Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

онспект лекций + ирогов.unlocked

.pdf
Скачиваний:
16
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
787.19 Кб
Скачать

Надавати Пожежній охороні службові і підсобні приміщення для розташування пожежної та іншої службової техніки, особового складу, обладнати ці приміщення необхідними меблями. засобами зв'язку і сповіщування, обчислювальною та оргтехнікою і іншим необхідним інвентарем.

Надавати Пожежній охороні пожежну та іншу необхідну для виконання службових обов'язків техніку, обладнання, спецодяг, засоби зв'язку, індивідуального захисту. Забезпечувати їх ремонт, технічне обслуговування і виділення експлуатаційних матеріалів.

За рахунок Госпоргану надавати працівникам Пожежної охорони трудові, соціально-побутові та інші пільги, передбачені для працівників Госпоргану. Забезпечувати соціальний захист працівників Пожежної охорони, здійснювати страхування та відшкодування шкоди в разі загибелі або каліцтва співробітників Пожежної охорони згідно з вимогами Закону України "Про пожежну безпеку".

Надавати працівникам Пожежної охорони право брати участь в акціонуванні підприємства згідно чинного законодавства.

При виникненні пожежі на об'єкті, на вимогу керівника гасіння пожежі (КГП) надавати безкоштовно в його розпорядження вогнегасні речовини, техніку, паливно-мастильні матеріали (ПММ), людські ресурси, обладнання, засоби зв'язку тощо, а під час пожежі, яка триває понад три години - харчування та приміщення для відпочинку і реабілітації особового складу та осіб, залучених до її гасіння.

Керівник Госпоргану має право перевіряти несіння служби особовим складом, боєготовність Пожежної охорони на об'єкті і давати вказівки щодо усунення виявлених недоліків.

4.ОРГАНІЗАЦІЯ ТА НЕСЕННЯ СЛУЖБИ В ПІДРОЗДІЛАХ МНС, ЩО ОХОРОНЯЮТЬ ОБ’ЄКТИ НА ДОГОВОРНИХ ЗАСАДАХ

Порядок організації та несення служби в чергових караулах підрозділів МНС визначаєтьсявідповідними нормативними актами МНС.

Підрозділи МНС, що охороняють об'єкти на договірних засадах, входять до складу гарнізону Оперативно-рятувальної служби цивільного захисту МНС.

До проведення пожежно-профілактичної роботи на об'єкті залучається весь особовий склад підрозділу МНС, який зобов'язаний знати оперативнотактичну характеристику об’єкту, пожежну небезпеку технологічних процесів та інші характерні особливості. З настанням пожежонебезпечних періодів, а також при проведенні планово - попереджувальних ремонтів та при проведенні великої кількості пожежонебезпечних робіт, рекомендується залучати особовий склад чергових караулів до перевірки наявності та цілісності первинних засобів пожежогасіння, внутрішніх пожежних кранів, дотримання працівниками об'єкту вимог Правил пожежної безпеки при користуванні електронагрівальними, опалювальними та охолоджувальними приладами, перевірок протипожежного стану і контролю за дотриманням протипожежного режиму в окремих приміщеннях об'єкту.

51

Оперативний черговий по гарнізону протягом кожного чергування зобов'язаний перевіряти організацію та несення служби черговим караулом і черговими інспекторами в одному з таких підрозділів МНС, дотримання особовим складом розпорядку дня, підтримання порядку у службових приміщеннях, стану готовності чергового караулу до виконання дій за призначенням, а також, вибірково, протипожежний стан приміщень, будівель, споруд тощо об'єкта, який охороняється цим підрозділом.

Укожному підрозділі МНС повинні знаходитись план - карта району виїзду тапланкарта (світлоплан або магнітоплан) об'єкта, що охороняється.

На план - карті (світлоплані або магнітоплані) об'єкта начальник чергового караулу зобов'язаний умовними позначеннями відображати оперативну обстановку (несправні гідранти, зачинені проїзди на території, місця проведення тимчасових вогневих робіт тощо).

