Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

онспект лекций + ирогов.unlocked

.pdf
Скачиваний:
16
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
787.19 Кб
Скачать

-узагальнення досвіду профілактичної роботи, розробка заходів з окремих напрямків цієї роботи і контроль за їх реалізацією;

-контроль за розв'язанням питань посилення пожежної безпеки, передбачених посадовими інструкціями головних фахівців: механіка, енергетика, технолога, служби безпеки праці тощо і наказами керівника об'єкта;

-контроль за роботою по зменшенню пожежної небезпеки технологічних процесів виробництв, пов'язаних з використанням легкозаймистих та інших пожежонебезпечних рідин;

-організація вивчення пожежонебезпечних властивостей речовин і матеріалів, що виготовляються, зберігаються та обертаються на об'єкті;

-контроль за роботою по впровадженню на об'єкті систем і установок протипожежної автоматики, а також розробок по використанню систем і приладів виробничої (технологічної) автоматики з метою попередження і гасіння пожеж;

-організація контролю за навчанням робітників, інженерно-технічного персоналу і службовців правилам пожежної безпеки;

-узагальнення і розробка заходів з протипожежної пропаганди тощо;

-облік і контроль за веденням адміністративно-правової діяльності;

-контроль за організацією та роботою добровільних пожежних дружин і пожежно-технічних комісій;

-контроль за організацією і проведенням вогневих та інших пожежонебезпечних необхідності можуть передбачатися інші напрямки спеціалізації.

По кожному з напрямків спеціалізації співробітник органу МНС веде окрему справу. Аналіз роботи за напрямками спеціалізації проводиться щоквартально.

При оцінюванні роботи інженерно-інспекторського складу в першу чергу враховується протипожежний стан закріплених за ним дільниць і секторів.

Робочий день (зміна, робочий час) інженерно-інспекторського складу органу МНС необхідно починати із з'ясування обстановки на об'єкті, дільниці, секторі та змін, які сталися за час їхньої відсутності на службі, з урахуванням даних, що є у начальника караулу, адміністрації і технічного персоналу цехів, складів, установок тощо.

Керівництво органу МНС на початку робочого дня проводить інструктаж з профілактичним складом, на якому начальник чергового караулу, що змінюється, доповідає обстановку на об'єкті. Керівництво органу МНС робить необхідні вказівки щодо проведення профілактичної роботи і виконання додаткових заходів по посиленню охорони об'єкта, які записуються

вКнигу служби.

У разі відсутності керівництва органу МНС інструктаж проводить керівник підрозділу МНС або начальник караулу, що заступає. Вони ж, відповідно до обстановки, ставлять завдання особовому складу чергового караулу.

Керівництвом органів і підрозділів МНС з урахуванням обстановки, що складається на об'єкті, що охороняється, наприкінці кожного

61

робочого дня розроблюються додаткові заходи щодо посилення служби і профілактичної роботи. Вони можуть доповнюватися і уточнюватися. Організація і контроль за виконанням додаткових заходів покладається на начальника чергового караулу.

Наприкінці робочого дня інженерно-інспекторський склад доповідає керівництву органу МНС про виконану роботу і про обстановку на дільницях і секторах. По закінченню першої зміни старший інженер (старший інспектор), узагальнивши наявні дані, доповідає обстановку на об'єкті керівництву органу та підрозділу МНС у присутності начальника караулу. В інших змінах молодші інспектори доповідають про роботу начальнику чергового караулу, який узагальнює дані, характеризуючи обстановку на об'єкті, і доповідає керівництву органу та підрозділу МНС.

Знаходячись на дільницях (секторах) протягом робочого часу, інженерно-інспекторський склад зобов'язаний систематично підтримувати зв'язок із черговим диспетчером (радіотелефоністом), використовуючи для цього радіостанції та інші засоби зв'язку, що є на об'єкті і в підрозділі МНС. Обстановку на дільниці (секторі) інженерно-інспекторський склад зобов'язаний через кожні 1-1,5 години, а в разі її зміни - негайно, доповідати начальнику чергового караулу (черговому диспетчеру (радіотелефоністу)). У разі виявлення на дільниці (секторі) порушень правил пожежної безпеки і протипожежного режиму інженерно-інспекторський склад зобов'язаний негайно вжити заходів до усунення недоліків та інформувати про це керівництво органу МНС або начальника чергового караулу.

