеку для життя, а при концентрації 10-11% - смерть настає на протязі декількох хвилин.

5. Втрата видимості внаслідок задимлення.

Сильне задимлення приміщень і шляхів евакуації призводе до втрати орієнтування, внаслідок чого може виникнути паніка.

6. Падаючі частини будівельних конструкцій, агрегатів, установок.

Всі ці фактори шкідливо впливають на організм людини й при досягненні граничних значень можуть призвести до смертельних випадків.

Усистемі профілактичних мір, спрямованих на забезпечення безпеки людей на випадок виникнення пожежі, важливе місце займає питання своєчасної й організованої їхньої евакуації з будинків і приміщенні.

Убільшості громадських будинків заздалегідь повинна бути розроблена й впроваджена система екстреного оповіщення, призначена для повідомлення про виникнення пожежі людям, що перебуває в будинку, з метою створення умов для їх своєчасної й безпечної евакуації. Варто мати на увазі, що в багатьох сучасних будинках для обробки й теплоізоляції приміщень широко використовуються полімерні матеріали, є м'які меблі, виготовлена із застосуванням синтетичних матеріалів, при горінні яких спостерігається швидка втрата видимості, утворення небезпечної концентрації токсичних речовин і швидке підвищення температури. У цих умовах екстрена евакуація людей є необхідною вимогою для їхньої безпеки, фактор часу - вирішальна умова, від якого залежить життя й здоров'я людей, оказавшихся в зоні впливу пожежі.

Для деякої категорії знову споруджуваних і реконструйованих будинків тривалість евакуації людей з небезпечних зон становить не більше 1,5-2 хвилин, а із усього будинку - не більше 6 хвилин. Стосовно до цих умов доцільно розробити системи екстреного оповіщення людей на випадок евакуації при виникненні пожежі, щоб адміністрація й обслуговуючий персонал театру, готелю, універмагу, спортивного спорудження, школи й іншого суспільного будинку могли через гучномовну установку або інший спосіб сповістити людей, що перебувають у будинку, про необхідність їхньої екстреної евакуації.

Увсіх випадках систему оповіщення людей про пожежу треба розглядати як складову частину комплексу технічних засобів протипожежного захисту будинків. Вона повинна передбачатися в громадських будинках (готелях, гуртожитках, спортивних спорудженнях, торгових центрах, універмагах, культурно-видовищні й лікувально-профілактичні установи, школи, будинки адміністративного призначення, розміщені у висотних будинках), у яких постійно або тимчасово перебуває одночасно велика кількість людей.

Для оповіщення людей про пожежу в будинку може бути використана як внутрішня радіотрансляційна мережа, так і інші спеціально змонтовані місцеві мережі віщання. У гуртожитках, школах і інших установах для попередження людей про небезпеку можуть бути використані тривожні дзвінки й інші звукові сигнали.

При відсутності на об’єктах і в установах будь-яких технічних засобів оповіщення людей про пожежу, керівники підприємств і адміністрація об'єктів

26

повинні провести необхідну роботу з обслуговуючим персоналом по ретельному відпрацьовуванню питань повідомлення людей про небезпеку й порядок їхньої евакуації при виникненні пожежі.Рекомендується у всіх випадках забезпечити черговий персонал суспільних будинків електромегафонами або простим рупором, що збільшує звук голосу, а також мати в наявності електричні ліхтарики. На промислових підприємствах і деяких інших об'єктах, де при пожежах і аваріях можливе утворення в приміщеннях небезпечної для життя людей концентрації отруйних пар, газів і продуктів термічного розкладання, необхідно передбачати засоби індивідуального захисту органів подиху.

4. ОСОБЛИВОСТІ ПОЖЕЖНО-ПРОФІЛАКТИЧНОЇ РОБОТИ НА ОБ’ЄКТАХ З МАСОВИМ ПЕРЕБУВАННЯМ ЛЮДЕЙ

Відповідно до «Інструкції з організації роботи органів ДПН», будинку з масовим перебуванням людей ставляться до об’єктів І-ї групи й перевірки їх протипожежного стану проводяться щорічно закріпленим за об’єктом працівником ДПН. Також до перевірки можуть долучатися і інші фахівці (в тому числі – старші посадові особи місцевих і територіальних органів ДПН).

Всі інші об'єкти з перебуванням людей відносяться до об’єктів ІІ-ї групи. Це об’єкти торгівлі, магазини та ін. Планові перевірки таких об’єктів

проводяться один раз на три роки.

