Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсова работа по методике.docx
Скачиваний:
63
Добавлен:
13.02.2016
Размер:
301.04 Кб
Скачать

4. Ассирія.

Під час подорожі нам в руки попадає документ «Анналы» ассирійського царя Сіннахеріба. Щоб краще проілюструвати завойовницьку політику ассирійців, проводимо коментоване читання документа «Анналы». Запитання до документу :

- Про які риси характеру ассирійців ми можемо зробити висновок, прочитавши документ? - Як переможці ставилися до переможених?

Учень показує на карті напрями завойовницьких походів ассирійців, територіальні зміни Ассирійської імперії внаслідок походів.

5. Фінікія.

Фінікійці були майстерними ремісниками і відважними мореплавцями, але користувалися поганою славою жадібних і хитрих работорговців: траплялося, вони крали дітей. Відправляємося до Фінікії, до східного узбережжя Середземного моря. Стрілками позначаємо шлях проходження .

Уявимо, що ми опинилися у Фінікійському музеї. Давайте подивимося, що за речі тут представлені. Що за дивні експонати – скло, червона тканина? Що тут незвичайного? Чому ці речі зберігаються в музеї?

Учні розповідають про винахід скла і появу пурпурної фарби.

Більше 3 тисяч років тому учні в Єгипті витрачали на оволодіння листом і читанням довгі роки, а в стародавніх містах Тирі, Біблі і Сидоні школярі, ледве почавши вчитися, могли записати і прочитати нескладний текст. Чому?

Учень розповідає про особливості фінікійського алфавіту. Хороша країна Фінікія, але затримуватися довго нам не можна.

6.Давньоєврейська держава.

Відправляємося в стародавню Палестину. Стрілками позначаємо шлях проходження (вчитель на карті, учні – на листах). Пригадати історію Давньо-єврейського царства нам допоможе відгадування кросворду. Кросворд виготовляється на ватмані і прикріпляється на дошку. Один учень працює у дошки, інші – на робочих місцях.

1) Назва Староєврейського царства;

2) Перший цар Староєврейської держави;

3) Людина, що 40 років водила євреїв по пустелі;

4) Герой староєврейських міфів, сила якого була у волоссі;

5) Кохана Самсона, що зрадила його;

6) Цар Ізраїлю, що переміг Голіафа;

7) Цар Ізраїльського царства, про мудрість якого ходили легенди;

8) Місто, зруйноване звуком труб;

9) Бог Яхве дав Мойсею скрижалі, на яких були записані 10 правил (їх назва).

Ще одна загадка «чорного ящика»: - перекази єврейських племен, які передавалися з покоління в покоління; - у перекладі з грецького означає «книга»; - священна книга християн.

Доп. питання: З яких частин складається Біблія? Які перекази з Біблії ви знаєте?

7. Персія.

Кінцевий пункт нашої подорожі – Перська держава, туди ми з вами і відправимося.

Питання відносно царювання Дарія І вивчаються за допомогою інтерактивної технології «Навчаючись - вчуся».

Метод «Навчаючи - вчуся»

За допомогою цього методу учні зможуть більш ефективно засвоїти основну інформацію з названого поняття – реформи Дарія 1. Учитель роздає учням картки, на кожній з яких зазначена одна з реформ Дарія 1.

К а р т к а 1. Дарій розділив державу на адміністративно-податкові округи – сатрапії.

К а р т к а 2. Усі головні посади в державі обіймали перси.

К а р т к а 3. Для управління країною був створений штат чиновників, яким керувала царська канцелярія, розташована в Сузах.

К а р т к а 4. Усі сатрапії, за винятком Персії, сплачували грошові податки, у розмірі яких було враховано кількість населення , розміри території та родючість землі.

К а р т к а 5. Була запроваджена єдина монета – золотий дарік.

К а р т к а 6. Стало однаковим законодавство; установлював закони і призначав суддів цар.

К а р т к а 7. Головною опорою влади була армія, що набиралася з персів і мідійців; кістяком армії були 10 тис. піхотинців, які називалися «безсмертні».

Підсумовуючи вислови учнів, вчитель характеризує внутрішньополітичний курс Дарія 1, зазначає, що Перська держава була завойована македонською армією і припинила своє існування.

Закінчується наша подорож. Які з досягнень країн Стародавнього Сходу зберегли своє значення і в наші дні? Розгадування кросворду:

1.У фінікійському алфавіті було 22 …літери. (приголосні); 2. Якого кольору фарбу вміли виготовляти фінікійці? (пурпурову); 3. Як єврейською мовою називалося плем`я філістимлян? (палештим).; 4.Релігійні пісні. (псалми); 5. Заможний вождь єврейського племені. (патріарх); 6. Морський промисел фінікійців. (піратство); 7. Одна з держав Східного Середземномор’я. (Палестина).

ІІІ Виставлення оцінок

Вчитель виставляє оцінки найактивнішим учням.

ІV. Домашнє завдання

1. Готуватися до контрольної роботи.

2. Скласти хронологічну таблицю.

3. Написати невеликий твір на тему «Значення культурної спадщини стародавнього сходу».