На молодших інспекторів, які несуть службу на секторах у другу-третю зміни, можуть бути покладені обов'язки здійснення контролю за додержанням протипожежного режиму в окремих приміщеннях цехів та установок суміжних секторів. Періодичність перевірки цих секторів визначається керівництвом органу МНС, виходячи з обстановки, о на них складається.

Порядок контролю за протипожежним станом цехів, складів, лабораторій після закінчення роботи, у нічний час, вихідні і святкові дні встановлюється наказом керівника об'єкта. Цим наказом передбачається перелік цехів, складів та інших приміщень, які необхідно щоденно перед закриттям оглядати відповідальними за пожежну безпеку особами, і перелік найбільш пожежонебезпечних приміщень, огляд яких здійснюється за участю працівників органів і підрозділів МНС.

6. НОРМАТИВНО-ТЕХНІЧНАРОБОТА

Нормативно-технічна робота на об'єкті організується і проводиться працівниками ГУ(У) МНС та органів МНС відповідно до діючих настанов, інструкцій тощо щодо даного питання.

Конкретний обсяг нормативно-технічної роботи визначається керівником ГУ(У) МНС та адміністрацією об'єкта при укладенні договору.

62

7. ВЗАЄМОДІЯ ДПО З ДПД, ПТК ІНШИМИ ГРОМАДСЬКИМИ ОРГАНІЗАЦІЯМИ ПО ЗДІЙСНЕННЮ ПОЖЕЖНО-ПРОФІЛАКТИЧНИХ ФУНКЦІЙ НА ОБ’ЄКТАХ.

Керівництво та інженерно-інспекторський склад пожежних частин разом з представниками пожежно-технічної комісії підприємства один раз на квартал проводять пожежно-технічні обстеження цехів, дільниць тощо з оформленням відповідних документів за результатами перевірки.

Про стан пожежної безпеки об'єкта, хід виконання приписів держпожнагляду, а також про заходи, що випливають з аналізу протипожежного стану об'єкта, необхідно періодично інформувати керівника підприємства письмово - не менше одного разу на півріччя, усно при проведенні нарад і т.п. у керівника об'єкта.

У роботі по попередженню пожеж та покращенню протипожежного стану об'єктів, які охороняються, керівний склад пожежних підрозділів повинен дотримувати постійний зв'язок з обслуговуючими об'єкт інженерами /інспекторами/ держнаглядохоронпраці, держенергонагляду, санітарної інспекції а також з об'єктовими службами технічного нагляду і техніки безпеки. Спільно зі службами та представниками інспекцій брати участь у цільових перевірках протипожежного стану електрогосподарства, вентиляційних, газових систем тощо, а також у розробці інструкцій взаємодії.

Керівний склад пожежної охорони зобов'язаний брати участь у перевірках , що їх здійснюють пожежно-технічні комісії, служби охорони праці, техніки безпеки та інші, вносити на їхній розгляд питання спрямовані на покращення пожежної безпеки об'єкта, який охороняється. Протипожежні заходи, пов'язані із змінами технології виробництва або такі, що потребують спеціального технічного вивчення, доцільно виносити на розгляд загальнооб'єктових пожежно-технічних комісій чи технічних рад об'єктів.

Керівний склад пожежної частини зобов'язаний домагатися внесення протипожежних заходів у дефектні відомості на виконання планово - попереджувальних та капітальних ремонтів виробництв, цехів, обладнання і здійснити контроль за їх виконанням. На період ремонтних і пусконалагоджувальних робіт, виведення установок на режим нагляду за ними з боку пожежної охорони має посилюватися. У разі необхідності необхідно виставляти пости безпеки із залученням особового складу бойових обслуг пожежних підрозділів.

Служба чергових караулів і робота інженерно-інспекторського складу пожежних частин здійснюються відповідно до Плану протипожежної охорони об'єкта. Вони мають бути підпорядковані завданню забезпечення цілодобового нагляду за протипожежним станом об'єкта, який охороняється, і відповідати обстановці, що складається на ньому.

