Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
макроекономіка.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
13.02.2016
Размер:
441.94 Кб
Скачать

16.02.2014

 

[1] Дані  НБУ “Оцінка стану платіжного балансу України 2013”.

[2] Джерело: Мінекономрозвитку, НБУ.

[3] Середньомісячні ціни на сталь за 8 регіонами світу у 2013 році проти 2012  року знизились на 7 відсотків.

[4] З 1 січня 2013 року індекс промислової продукції розраховується за новим національним класифікатором України ДК 009:2010 “Класифікація видів економічної діяльності” (далі КВЕД-2010). При розрахунку індексу промислової продукції за базовий рік взято 2010 рік, замість 2007 року (за старим КВЕД-2005).

[5] Підвид «Житлові будівлі» у загалому обсязі будівництва займає 17,3 відсотка (2013 рік).

[6] За даними рейтингу умов ведення бізнесу “Doing business 2014” Україна покращила свої показники за субіндексом ”Дозвільна система у будівництві” через скорочення удвічі кількості процедур при отриманні дозволів при будівництві (до 10 процедур) та тривалості їх проходження – до 73 днів (375 днів у попередньому рейтингу).

 

Економічні ініціативи зростання (з урахуванням досвіду 2013року)

 

        Особливу увагу Уряд України в 2014 році надаватиме підтримці високотехнологічних галузей економіки, а саме авіабудуванню та суднобудуванню. Розвитку цих пріоритетних галузей зокрема сприяє міжнародне співробітництво з РФ, Китайською Народною Республікою, Індією, Іраном, Казахстаном, Кубою та іншими країнами. У поточному році є підстави очікувати зростання обсягів промислового виробництва в Україні. За прогнозними оцінками,у 2014 році очікується позитивна динаміка промислового виробництва в середньому від 1,4 до 2,6%.

Зростання обсягів промвиробництва цього року відбуватиметься під впливом поступового збільшення зовнішнього попиту, зважаючи на активізацію виробництва у країнах основних торговельних партнерах, а також зростання внутрішнього споживчого попиту завдяки підвищенню доходів населення.

До держбюджету на 2014 рік було закладено прогноз основних макропоказників економічного і соціального розвитку України, що передбачає:

  • - зростання реального ВВП на рівні 3%;

  • - номінальний ВВП в обсязі 1653 млрд. грн.;

  • - збільшення споживчих цін у середньорічному розрахунку на 4,3%;

  • - обсяг номінальної середньомісячної заробітної плати у розмірі 3575 грн.;

  • - зниження рівня безробіття до 7,1-7,4%;

  • - від’ємне сальдо зовнішньої торгівлі товарами та послугами на рівні 14,6 млрд. дол. США.

Основні прогнозні макропоказники економічного і соціального розвитку України на 2014 рік

 

 

Показник

2014 рік (прогноз)

Валовий внутрішній продукт:

номінальний, млрд. гривень

1 653

відсотків до попереднього року

103

Індекс споживчих цін (грудень до грудня попереднього року), відсотків

108,3

Індекс цін виробників промислової продукції (грудень до грудня попереднього року), відсотків

108,6

Прибуток прибуткових підприємств, млрд. гривень

302,1

Фонд оплати праці найманих працівників і грошового забезпечення військовослужбовців, млрд. гривень

511,6

Середньомісячна заробітна плата працівників, брутто, номінальна, гривень

3 575

Кількість зайнятих економічною діяльністю у віці 15—70 років, млн. осіб

20,9—20,7

Рівень безробіття населення у віці 15—70 років за методологією Міжнародної організації праці, відсотків до економічно активного населення відповідного віку

7,1—7,4

Продуктивність праці, відсотків до попереднього року

102

Сальдо торговельного балансу, визначене за методологією платіжного балансу, млн. доларів США

-14 610

Експорт товарів і послуг, млн. доларів США

104 682

Імпорт товарів і послуг, млн. доларів США

119 292

 

(Постанова Кабінету Міністрів України від 18 грудня 2013 р. №978 р.)

 

Зростання ВВП світу, %Прогноз : МВФ, Світовий банк.

