Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція 1.doc
Скачиваний:
174
Добавлен:
13.02.2016
Размер:
118.27 Кб
Скачать

3. Завдання вивчення української літератури в школі. Зміст і структура шкул (шкільного курсу української літератури).

Завдання даного курсу на сучасному етапі розвитку є досягнення високої ефективності процесу вивчення літератури, наслідком чого повинне стати не тільки зміцнення знань, а й посилення її виховного впливу, вироблення у школярів сталих інтересів до літератури.

Проголошення самостійної Української держави зумовлений цим актом процес національного відродження поставили перед загальноосвітньою школою систему завдань нового підходу до викладання основ, зокрема, літератури.

З принципових теоретичних позицій і з практичних потреб державного будівництва випливають і найголовніші сучасні завдання викладання й вивчення літератури, а саме:

- формування в учнів на уроках і в позакласній та позашкільній діяльності національної самосвідомості;

- виховання в кожному з них активної самодіяльної особистості, свідомого громадянина України;

- формування засобами витонченої словесності майбутніх матерів, батьків, чоловіків, жінок, себто проектування патріотичної й високоморальної української родини;

- розвиток розумових сил школярів – їхньої багатої мови, логічного мислення, міцної довільної пам’яті, зосередженої уваги, відтворюючої уяви, а завдяки її – образного мислення;

- плекання сучасного кваліфікованого читача з аналітичним підходом до літературного твору й самобутнім поціновуванням його змісту й форми. Прищеплення корисної й благородної звички залюбки постійно читати, систематично стежити за літературною періодикою;

- стимулювання емоційної сфери учнів, високої культури їхніх почуттів, цілеспрямованості й міцності переконань.

Школа на Україні покликана формувати таку особистість, яка б почувала себе частиною нації, виявляла причетність до її історії, традицій, культури, духовного життя.

Зміст літературної освіти учнів, тобто система знань та вмінь, які повинні набути учні певного класу, визначається шкільними програмами і державними документами, обов’язковими для виконання кожним вчителем літератури. Вимоги до змісту шкільних програм поставлені у стандартах мовно-літературної галузі. Визначений зміст літературної освіти конкретизується й дозується у відповідності з віковими можливостями і психологічними особливостями учнів у програмі з літератури для середніх і старших класів.

Жити в Україні – це означає обов’язково знати українську культуру, її літературу, в якій знаходять своє вираження історія народу, його моральні цінності, ідеали, традиції, звичаї, його ментальність, національний характер.

Оволодіння літературою – це шлях до оволодіння українською мовою як державною, що забезпечує ієрархічну цілісність державних структур суверенної України. Адже першоелементом літератури саме є її мова в різноманітних стильових вираженнях.

Українська література – література світового рівня. Чимало її художніх творів набули всесвітнього звучання.

У школі, через обмежені можливості, учні можуть ознайомитися лише з окремими явищами всесвітнього письменства і передусім із тим, що мали найбільший вплив на українську культуру. Насамперед це європейська література наших найближчих сусідів.

В Україні функціонують школи з російською, молдавською, угорською, болгарською, польською та ін. мовами навчання, в них може вивчатися і відповідно російська, молдавська, болгарська, польська та ін. літератури як окремі навчальні предмети, бо українська держава забезпечує кожному народові його невід’ємне право вільного національного розвитку.

Зрозуміло, що не може бути єдиної програми з літератури, обов’язкової для всіх шкіл.

Як державний документ, що спрямовує уроки літератури і зв’язані з ними основні форми позакласної роботи, програма становить для вчителя послідовно-систематичне керівництво його навчально-виховною роботою з учнями.

Інваріантність програм зумовлена різними типами навчальних закладів (школи-ліцеї, гімназії, профтехучилища, технікуми т.д.), диференціацією навчання в загальноосвітніх школах, яка повинна задовольнити різні природні здібності учнів. Це, насамперед, класи з поглибленим вивченням предметів, профільні, різні факультативи та ін.

Навчально-виховний потенціал класів із поглибленим вивченням літератури збагачується за допомогою нових для учнів літературних творів, особливо нині, коли відкриваються нові імена, друкується література українського зарубіжжя. Ці твори вивчаються глибше, ніж у звичайних класах. Школярі оволодівають методологічними основами оцінки літературних явищ, широким колом умінь і навичок літературної самоосвіти, різними методами аналізу художніх творів.

Уроки в класах із поглибленим вивченням літератури повинні мати яскраво виражений проблемний характер. Основні форми занять – це уроки-лекції, семінари, диспути, уроки літературної творчості.

Найважливіші критерії добору художніх творів для вивчення у школі:

- висока художня цінність твору;

- велике суспільне й літературне значення його для тієї епохи, коли він був написаний, і для сьогодення;

- доступність твору учням відповідно до їхніх вікових особливостей та розумового розвитку;

- зацікавленість школярів твором.

Курс літератури в середніх і старших класах передбачає читання й вивчення творів, які можна поділити на три групи:

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]