В обов'язки керівників закладів які умовно можна віднести до об'єктів з масовим перебуванням людей, лікувальних, дитячих та навчальних закладів додатково вимагається проводити посилені заходи направлені на безпеку людей, зокрема:

У дитячих дошкільних установах, навчальних заставах, лікувальних установах із стаціонаром, будинках для людей похилого віку та інвалідів, санаторіях і заставах відпочинку, культурно-просвітніх та видовищних заставах, критих спортивних будівлях і спорудах, готелях, мотелях, кемпінгах, торгових підприємствах (два поверхи й більше) та інших аналогічних за призначенням

об'єктах з масовим перебуванням людей (50 осіб і більше) на доповнення до схематичного плану евакуації адміністрація зобов'язана опрацювати інструкцію, що визначає дії персоналу щодо забезпечення безпечної та швидкої евакуації людей, за якою не рідше одного разу на півроку мають проводитися практичні тренування всіх задіяних працівників.

Для об'єктів з перебуванням людей уночі (дошкільні заклади, інтернати, лікарні тощо) інструкції повинні передбачати два варіанти дій: у денний та нічний година.(п.3.5.ППБУ)

плани евакуації (крім житлових будинків) – 2 і більше поверхів, при 25 і > осіб (п.3.6. ППБУ), для 1-поверхових у залежності від пожежної небезпеки та планування визначається ОДПН;

навчання персоналу за програмою затвердженою адміністрацією (щорічно п.3.22. ППБУ) та узгоджуються з органами ДПН (п.3.26. ППБУ);

1 вихід не > 50 чол. за напрямком евакуації відчинення дверей (п.4.3.3. ППБУ);

27

5. ПОНЯТТЯ ПРО ПРОТИПОЖЕЖНИЙ РЕЖИМ ТА ЙОГО ОСНОВНІ НАПРЯМКИ

Під протипожежним режимом слід розуміти сукупність певних заходів і вимог пожежної безпеки, раніше встановлених для об'єкта чи окремого приміщення і які підлягають обов'язковому виконанню всіма працівниками даного об'єкту.

Протипожежний режим встановлюється правилами, інструкціями, наказами й розпорядженнями керівника об'єкта (склади, цехи, лабораторії, відділи, майстерні).

Основна його позначка:

1.недопущення пожеж від паління ;

2.недопущення пожеж від необережного поводження з увігнемо;

3.недопущення пожеж від необережного проведення вогневих робіт, несправних нагрівальних приладів та інших аналогічних причин.

ПРОТИПОЖЕЖНИЙ РЕЖИМ визначається наказами (інструкціями) і передбачає:

-місця паління, застосування відкритого вогню, побутових нагрівальних приладів;

-порядок проведення тимчасових пожежонебезпечних робіт;

-правила проїзду та стоянки транспортних засобів;

-порядок відключення від мережі електрообладнання у разі пожежі;

-порядок огляду й зачинення приміщень після закінчення роботи;

-порядок проходження посадовими особами навчання й перевірки знань з питань пожежної безпеки, а також проведення з працівниками протипожежних інструктажів та занять з пожежно-технічного мінімуму з призначенням відповідальних за їх проведення;

-порядок організації експлуатації і обслуговування наявних технічних засобів протипожежного захисту (протипожежного водопроводу, насосних станцій, установок пожежної сигналізації, автоматичного пожежогасіння, димовидалення, вогнегасників тощо);

-порядок проведення планово-попереджувальних ремонтів та оглядів електроустановок, опалювального, вентиляційного, технологічного та іншого інженерного обладнання;

-дії працівників у разі виявлення пожежі;

-порядок збирання членів добровільної пожежної дружини та відповідальних посадових осіб у разі виникнення пожежі, виклику вночі, у вихідні й святкові дні.

Працівники державного пожежного нагляду повинні в першу чергу вимагати від керівників об'єктів встановлення й дотримання суворого протипожежного режиму, а саме:

розробки й вивченню із всіма працюючими правил і інструкцій по пожежній безпеці;

видання наказів і розпоряджень по протипожежному режиму й контролю за їх виконанням робочими й службовцями;

недопущення паління й застосування відкритого вогню в місцях небезпечних у протипожежному відношенні, включаючи утримання території.

28

На шкірному об'єкті необхідно забезпечити діючий контроль за виконанням режимних заходів. Його повинні впроваджувати адміністрація об'єкта чи цеху, а також працівники ДПД.

Робітник державного пожежного нагляду винний добиватись усунення режимних порушень під година проведення пожежно-технічного обстеження.