      Базою для прогнозних розрахунків макропоказників на 2014 рік є:

по-перше, домовленості з Російською Федерацією, які передбачають: зниження вартості російського газу для України; усунення певних складнощів у торгово-економічних відносинах з Російською Федерацією, що відчувала Україна у 2013 році; отримання Україною кредитних ресурсів.

По-друге,очікування у 2014 році порівняно з 2013 роком пожвавлення розвитку світової економіки та основних торговельних партнерів України, що прогнозується більшістю міжнародних організацій. Так, за прогнозом МВФ реальне зростання світової економіки на 2014 рік прискориться до 3,6% порівняно з 2,9%, очікуваних у 2013 році. Зростання економіки країн Єврозони становить 1% проти зниження ВВП на 0,4% у 2013 році, реальне зростання ВВП Російської Федерації прискориться до 3% проти 1,5% зростання у 2013 році.

По-третє,значний врожай зернових культур, що повністю забезпечував як внутрішні потреби ринку, так і сформує значний експортний потенціал.

І ключовереалізація державної програми, що спрямована на активізацію інвестиційної діяльності, проведення зваженої соціальної політики, збереження цінової та грошово-кредитної стабільності.

Завдяки цьому, у 2014 році відбуватиметься поступове відновлення економічного зростання. Дані процеси, в першу чергу, ґрунтуватимуться на подальшому розширенні внутрішнього попиту, який підтримуватиметься послідовною соціальною політикою Уряду, при одночасному збільшені позитивного впливу зовнішнього фактору.

Експортна активність підприємств у 2014 році, з одного боку, підтримуватиметься покращенням економічної ситуації у більшості країн світу, з іншого – впровадженням заходів щодо фінансового стимулювання експорту та диверсифікації ринків збуту експортних товарів.

Крім того, зростання інвестиційних можливостей країни стимулюватиме підвищення конкурентоспроможності вітчизняного виробничого сектору економіки, зважаючи на зниження затратної складової виробництва.

У свою чергу, активізація діяльності реального сектору економіки та збереження в державній політиці пріоритетів щодо підвищення добробуту населення сприятимуть зростанню доходів населення.

При цьому, у 2014 році Уряд особливої уваги надаватиме підтримці високотехнологічних галузей економіки, розвитку яких також сприяє міжнародне співробітництво. Зокрема, у галузі авіабудування найбільші досягнення в міжнародному співробітництві Україна має з Російською Федерацією.

На сьогодні Україна разом із Російською Федерацією реалізує такі найважливіші проекти в галузі літакобудування: серійне виробництво пасажирських літаків Ан-148; серійне виробництво пасажирських літаків Ан-140; розробка й виробництво військово-транспортного літака Ан-70; модернізація та відновлення серійного виробництва літаків Ан-124, також реалізуються спільні проекти в авіабудуванні з Китайською Народною Республікою, Індією, Іраном, Казахстаном, Кубою та іншими країнами.

Ще однією галуззю, яка зберегла свій виробничий, науково-технічний і кадровий потенціал, – є суднобудування. На сьогодні Україна має підприємства й організації, які здатні забезпечувати реалізацію повного життєвого циклу судна: розробку технологій, проектування, виготовлення, випробування і збут, а також ремонт суден.

Загалом тенденції промислового виробництва й підсумки 2013 року вимагають формування нових підходів та умов для розвитку вітчизняної промисловості.

Із цією метою Уряд прийняв низку рішень, підписано 3 Меморандуми про порозуміння між Урядом і найбільшими промисловими підприємствами, ще один готується до схвалення Урядом. Встановлено сприятливий режим оподаткування для окремих галузей промисловості, активніше почав працювати механізм надання державних гарантій. Такі дії протягом 2013 року певною мірою загальмували спад промислового виробництва у гірничо-металургійному комплексі та хімічній промисловості, дозволили закласти технологічне підґрунтя для випуску більш конкурентоздатної продукції у найближчій перспективі.

Україна та Світовий банк домовилися про збільшення портфелю проектів, підготувавши п’ять нових інфраструктурних і соціально орієнтованих проектів на загальну суму понад 1,7 млрд. дол. США. Вже третій рік поспіль Україна демонструє стабільно високий коефіцієнт вибірки коштів (тобто, частка вибраних фінансів із загальної суми проектного портфеля). Так, станом на січень 2014 року коефіцієнт досяг рекордного показника – 30,2%.