Укожному підрозділі МНС повинні розроблятись схеми маршрутів дозорів і маршрутні картки, в яких вказується перелік цехів, майстерень, складів, установок та інших приміщень і споруд, що підлягають огляду, найменування і характеристика вогненебезпечних дільниць, цехів, складів, лабораторій та інших споруд, час прибуття до того чи іншого приміщення (об'єкту), а також обов'язки дозорного.

Періодичність направлення дозорів встановлюється начальником підрозділу МНС і може коригуватись начальником чергового караулу, виходячи з обстановки на об'єкті, що охороняється, чисельності особового складу чергового караулу, плану додаткових заходів тощо з попереднім повідомленням про прийняте рішення оперативного чергового по гарнізону.

Тривалість дозору не повинна перевищувати двох годин. Особи, які перебувають на постах та в дозорах повинні забезпечуватись засобами зв'язку і один раз на годину доповідати черговому диспетчеру (радіотелефоністу) про протипожежний стан на території, що охороняється.

При віддаленні будівель і споруд об'єкту, що охороняється, від підрозділу МНС більше ніж на 1 кілометр, дозволяється у нічний час висилати на маршрут дозору відділення на пожежному автомобілі з підтриманням постійного та безперебійного зв'язку з черговим диспетчером (радіотелефоністом) підрозділу МНС.

Чисельність осіб, які одночасно направляються на пости та в дозори, не повинна перевищувати 30 % особового складу, який знаходиться в бойовому розрахунку.

При направленні особового складу в дозор начальник караулу зобов'язаний детально проінструктувати його про завдання, мету і порядок несення служби на маршруті. Результати перевірки ними протипожежного стану об'єкта записуються в журналі спостереження дозорних за протипожежним станом об'єкта (додаток № 1), виявлені недоліки начальник чергового караулу доводить до відома інженерно-інспекторського складу.

З метою забезпечення необхідного контролю за протипожежним станом об'єкта, що охороняється, перевірки несення служби постовими та дозорними, начальник караулу зобов'язаний під час чергування не менше чотирьох годин перебувати на території об'єкта, з яких дві години - у нічний час.

52

У разі відсутності штатного начальника караулу виконання його обов'язків покладається на начальника підрозділу МНС або його заступника. Виконання функцій начальника караулу командирами відділень забороняється.

Особи, які мають право виступати в ролі керівника гасіння пожежі, повинні мати відповідний допуск до встановленого МНС порядку.

Начальник підрозділу МНС та його заступники зобов'язані щоквартально перевіряти у нічний час (з 22.00 до 06.00) якість організації та несення служби, організацію профілактичної роботи в підпорядкованих їм підрозділах та проводити нічні перевірочні практичні заняття з відпрацюванням тактичних задач з кожним черговим караулом.

Результати всіх перевірок відображаються в Книзі служби. У випадку, коли під час нічних перевірочних занять проводиться відпрацювання нормативів із спеціальної фізичної підготовки, результати цих тренувань відображаються в журналі обліку занять із службової підготовки.

При перебуванні в цільових дозорах особовий склад чергового караулу може залучати для огляду приміщень та споруд осіб, відповідальних за протипожежний стан цих приміщень та споруд.

При виїзді чергового караулу підрозділу МНС на пожежу, порядок залучення осіб, які перебувають в цей час на постах, визначається при розробці табеля постам, а особи, які знаходяться в дозорах, зобов'язані негайно, найкоротшим шляхом, слідувати до місця пожежі на об'єкті.

При проведенні тактичних навчань доцільно, за погодженням з керівництвом об'єкту, залучати спеціальні служби об'єкту для відпрацювання інструкцій взаємодії.

5. ОРГАНІЗАЦІЯ ПОЖЕЖНО-ПРОФІЛАКТИЧНОЇ РОБОТИ

Основи організації та порядок здійснення підрозділами Державної пожежної охорони своїх функцій по охороні від пожеж та пожежнопрофілактичному обслуговуванню підприємств, установ, організацій, незалежно від їх форм власності та видів діяльності визначає «Настанова по організації роботи підрозділів Державної пожежної охорони, що охороняють об’єкти на договірних засадах», затверджена наказом МВС України від 02.10.95р. №657 (із змінами та доповненнями – наказ МВС України від 29.07.2000р № 512).