З урахуванням особливостей технологічного процесу виробництва, графіка роботи основних і допоміжних цехів начальник частини зобов'язаний передбачити виділення необхідної кількості інженерно-інспекторського складу для несення служби на об'єкті в вихідні та святкові дні. Відпочинок за роботу в вихідні та святкові дні надається відповідно до Положення про проходження служби рядовим і начальницьким складом органів внутрішніх справ - для

63

співробітників воєнізованої пожежної охорони і трудовим законодавством - для працівників професійної пожежної охорони.

ПИТАННЯ ДЛЯ ОБГОВОРЕННЯ ПІД ЧАС ПРОВЕДЕННЯ СЕМИНАРСЬКОГО ЗАНЯТТЯ:

1.На яких об’єктах створюються підрозділи МНС України, що охороняють їх на договорних засадах? Правові підстави створення.

2.Що відображається (зазначається) в акті МВК?

3.Основні завдання та функції підрозділів МНС України.

4.Особливості організації та несення служби в «об’єктових підрозділах».

5.Головні завдання пожежно-профілактичної роботи на об’єетах.

6.Особливості проведення пожежно-профілактичної роботи.

ЛІТЕРАТУРА

1.Закон України "Про пожежну безпеку", ПВР України від 17.12.93р.

№3745-XІІ

2.Кабінету Міністрів України від 26 липня 1994р. № 508 «Про заходи щодо виконання Закону України «Про пожежну безпеку».

3.Наказ МНС України від 06.02.06р. №59 «Про затвердження Інструкції по організації роботи органів державного пожежного нагляду”.

4.«Настанова по організації роботи підрозділів Державної пожежної охорони, що охороняють об'єкти на договірних засадах», затверджена наказом МВС України від 02.10.95р. №657 (із змінами та доповненнями – наказ МВС України від 29.07.2000р № 512).

5.«Типовий договір про організацію Державної пожежної охорони МВС України на об’єктах», затверджений наказом МВС України від 03.10.94р.

№555.

6.Рожков А.П. Пожежна безпека. (навчальний посібник).К., Пожінформтехніка, 1999.

7.Савельев П.С. Организация работ по предупреждению пожаров на об'ъектах народного хозяйства. М., Стройиздат, 1985. (гл. 8-10)

8.Пожежна безпека. ГУДПО МВС України (нормативні акти та інші документи), в 13 томах, К., Основа, 1997-2007.

9.Журнал "Пожежна безпека", №№,К., ДДПБ МНС України, 2004-2008.

64

ЛЕКЦІЯ 5. ОРГАНІЗАЦІЯ НАВЧАННЯ РОБІТНИКІВ ТА СЛУЖБОВЦІВ ПРАВИЛАМ ПОЖЕЖНОЇ БЕЗПЕКИ.

Вступ

1.Поняття пожежної профілактики, мета та задачі.

2.Правові підстави. Основні керівні документи.

3.Організація і проведення протипожежних інструктажів.

4.Організація спеціального навчання та перевірки знань з питань пожежної безпеки

4.1Перелік посад для проходження спеціального навчання з питань пожежної безпеки

4.2Організація і проведення спеціального навчання та перевірки знань

ВСТУП

Сучасний стан економічних взаємовідносин зміни, які відбуваються в процесі розбудови держави вимагають відповідного рівня підтримання пожежного захисту міст, населених пунктів, об'єктів господарювання, колективної та приватної власності громадян. Тому одним з найважливіших напрямків подальшого розвитку протипожежного захисту в державі є підвищення ефективності діяльності всіх суб'єктів держави від яких залежить підтримання належного рівня пожежної безпеки.

Основні резерви необхідно, передусім, вишукувати в покращенні організації пожежно-профілактичної роботи, так як заходи попереджувального характеру значно дешевше обходяться державі, власникам, громадянам, ніж заходи по ліквідації наслідків пожеж.

До того ж людське життя взагалі не має оціночної вартості.

1. ПОНЯТТЯ ПОЖЕЖНОЇ ПРОФІЛАКТИКИ, МЕТА ТА ЗАДАЧІ.