Вимоги до інструкцій про заходи пожежної безпеки

Iнструкції повинні розроблятися на основі діючих правил та інших нормативних актів з пожежної безпеки, виходячи зі специфіки пожежної небезпеки будівель, споруд, технологічних процесів, технологічного та виробничого обладнання.

Вони повинні встановлювати порядок та спосіб забезпечення пожежної безпеки, обов'язки і дії працівників у разі виникнення пожежі, включаючи порядок оповіщення людей та повідомлення про неї пожежної охорони, евакуації людей, тварин і матеріальних цінностей, застосування засобів пожежогасіння та взаємодії з підрозділами пожежної охорони.

Iнструкції можуть мати як додаток план евакуації людей (тварин) і матеріальних цінностей.

ПИТАННЯ ДЛЯ ОБГОВОРЕННЯ ПІД ЧАС ПРОВЕДЕННЯ СЕМИНАРСЬКОГО ЗАНЯТТЯ:

1.Які об‘єкти вважаються об‘єктами з масовим перебуваням людей?

2.Обов’язки керівників щодо забезпечення пожежної безпеки об’єктів.

3.Якими факторами обумовлюється пожежної небезпека об’єктів з масовим перебуваням людей?

4.Чим забезпечується безпека людей на випадок виникнення пожежі?

5.Небезпечні фактори, які можуть впливати (погіршувати) процес вимушеної евакуації людей в разі пожежі.

6.Особливості пожежно-профілактичної роботи на об’єктах з масовим перебуванням людей.

7.Поняття протипожежного режиму.

8.Впровадженням яких заходів досягається відповідний протипожежнй режим?

ЛІТЕРАТУРА

1.Закон України «Про пожежну безпеку»;

2.Кабінету Міністрів України від 26 липня 1994р. № 508 «Про заходи щодо виконання Закону України «Про пожежну безпеку».

3.Постанова Кабінету Міністрів України від 1.07.2002р. № 870 “Про затвердження Програми забезпечення пожежної безпеки на період до

2010 року” .

4.Наказ МНС України від 06.02.06р. №59 «Про затвердження Інструкції по організації роботи органів державного пожежного нагляду”.

5.ГОСТ 12.1.004-91. Пожарная безопасность. Общие требования.

6.ДБН В.1.1-7-2002. Пожежна безпека об’єктів будівництва.

7.ДБН В.2.2-9-99. Громадські будинки та споруди.

29

8.ДБН В.2.2-16-2005. Культурно-видовищні та дозвіллєві заклади.

9.Пожежна безпека. ГУДПО МВС України (нормативні акти та інші документи), в 13 томах, К., Основа, 1997-2007.

10.Савельев П.С. Организация работ по предупреждению пожаров на об'ъектах народного хозяйства. М., Стройиздат, 1985.

11.Журнал "Пожежна безпека", NN ,К., ДДПБ МНС України, 2004-2007. 12.Правила пожежної безпеки в Україні.

13.Рекомендації з розробки інструкцій про заходи пожежної безпеки в будівлях і приміщеннях органів державної влади та місцевого самоврядування, а також органів управління підприємств, установ, організацій незалежно від форм власності. ГУДПО МВС України від

21.04.1998р.

ЛЕКЦІЯ 3. ОРГАНІЗАЦІЯ ПОЖЕЖНО-ПРОФІЛАКТИЧНОЇ РОБОТИ В ЖИТЛОВОМУ СЕКТОРІ

План

Вступ

1.Законодавчі основи забезпечення протипожежної безпеки житлового

фонду

2.Причини виникнення пожеж у житловому секторі

3.Перевірки протипожежного стану житлових будинків

4.Організація навчання населення правилам пожежної безпеки

Відповідно до Конституції України та інших законодавчих актів громадяни зобов'язані забезпечити схоронність житлових приміщень, дбайливо ставитися до інженерного устаткування, об’єктів благоустрою, дотримуватись правил утримання житлового будинку і прибудинковій території.

1. ЗАКОНОДАВЧІ ОСНОВИ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПРОТИПОЖЕЖНОЇ БЕЗПЕКИ ЖИТЛОВОГО ФОНДУ

Житловий фонд у нашій країні є соціалістичною власністю, всенародним надбанням. Розвиток, заощадження й охорона державного й суспільного житлового фонду є однією з умов забезпечення встановленого Конституцією права громадян України на житло.

Мешканці несуть матеріальну відповідальність за ушкодження з їхньої вини житлових і підсобних приміщень, а також устаткування будинку, під'їздів, сходових кліток, ліфтів, квартир, балконів і лоджій, а також зелених

30