Головним завданням пожежно-профілактичної роботи на об'єктах які охороняються та обслуговуються, є розробка обґрунтованих заходів та рекомендацій, спрямованих на:

*усунення причин і умов виникнення пожеж, обмеження поширення пожеж;

*створення умов для успішної евакуації людей і матеріальних цінностей у разі пожежі, швидкого виклику підрозділів пожежної охорони і успішного її гасіння;

*здійснення контролю за реалізацією цих заходів.

53

Функціональні обов'язки особового складу підрозділів Державної пожежної охорони розробляються з урахуванням договору, Настанови та інших нормативних актів МНС України.

За об’єктами, які охороняються підрозділами Державної пожежної охорони і обслуговуються по лінії держпожнагляду на договірних засадах, закріплюються найбільш підготовлені і досвідчені працівники УНПД Головного управління, які відповідають за організацію та стан роботи підпорядкованих підрозділів щодо забезпечення протипожежного захисту об’єктів, які охороняються. При закріпленні співробітників за об'єктами слід враховувати необхідність їх спеціалізації за галузями промисловості /хімії, нафтодобування, енергетики, машинобудування тощо/.

Головна увага пожежної охорони, що охороняє одне підприємство або об’єднання підприємств, до якого належать кількість об’єктів, має бути зосереджена на розв’язанні питань покращення протипожежного стану об'єкта через дирекцію підприємства (об’єднання) та загально об’єктові служби. Пожежні частини, підпорядковані такому відділу, відділенню, сектору, домагаються виконання протипожежних заходів у взаємодії з адміністрацією підрозділів об'єкта (заводу, виробництва, цехів, складів тощо), а питання які потребують вирішень з боку дирекції об'єкту, виносять на розгляд керівництва загону, відділу.

Пожежно-технічне обстеження об'єктів і перевірка службової діяльності пожежних підрозділів, що їх охороняють, проводиться один раз в три роки бригадами УПБ, за участю фахівців інших наглядових органів /обстеження атомних станцій здійснюється щороку/.

Результати пожежно-технічного обстеження об'єктів оформляються приписом.

Оперативні і контрольні перевірки протипожежного стану об'єктів та службової діяльності пожежних підрозділів, які охороняють ці об'єкти проводяться щороку /крім року, коли проводиться обстеження бригадою/ співробітниками УПБ.

Порядок організації служби чергових караулів підрозділів ДПО, постової і дозорної служби визначається відповідними статутами та іншими нормативними актами МВС України з питань служби.

До проведення пожежно-профілактичної роботи на об'єкті залучається весь особовий склад об'єктової пожежної охорони, який зобов'язаний знати:

оперативно-тактичну характеристику об'єкту, пожежну небезпеку технологічних процесів та інших характерні

особливості.

З настанням літнього або зимового пожежонебезпечних періодів, а також при проведенні планово-попереджувальних ремонтів та великої кількості пожежонебезпечних робіт рекомендується залучати особовий склад чергових караулів до масової повсякденної перевірки засобів пожежогасіння, додержання правил пожежної безпеки при користуванні електронагрівальними та

54

опалювальними приладами, перевірок протипожежного стану і контролю за дотриманням протипожежного режиму в окремих приміщеннях об'єкта.

У кожній пожежній частині необхідно мати:

світлоплан об'єкта, що охороняється, на якому начальник чергового караулу умовними позначками відображає оперативну обстановку /несправні гідранти, зачинені проїзди на території, місця проведення тимчасових вогневих робіт тощо /.

схеми маршрутів дозорів і маршрутні картки, в яких вказано перелік цехів, майстерень, складів, установок та інших приміщень і споруд, які підлягають огляду; найменування і характеристика вогненебезпечних дільниць, цехів, складів та інших споруд, а також обов'язки дозорних під час проходження маршрутом. Періодичність направлення дозорів встановлюється начальником частини може коректуватися начальником чергового караулу, виходячи з обстановки на об'єкті, який охороняється, плану додаткових заходів.