Щоб знаходити ефективні шляхи покращення організації пожежнопрофілактичної роботи необхідно чітко усвідомлювати, що входить в поняття «пожежної профілактики» і хто, як і яким чином повинен займатись нею.

Пожежна профілактика (від. грецького prophylaktіkos, запобіжливий) - це система державних і громадських заходів, яку проводять з метою попередження пожеж, обмеження їх розповсюдження, створення умов для евакуації людей з палаючих будинків і успішного їх гасіння. 1

У відповідності з Державним стандартом :

пожежна профілактика - Комплекс організаційних і технічних заходів, спрямованих на: забезпечення безпеки людей, запобігання пожежі, обмеження її розповсюдження, а також створення умов для успішного гасіння пожежі.2

65

МЕТОЮ пожежної профілактики являється приведення об’єктів (в широкому розумінні цього визначення) в пожежобезпечний стан (тобто зменшенні вірогідності виникнення пожежі та впливу небезпечних факторів пожежі).

Виходячи з визначень основних понять та мети пожежної профілактики витікають основні її задачі:

ЗАДАЧІ ПОЖЕЖНОЇ ПРОФІЛАКТИКИ і полягають в створенні умов

для:

1.попередження виникнення пожеж;

2.обмеження розповсюдження пожеж;

3.успішної евакуації людей, тварин і матеріальних цінностей;

4.успішного гасіння пожеж.

ШЛЯХИ досягнення пожежобезпечного стану в Пожежній профілактиці умовно можна визначити в двох основних напрямках це:

1. Організаційний. та 2. Науково-технічний.

Організаційна частина забезпечення пожежної безпеки об'єктів включає цілий комплекс пожежно-профілактичних заходів. В свою чергу весь комплекс пожежно-профілактичних заходів являється складовою частиною всієї системи державних і громадських заходів.

Пожежна профілактика в державі направлена передусім на забезпечення пожежної безпеки, яке являється невід'ємною частиною державної діяльності щодо охорони життя та здоров'я людей, національного багатства і навколишнього природного середовища, а також являється складовою частиною виробничої та іншої діяльності посадових осіб, працівників підприємств, установ та організацій і громадян.

ОРГАНІЗАЦІЙНІ ЗАХОДИ забезпечення пожежної безпеки включають:

*нормативне регулювання (розробка стандартів, норм, правил, інструкцій);

нормування в галузі пожежної безпеки встановлює правові норми і їх забезпечення, зокрема:

-права, обов’язки посадових осіб та громадян щодо забезпечення ПБ;

-відповідальність фізичних та юридичних осіб за порушення або не виконання чинних вимог ПБ;

-порядок розгляду та ведення справ про порушення вимог ПБ;

-порядок виконання приписів та постанов осіб органів держпожнагляду про накладення адміністративних стягнень за порушення встановлених законодавством вимог ПБ;

-умови та порядок притягнення до кримінальної, адміністративної та іншої відповідальності;

-а також включає регламентацією протипожежного режиму та дій у випадку пожежі;

*організацію ПТК, ДПД, інших громадських об’єднань;

66

*паспортизація речовин і матеріалів, виробів, технологічних процесів, будівель і споруд в частині забезпечення пожежної безпеки;

*регламентацією порядку зберігання і застосування ГРіМ, їх гасіння:

*залучення громадськості до питань забезпечення ПБ;

*організацію навчання працівників, населення;

*проведенням масово-роз’яснювальної роботи;

*нормуванням чисельності людей на об’єкті по умовам безпеки їх при пожежі;

*розробку заходів по діям адміністрації, працівників, населення на випадок виникнення пожежі і організації евакуації.

2. ПРАВОВІ ПІДСТАВИ. ОСНОВНІ КЕРІВНІ ДОКУМЕНТИ.

Вимоги пожежної безпеки на об'єктах різного призначення в Україні виходять із всього комплексу забезпечення пожежної безпеки в державі і визначені Законом України "Про пожежну безпеку", регламентовані системою державних нормативних актів з пожежної безпеки (стандартів, норм, правил, положень, інструкцій та інших нормативних документів).

Відповідальність за їх виконанням покладається на керівників підприємств, організацій, установ та їх власників.

