Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
NASKR_PRAK_SP_2014.docx
Скачиваний:
92
Добавлен:
13.02.2016
Размер:
138.32 Кб
Скачать

V. Підведення підсумків педагогічної практики.

Після завершення практики студент обробляє зібраний матеріал і складає звіт, у якому подає аналіз всіх напрямів своєї роботи під час практики, характеризує повноту виконання завдань, труднощі, з якими стикався, вказує на досягнення та нереалізовані ідеї, визначає причини недоліків та упущень, намічає основні шляхи самовдосконалення.

Оцінювання результатів проходження практики проводиться з урахуванням результатів спостереження за діяльністю студента на основі:

  • визначення якості виконання кожного завдання; аналізу професійних рис практиканта (дисциплінованість, уміння організувати власний робочий час, ініціативність, творче ставлення до справи та інші), його готовності надати допомогу соціальним педагогам, працівникам навчально-виховного закладу, управлінню освіти, фахівцям соціальних служб, викладачам вищого навчального закладу;

  • оцінних суджень, висловлених методистами, адміністрацією, працівниками бази практики;

  • аналізу змісту та якості звітної документації студента;

  • самооцінки студентом ступеня своєї підготовленості до самостійної практичної діяльності та якості виконаної роботи.

За кожен вид педагогічної практики студентам виставляється диференційована оцінка.

Шкала оцінювання

За шкалою ESTS

За 100 бальною

шкалою

За національною

шкалою

Залік

(ІІ та ІІ курс)

Залік (диференційований

ІV- VІ курси)

A

90-100

(відмінно)

5 (відмінно)

Зараховано

відмінно

B

80-89

4 (добре)

добре

C

70-79

4 (добре)

добре

D

65-69

3 (задовільно)

задовільно

E

60-64

3 (задовільно)

достатньо

FX

35-59

2 (незадовільно

з можливістю

повторного складання)

Не зараховано

(незадовільно)

F

1-34

2 (незадовільно з обов’язковим

повторним курсом)

Не зараховано

(незадовільно з обов’язковим

повторним курсом)

Педагогічна практика завершується підсумковою конференцією. У ході конференції студенти звітують про свою роботу під час практики, дають узагальнений аналіз її результатів, обмінюються досвідом у формі презентації перебігу практики, обговорюють причини труднощів та висловлюють пропозиції щодо покращення практичної підготовки студентів до майбутньої професійної діяльності.

Vі. Зміст практик. Вид практики: професійно-орієнтовна (безвідривна) практика

Метою професійно - орієнтовної практики є ознайомлення студентів з основними напрямками та змістом роботи закладів і служб соціальної допомоги і підтримки дитини, а також особливостями професійної діяльності спеціалістів різного профілю, що працюють в даних закладах.

Відтак студенти ІІ курсу спеціальності «Соціальна педагогіка. Практична психологія», спираючись на базові знання, уміння і навички, отримані під час навчання, повинні ознайомитися із змістом і сферами соціально-педагогічної діяльності в різних типах і видах закладів і служб соціально-педагогічної допомоги дітям різних категорій: діти з обмеженими функціональними можливостями, діти-сироти, діти-правопорушники, діти групи ризику.

Завдання практики:

  1. Ознайомлення з різними типами освітніх, медичних, правових, психолого-педагогічних, дозвіллєневих, корекційно - реабілітаційних закладів, з напрямками їх роботи, нормативно-правовою документацією, проблемами становлення даних закладів і розвитку на даному етапі.

  2. Ознайомлення з особливостями організації, функціонування і досвідом діяльності, державних, громадських і приватних закладів соціально-педагогічної допомоги дитині.

  1. Ознайомлення з посадовими обов'язками працівників закладу, з метою визначення місця соціального педагога в даному закладі, виявлення специфіки його діяльності.

  2. Ознайомлення з нормами ділового етикету соціального педагога.

  3. Сприяння адаптації до умов майбутньої професійної діяльності.

  4. Створення умов для формування професійних комунікативних умінь в спілкуванні з дітьми і працівниками закладу, а також для удосконалення аналітичних умінь в роботі з документацією, у вивченні інформації, зібраної за допомогою спостереження і бесіди.

  5. Створення умов для розвитку і закріплення професійно-значимих особистісних якостей, формування стійкого морально-гуманістичного погляду на професію соціального педагога.

Зміст діяльності студентів-практикантів

Дата, день тижня

Тема і зміст діяльності

Робота студента

Відмітка про виконання

Настановна конференція.