Тривалість дозору не повинна перевищувати двох годин. У нічний час дозволяється висилати на маршрут дозорів бойові обслуги на пожежних автомобілях.

Територія об'єкта, який охороняється, з розташованими на них спорудами, будівлями, установками поділяється на дільниці, що їх обслуговують

-старші інженери,

-інженери,

-старші інспектори,

-інспектори,

і сектори, які закріплюються за молодшими інспекторами (інжен.- інспектор.склад).

В залежності від місцевих особливостей до дільниці належить один або декілька секторів.

Старші інженери, інженери, старші інспектори, інспектори пожежної частини на своїх дільницях керують роботою молодших інспекторів. Найбільш складні з огляду на технологічний процес і пожежонебезпечні цехи і установки об'єктів, розташовані на дільниці для безпосереднього обслуговування, закріплюються за керівним складом частини.

Для посилення профілактичного нагляду у разі зміни обстановки на найбільш пожежонебезпечних дільницях і в цехах /освоєння нового виробництва, капітальний ремонт установок тощо/ начальник загону /пожежної частини/ в необхідних випадках може, у межах штатної чисельності , своїм наказом тимчасово, на період зміни обстановки, змінювати кордони дільниць чи секторів.

До складу дільниці і сектора, крім виробничих будівель, входять усі інші споруди, місця зберігання матеріалів, джерела водопостачання тощо. Визначаючи розміри і склад дільниці або сектора, слід враховувати однорідність виробництв, час роботи змін, відстань між будівлями тощо.

За кожним сектором постійно закріплюється один, а якщо сектор двозмінний - два молодших інспектори. За цілодобовим сектором закріплюються чотири молодших інспектори. У разі наявності в пожежній частині достатньої кількості інженерно-інспекторського складу за цілодобовою дільницею /сектором/ на АЕС та інших пожежонебезпечних і із шкідливими

55

умовами праці підприємствах закріплюють п'ять інспекторів /молодших інспекторів/.

Інженерно-інспекторський склад частини несе персональну відповідальність за забезпечення якісного нагляду за протипожежним станом закріплених за ними для профілактичного обслуговування території, цехів, виробничих дільниць, будівель і споруд, які належать до дільниць, секторів.

Пожежно-профілактична робота на об'єктах, які охороняються, проводиться керівним, інженерно-інспекторським складом чергових караулів підрозділів ДПО.

При проведенні повсякденної пожежно-профілактичної роботи особовий склад пожежних підрозділів повинен вжити заходів до того, щоб усі виявлені порушення правил пожежної безпеки усувалися на місці і в присутності перевіряючого. У випадках коли на усуненнях порушень /недоліків/ необхідно більше часу, ніж робоча зміна, адміністрації цеху вручається припис /додаток 2/, виконання якого береться на контроль.

Письмові пропозиції оформляються у двох примірниках. Один з примірників вручається відповідному виконавцю, який за нього розписується, а другий залишається в пожежній частині для контролю.

Працівники пожежної охорони у своїй практичній діяльності по забезпеченню пожежної безпеки об'єкта, що охороняється, повинні підтримувати постійний зв'язок з громадськими організаціями, пожежнотехнічними комісіями, службами головних фахівців, добровільними пожежними дружинами /командами/, спиратися на їхню допомогу у проведенні протипожежних заходів на об'єкті.

Територія об'єкта, який охороняється, з розташованими на ній спорудами, будівлями, установками поділяється на дільниці, що їх обслуговують старші інженери, інженери, старші інспектори, інспектори, і на сектори, які закріплюються за молодшими інспекторами (далі - інженерноінспекторський склад).

В залежності від місцевих особливостей до дільниці належить один або кілька секторів. Старші інженери, інженери, старші інспектори, інспектори органу МНС на своїх дільницях керують роботою молодших інспекторів.

Найбільш складні з огляду на технологічний процес і пожежонебезпечні цехи і установки об'єктів, розташовані на дільниці для безпосереднього обслуговування, закріплюються за керівним складом органу МНС.