Закон України "Про пожежну безпеку" визначає (ст.2), що забезпечення пожежної безпеки є складовою частиною виробничої та іншої діяльності посадових осіб, працівників підприємств, закладів, організацій та підприємців. І це повинно бути відображено у трудових договорах (контрактах) та статутах підприємств, установ та організацій.

Забезпечення пожежної безпеки підприємств, установ та організацій покладається на їх керівників і уповноважених ними осіб, якщо інше не передбачено відповідним договором.

Для орендаторів і орендарів обов'язки сторін по забезпеченню пожежної безпеки орендного майна повинні бути визначені в договорі оренди.

Відповідно до вимог ст. 10 Закону України «Про оренду майна державних підприємств та організацій», істотними умовами договору оренди є:

-об'єкт оренди (склад і вартість майна з урахуванням її індексації);

-термін, на який укладається договір оренди; орендна плата з урахуванням її індексації;

-порядок використання амортизаційних відрахувань;

-відновлення орендованого майна та умови його повернення;

-виконання зобов'язань;

-відповідальність сторін;

-страхування орендарем взятого ним в оренду майна;

-обов'язки сторін щодо забезпечення пожежної безпеки орендованого

майна.

67

В Законі України «Про пожежну безпеку» (ст.5) визначено обов'язки власників, уповноважених ними органів та орендарів підприємств, установ та організацій.

Основні з них:

-розробка та впровадження заходів щодо забезпечення пожежної безпеки;

-розробка, затвердження, контроль на своїх об'єктах положень, інструкцій, інших нормативних актів із забезпечення пожежної безпеки;

-забезпечення дотримання протипожежних вимог стандартів, норм і правил, виконання вимог приписів і постанов органів ДПН;

-при відсутності в нормативних актах відповідних протипожежних норм по узгодженню з органами ДПН приймати заходи по забезпеченню пожежної безпеки;

-утримувати в справному стані засоби протипожежного захисту і зв'язку, пожежну техніку, обладнання та інвентар не допускати їх використання не за призначенням;

-створювати у разі потреби відповідно до встановленого порядку підрозділи пожежної охорони та необхідну для їх функціювання матеріальнотехнічну базу;

-подавати на вимогу ДПО відомості та документи про стан пожежної безпеки об'єктів і продукції, що ними виробляється;

-організація навчання працівників ППБ і пропогандування заходів по їх забезпеченню;

-здійснювати заходи щодо впровадження автоматичних засобів виявлення та гасіння пожеж і використання для цієї мети виробничої автоматики;

-своєчасно інформувати пожежну охорону про несправність пожежної техніки, систем протипожежного захисту, а також про закриття доріг і проїздів на своїй території;

-проводити службові розслідування випадків пожеж.

Відповідно до вимог ст.8 Закону України «Про пожежну безпеку»

(Вивчення правил пожежної безпеки.), якою визначено декілька важливих моментів з цього питання, а саме:

-усі працівники під час прийняття на роботу і щорічно за місцем роботи повинні проходити інструктаж з питань пожежної безпеки відповідно до Типового положення, затверджуваного Міністерством України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи;

-особи, яких приймають на роботу, пов'язану з підвищеною пожежною небезпекою, повинні попередньо пройти спеціальне навчання (пожежнотехнічний мінімум). Працівники, зайняті на роботах з підвищеною пожежною небезпекою, один раз на рік проходять перевірку знань відповідних нормативних актів з пожежної безпеки, а посадові особи до початку виконання своїх обов’язків і періодично (один раз на три роки) проходять навчання і перевірку знань з питань пожежної безпеки;

68

-перелік посад і порядок організації навчання визначаються Кабінетом Міністрів України;

-допуск до роботи осіб, які не пройшли навчання, інструктаж і перевірку знань з питань пожежної безпеки, забороняється.

Порядок проведення інструктажів, спеціального навчання та перевірки знань з питань пожежної безпеки регламентується:

Наказом МНС України від 29.09.2003 р. №368 «Про затвердження Типового положення про інструктажі, спеціальне навчання та перевірку знань з питань пожежної безпеки на підприємствах, в установах та організаціях України».

Перелік посад, яким необхідно проходити спеціальне навчання, визначено:

Наказом МНС України від 29.09.2003 р. №368 «Про затвердження Переліку посад, при призначенні на які особи зобов'язані проходити навчання і перевірку знань з питань пожежної безпеки, та порядку їх організації».