Консультація щодо складання індивідуального плану, його оформлення

Запис у щоденнику: ознайомлення з правами та обов’язками студента-практиканта, метою і змістом практики, послідовністю виконання завдань, вимогами щодо оформлення звітної документації з практики, критеріями оцінювання. Консультація групового керівника. Добір матеріалу у скарбничку.

Структура системи соціальних служб і управління ними. Зустріч з представниками соціальних служб.

Види закладів і служб соціальної допомоги, їх мережа в місті, підпорядкованість. Мета і основні напрями роботи.

Добір матеріалу у скарбничку.

Організація соціально-педагогічної роботи в ЗОШ. Екскурсія по школі. Бесіда з директором (завучем). Ознайомлення з основною документацією.

Інформація про ЗОШ. Проблема, над якою працює педколектив. Види планів, на основі яких працює школа: навчальний, річний. Основні розділи річного плану, фрагмент як приклад.

Ознайомитись з планом соціально-педагогічної роботи. Проаналізувати принципи побудови плану соціально-педагогічної роботи.

Добір матеріалу у скарбничку.

Організація соціально-педагогічної роботи в ЗОШ. Познайомитись з конкретним спеціалістом та категоріями дітей, яким надається соціально-педагогічна допомога в даному закладі, виявити їх провідні проблеми і потреби.

Діяльність соціального педагога в ЗОШ. Посадові обов’язки соціального педагога в даному закладі, план роботи, правові основи організації праці, особливості категорії дітей.

Скласти картотеку методичної літератури за фахом. Взяти участь в організації і проведенні заходу. Індивідуальна робота з учнями, які потребують уваги.

Добір матеріалу у скарбничку.

Організація соціально-педагогічної роботи в територіальному центрі соціального обслуговування населення. Познайомитись з конкретним спеціалістом та категоріями клієнтів, яким надається соціально-педагогічна допомога в даному закладі, виявити їх провідні проблеми і потреби.

Діяльність соціального педагога в в територіальному центрі соціального обслуговування населення. Посадові обов’язки соціального педагога в даному закладі, план роботи, правові основи організації праці, особливостями категорії клієнтів.

Скласти картотеку методичної літератури за фахом.

У випадку відсутності такого спеціаліста самостійно розробити проект його посадових обов’язків.

Добір матеріалу у скарбничку.

Організація соціально-педагогічної роботи в центрі соціальної реабілітації дітей-інвалідів. Познайомитись з конкретним спеціалістом та категоріями дітей, яким надається соціально-педагогічна допомога в даному закладі, виявити їх провідні проблеми і потреби.

Діяльність соціального педагога в центрі соціальної реабілітації дітей-інвалідів . Посадові обов’язки соціального педагога в даному закладі, план роботи, правові основи організації праці, особливості категорії дітей.

Скласти картотеку методичної літератури за фахом. Взяти участь в організації і проведенні заходу.

Добір матеріалу у скарбничку.

Організація соціально-педагогічної роботи в центрі соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді. Познайомитись з конкретним спеціалістом та категоріями клієнтів, яким надається соціально-педагогічна допомога в даному закладі, виявити їх провідні проблеми і потреби.

Діяльність соціального педагога в центрі соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді. Посадові обов’язки соціального педагога в даному закладі, план роботи, правові основи організації праці, особливості категорії дітей.

Скласти картотеку методичної літератури за фахом. У випадку відсутності такого спеціаліста самостійно розробити проект його посадових обов’язків.

Добір матеріалу у скарбничку.

Організація соціально-педагогічної роботи в службі у справах дітей. Познайомитись з конкретним спеціалістом та категоріями дітей, яким надається соціально-педагогічна допомога в даному закладі, виявити їх провідні проблеми і потреби.

Діяльність соціального педагога в службі у справах дітей. Посадові обов’язки соціального педагога в даному закладі, план роботи, правові основи організації праці, особливості категорії дітей.

Скласти картотеку методичної літератури за фахом.

У випадку відсутності такого спеціаліста самостійно розробити проект його посадових обов’язків.

Добір матеріалу у скарбничку.

Організація соціально-педагогічної в службі зайнятості. Познайомитись з конкретним спеціалістом та категоріями клієнтів, яким надається соціально-педагогічна допомога в даному закладі, виявити їх провідні проблеми і потреби.

Діяльність соціального педагога в службі зайнятості . Посадові обов’язки соціального педагога в даному закладі, план роботи, правові основи організації праці, особливості категорії клієнтів.

Скласти картотеку методичної літератури за фахом. У випадку відсутності такого спеціаліста самостійно розробити проект його посадових обов’язків.

Добір матеріалу у скарбничку.

Підсумкова конференція з практики

Звіт студентів з практики. Презентація творчих робіт.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]