До складу дільниці і сектора, крім виробничих будівель, входять усі інші споруди, місця зберігання матеріалів, джерела водопостачання тощо.

Визначаючи розміри і склад дільниці або сектора, слід враховувати однорідність виробництв, час роботи змін, відстань між будівлями тощо.

За кожним сектором постійно закріплюється один, а якщо сектор двозмінний – два молодших інспектори. За цілодобовим сектором закріплюються чотири молодших інспектори.

У разі наявності в органі МНС достатньої кількості інженерноінспекторського складу за цілодобовою дільницею (сектором) на АЕС та інших пожежонебезпечних і з шкідливими умовами праці підприємствах закріплюють п'ять інспекторів (молодших інспекторів).

56

Інженерно-інспекторський склад органу МНС несе персональну відповідальність за забезпечення якісного нагляду за протипожежним станом закріплених за ними для

профілактичного обслуговування території, цехів, виробничих дільниць, будівель і споруд, які належать до дільниць і секторів.

Якщо в штатах органу МНС є 1-2 інспектори і відсутня посада молодшого інспектора, то цехи та установки закріплюються за всім начальницьким складом.

Пожежно-профілактична робота на об'єктах, що охороняються, проводиться керівним, інженерно-інспекторським та особовим складом органів і підрозділів МНС.

Пожежно-профілактична робота на об'єкті включає:

-контроль за реалізацією і виконанням вимог Закону України «Про пожежну безпеку»;

-контроль за виконанням протипожежних вимог норм, правил, інструкцій та інших нормативно-технічних документів, що стосуються забезпечення пожежної безпеки;

-здійснення щоденних перевірок стану пожежної безпеки об'єкта в цілому і його окремих дільниць силами особового складу органів і підрозділів МНС;

-постійний контроль за виконанням протипожежних вимог норм і правил на об'єктах нового будівництва, під час реконструкції, розширення і технічного переоснащення цехів, складів, будівель і споруд;

-здійснення контролю за впровадженням і технічним станом автоматичних установок пожежогасіння та сигналізації, систем димовидалення і оповіщення про пожежу, первинних засобів пожежогасіння і протипожежного водопостачання;

-щоденний контроль за додержанням правил пожежної безпеки під час проведення вогневих та інших пожежонебезпечних робіт;

-проведення вступного протипожежного інструктажу, заходів протипожежної пропаганди, здійснення контролю за навчанням заходам пожежної безпеки робітників і службовців об'єкта, а також робітників і службовців інших підприємств і організацій, які перебувають на цьому об'єкті тимчасово;

-підготовку особового складу добровільних пожежних дружин (команд) для проведення ними пожежно-профілактичної роботи і гасіння можливих пожеж;

-проведення планових та позапланових перевірок об'єктів, цехів, дільниць із врученням адміністрації приписів державного пожежного нагляду, здійснення контролю за виконанням заходів, які пропонуються приписами;

-контроль за додержанням на об'єкті, що охороняється, протипожежних вимог стандартів, відповідністю технологічних процесів і окремих операцій вимогам пожежної безпеки;

-вибірковий контроль продукції, що випускається і застосовується на об'єкті, що охороняється, щодо додержання протипожежних вимог норм, держстандартів, технічних умов;

-участь у розробці об'єктових, цехових та інших інструкцій з питань

57

пожежної безпеки, планів ліквідації аварій.

При проведенні повсякденної пожежно-профілактичної роботи особовий склад органів і підрозділів МНС повинен вживати заходів, щоб усі виявлені порушення правил пожежної безпеки усувалися на місці і в присутності осіб, які здійснюють перевірку. У випадках, коли на усунення порушень (недоліків) необхідно більше часу, ніж робоча зміна, адміністрації цеху (відділу, установки) вручається письмовий припис (додаток № 2), виконання якої береться на контроль. Письмові приписи оформлюються у двох примірниках. Один з примірників вручається відповідному виконавцю, який за нього розписується, а другий залишається в органі МНС для здійснення контролю.