3. ОРГАНІЗАЦІЯ І ПРОВЕДЕННЯ ПРОТИПОЖЕЖНИХ ІНСТРУКТАЖІВ.

Організація своєчасного і якісного проведення спеціального навчання, інструктажів та перевірки знань з питань пожежної безпеки на підприємстві покладається на його керівника, а в структурних підрозділах (цех, дільниця, лабораторія, майстерня тощо) - на керівника відповідного підрозділу.

Порядок проходження працівниками спеціального навчання, інструктажів і перевірки знань визначається керівником підприємства (наказом або відповідним положенням, що розробляється на підприємстві і затверджується керівником).

За призначенням та часом проведення протипожежні інструктажі поділяються на:

-ВСТУПНИЙ,

-ПЕРВИННИЙ,

-ПОВТОРНИЙ,

-ПОЗАПЛАНОВИЙ,

-ЦІЛЬОВИЙ.

ВСТУПНИЙ ПРОТИПОЖЕЖНИЙ ІНСТРУКТАЖ проводиться з усіма працівниками, які щойно прийняті на роботу (постійну або тимчасову), а також з особами, що прибули на підприємство у відрядження, на виробничу практику (навчання) і мають брати безпосередню участь у виробничому процесі.

Він проводиться на підставі діючих на підприємстві правил, інструкцій та інших нормативних актів з питань пожежної безпеки у спеціально обладнаному для цього приміщенні фахівцем, на якого наказом по підприємству покладені ці обов'язки, і може поєднуватися з увідним інструктажем з охорони праці.

Програма для проведення вступного протипожежного інструктажу затверджується керівником (заступником, головним інженером) підприємства.

69

ПЕРВИННИЙ ПРОТИПОЖЕЖНИЙ ІНСТРУКТАЖ проводиться безпосередньо на робочому місці до початку виробничої діяльності працівника.

Його повинні проходити:

-усі новоприйняті на роботу (постійну чи тимчасову);

-працівники, переведені з інших структурних підрозділів, виробничих дільниць підприємства;

-особи, що прибули на підприємство у відрядження і мають брати безпосередню участь у виробничому процесі;

-будівельники сторонніх організацій, які виконують на діючому підприємстві будівельно-монтажні, ремонтні або інші роботи;

-учні (студенти), під час виробничої практики (навчання), а також перед проведенням з ними практичних занять в учбових майстернях, лабораторіях і т.ін.

Програма для проведення первинного протипожежного інструктажу затверджується керівником відповідного структурного підрозділу (начальником цеху, відділу тощо), відповідальним за протипожежний стан, або керівником підприємства (його заступником).

Програми для проведення вступного та первинного протипожежних інструктажів погоджуються з начальником об'єктової пожежної охорони або добровільної пожежної дружини (за наявності таких формувань).

ПОВТОРНИЙ ПРОТИПОЖЕЖНИЙ ІНСТРУКТАЖ проводиться на робочому місці з усіма працівниками не менш як один раз на рік за переліком питань, з якими необхідно ознайомити працівників під час проведення вступного та первинного протипожежних інструктажів

ПРИБЛИЗНИЙ ПЕРЕЛІК ПИТАНЬ, з якими необхідно ознайомити працівників під час проведення вступного, первинного та повторного протипожежних інструктажів:

Вступний протипожежний інструктаж

Під час проведення вступного протипожежного інструктажу особи, яких приймають на роботу, мають бути ознайомлені з:

-наявністю небезпечних у пожежному відношенні виробництв (дільниць, робіт) та їх загальною характеристикою;

-діючими на об'єкті правилами, інструкціями, наказами, положеннями з питань пожежної безпеки, загальними вимогами щодо утримання протипожежного режиму;

-порядком паління, застосування відкритого вогню, проведення вогневих та інших пожежонебезпечних робіт;

-можливими причинами пожеж та запобіжними заходами щодо них;

-відповідальністю за порушення правил пожежної безпеки;

-місцем знаходження об'єктової пожежної охорони, а у разі її відсутності

-найближчої пожежної частини;

70