Особовий склад, який займається протипожежною профілактикою, зобов'язаний :

-знати пожежну небезпеку технологічних процесів виробництва і протипожежний стан сектора, дільниці, об'єкта;

-здійснювати контроль на об'єкті за виконанням протипожежних вимог стандартів, норм, правил та інших нормативно-технічних документів, а також протипожежних заходів, запропонованих органами МНС, актами пожежнотехнічних комісій і приймати заходи до усунення виявлених недоліків;

-здійснювати контроль за виконанням правил проведення вогневих та інших пожежонебезпечних робіт;

-доповідати начальнику органу та підрозділу МНС (начальнику чергового караулу, оперативному черговому) про зміни в протипожежному стані об'єкта, системах водопостачання, зв'язку, утриманні доріг, проїздів, установок гасіння пожеж тощо, та про вжиті заходи, які вносяться до журналу оперативної обстановки;

-брати участь в розробці заходів по підвищенню пожежної безпеки при підготовці до проведення планово-попереджувальних ремонтів установок та іншого технологічного обладнання;

-перевіряти наявність та робочий стан первинних засобів пожежогасіння та установок протипожежного захисту на об'єкті, домагатися від адміністрації і підрозділів об'єкта утримання їх в чистоті та постійній готовності до застосування;

-спільно з адміністрацією цехів, відділів, дільниць, лабораторій, складів проводити навчання робітників і службовців заходам пожежної безпеки, протипожежну пропаганду, організовувати добровільні пожежні формування та керувати їх підготовкою;

-обговорювати питання пожежної безпеки на зборах трудових колективів, громадських організацій, акціонерних товариств.

Працівники органів і підрозділів МНС у своїй практичній діяльності позабезпеченню пожежної безпеки об'єкта, що охороняється, повинні підтримуватипостійний зв'язок з громадськими організаціями, пожежнотехнічними комісіями,службами головних фахівців, добровільними пожежними дружинами (командами),спиратися на їхню допомогу у проведенні протипожежних заходів на об'єкті.

Керівництво та особовий склад органів і підрозділів МНС разом з представникамипожежно-технічної комісії підприємства один раз на квартал

58

проводять планові перевіркицехів, дільниць тощо з оформленням відповідних документів за її результатами.

Про стан пожежної безпеки об'єкта, хід виконання приписів держпожнагляду, атакож про заходи, що випливають з аналізу протипожежного стану об'єкта, необхідноперіодично інформувати керівника підприємства (письмово - не менше одного разу наквартал, усно - при проведенні нарад тощо

укерівника об'єкта).

Уроботі по попередженню пожеж та покращанню протипожежного стану об'єктів, що охороняються, керівний склад органів і підрозділів МНС повинен підтримувати постійний зв'язок з обслуговуючими об'єкт інженерами (інспекторами) держгірпромнагляду, держенергонагляду, санітарної інспекції, а також з об'єктовими службами технічного нагляду і безпеки праці. Спільно зі службами та представниками інспекцій брати участь у цільових перевірках протипожежного стану електрогосподарства, вентиляційних, газових систем тощо, а також у розробці інструкцій взаємодії.

Керівний склад органу МНС зобов'язаний брати участь у перевірках, що їх здійснюють пожежно-технічні комісії, служби з нагляду за охороною праці та інші, вносити на їхній розгляд питання, спрямовані на покращання пожежної безпеки об'єкта, що охороняється або обслуговується.

Протипожежні заходи, пов'язані із змінами технології виробництва або такі, що потребують спеціального технічного вивчення, доцільно виносити на розгляд загальнооб'єктових пожежно-технічних комісій чи технічних рад об'єктів.

Про виявлені під час профілактичної роботи і несення служби недоліки, які мають відношення до діяльності інших державних наглядових органів або технічних служб об'єкта, начальник органу чи підрозділу МНС зобов'язаний повідомити ці органи для вжиття відповідних заходів. У свою чергу, після одержання повідомлень від інших державних наглядових органів або технічних служб про порушення вимог пожежної безпеки на об'єктах, керівний склад органу та підрозділу МНС зобов'язаний вжити заходів до їх усунення.

Керівний склад органів і підрозділів зобов'язаний домагатися внесення протипожежних заходів у дефектні відомості на виконання плановопопереджувальних та капітальних ремонтів виробництв, цехів, обладнання і здійснювати контроль за їх виконанням.

На період ремонтних і пусконалагоджувальних робіт, виведення установок на режим, нагляд за ними з боку органів і підрозділів МНС має посилюватися. У разі необхідності необхідно виставляти пости безпеки із залученням особового складу підрозділів МНС.

На випадок тимчасового розташування в цехах або на території підприємства спеціальних об'єктів (суден, що ремонтуються, експериментальних установок тощо) мають бути розроблені заходи щодо забезпечення пожежної безпеки цих об'єктів на період проведення на них робіт, які затверджуються керівником або головним інженером підприємства, представниками замовника і узгоджуються з органами та підрозділами МНС.

Діяльність органів і підрозділів МНС здійснюється відповідно до Плану протипожежної охорони об'єкта. Вона має бути підпорядкованою

59

завданню забезпечення цілодобового нагляду за протипожежним станом об'єкта, що охороняється, і відповідати обстановці, що складається на ньому.

Зцією метою керівнику органу та підрозділу МНС надається право змінювати часпочатку і закінчення роботи інженерно-інспекторського складу, переносити час проведення занять з особовим складом чергових караулів.

Для посилення профілактичного нагляду у разі зміни обстановки на найбільш пожежонебезпечних дільницях і в цехах (освоєння нового виробництва, капітальний ремонт установок, реконструкція тощо) керівник органу МНС в необхідних випадках може, у межах штатної чисельності, своїм наказом тимчасово, на період зміни обстановки, змінювати кордони дільниць чи секторів.

Залишати відкритими дільниці та сектори не дозволяється, а об'єднувати їх можна лише у виняткових випадках і тільки з дозволу керівників ГУ(У) МНС.

У разі відсутності протягом тривалого часу (відпустка, хвороба тощо) осіб інженерно-інспекторського складу дільниці і сектори, закріплені за ними, повинні обслуговуватися інспекторами (молодшими інспекторами) суміжних дільниць (секторів), про що видається наказ по органу МНС. Ця взаємозаміна також передбачається керівниками органів МНС при розробці функціональних обов'язків інженерно-інспекторського складу.

Пожежно-профілактичний нагляд у підрозділах об'єкта, що охороняється, здійснюється інженерно-інспекторським складом у залежності від графіка роботи підприємства. Особовий склад чергових караулів здійснює нагляд на об'єкті у вечірній і нічний час, виконуючи обов'язки дозорних.

Зурахуванням особливостей технологічного процесу виробництва, графіка роботи основних і допоміжних цехів начальник органу МНС зобов'язаний передбачити виділення необхідної кількості інженерноінспекторського складу для несіння служби на об'єкті у вихідні та святкові дні. Відпочинок за роботу у вихідні і святкові дні надається відповідно до чинного Положення про проходження служби рядовим і начальницьким складом органів внутрішніх справ для атестованих співробітників МНС і трудовим законодавством - для працівників професійної пожежної охорони.

Для посилення служби і контролю за протипожежним станом окремих будівель та споруд, а також місць проведення пожежонебезпечних робіт та планово-попереджувальних ремонтів у вечірній і нічний час, вихідні і святкові дні залучається необхідна кількість інженерно-інспекторського складу згідно із заздалегідь складеним графіком.

Закріплення інженерно-інспекторського складу за дільницями і секторами оголошується наказом начальника органу МНС. Перерозподіл дільниць і секторів здійснюється у разі зміни кількості дільниць і секторів, а також виходячи з вимог покращання служби і профілактичної роботи.

Керівники органів і підрозділів МНС спільно з адміністрацією підприємства повинні визначити порядок профілактичного обслуговування цехів, відділів і приміщень, до яких обмежено доступ працівникам об'єкта.

У разі наявності в штатах органу МНС кількох посад інженерноінспекторського складу, окрім закріплених за цими працівниками дільниць, між ними розподіляються також інші обов'язки за напрямками спеціалізації:

60