При цьому слід уважно проаналізувати відповідний досвід та отримані макроекономічні показники за минулий 2013 рік, а саме:

Капітальні інвестиції

Обсяг капітальних інвестицій, освоєних підприємствами та організаціями України за рахунок усіх джерел фінансування, за 9 місяців 2013 року порівняно з 9 місяцями 2012 року скоротився на 12,3% і склав 167 млрд. грн.

Капітальні інвестиції за галузями, річна зміна у %

Джерело: НБУ.

Напрямки освоєння капітальних інвестицій

За видами активів.У матеріальні активи спрямовано 95,8% від загального обсягу капітальних інвестицій, а саме – у житлові, нежитлові будівлі та інженерні споруди  вкладено 54,7% загального обсягу капітальних інвестицій, в машини, обладнання та інвентар, транспортні засоби – 37,4%. У нематеріальні активи спрямовано 4,2% загального обсягу капітальних інвестиції, з яких 60,5% становили права на комерційні позначення, об’єкти промислової власності, авторські та суміжні права, патенти, ліцензії тощо, 29,1% – витрати на придбання (створення) засобів програмного забезпечення.

За видами економічної діяльності.Значну частку (42,4% загального обсягу) капіталовкладень спрямовано у розвиток промислових підприємств. Будівельними підприємствами діяльність, освоєно 17,1% загального обсягу капіталовкладень, підприємствами, що здійснюють оптову та роздрібну торгівлю, ремонту автотранспортних засобів і мотоциклів – 9,3%, сільського, лісового та рибного господарства – 6,6%, транспорту, складського господарства, поштової такур’єрської діяльності – 6,3%, підприємствами, що здійснюють операції з нерухомим майном, – 4,3%.

За 9 місяців 2013 року порівняно відповідним періодом попереднього року обсяги капіталовкладень спрямованих у розвиток підприємств промисловості зросли на 6,3%, у т.ч. водопостачання; каналізації, поводження з відходами – у 2,4 рази, з постачання електроенергії, газу, пари та кондиційованого повітря – у 1,5 рази, переробної промисловості – на 5,5%. Загалом обсяги освоєння капітальних інвестицій збільшились на підприємствах з виготовлення виробів з деревини, паперу та поліграфічної діяльності – у 1,8 рази, з виробництва харчових продуктів, напоїв та тютюнових виробів – на 19,9%, з виробництва хімічних речовин і хімічної продукції – на 13,7%. З виробництва меблів, іншої продукції, ремонту і монтажу машин та устаткування – на 23,1%, виробництва автотранспортних засобів, причепів і напівпричепів та інших транспортних засобів – на 5,2%, Разом з тим обсяги капіталовкладень суттєво зменшились у виробництві коксу та продуктів нафто перероблення (на 59,7%), добувній промисловості та розробленні кар’єрів (на 27,0%), виробництві комп’ютерів, електронної та оптичної продукції (на 25,9%), виробництві машин та устаткування не віднесених до інших угруповань (на 21,8%), текстильному виробництві, виробництві одягу, шкіри, виробів з шкіри та інших матеріалів (на 13,5%), металургійному виробництві, виробництві готових металевих виробів, крім машин та устаткування (на 6,4%).

Відбулось скорочення обсягів освоєння капітальних інвестицій за січень-вересень 2013 р. Порівняно з відповідним періодом 2012 р. У транспорті, складському господарстві, поштовій та кур’єрській службі (на 48,7%),  державному управлінні і обороні; обов’язковому соціальному страхуванні (на 39,6%), оптовій та роздрібній торгівлі, ремонті автотранспортних засобів і мотоциклів (на 15,5%), на підприємствах з тимчасового розміщування й організації харчування (на 24,8%), у фінансовій та страховій діяльності (на 12,0%), будівництві (на 7,9%).

У соціальній сфері – обсяги капіталовкладень спрямованих у освіту зменшились на 40,7%, охорону здоров’я та надання соціальної допомоги – на 18,6%. Водночас у сфері розвиток мистецтва, спорту, розваг та відпочинку інвестицій зросли  на 19,5%.

 

Інфляційний розвиток

Індекс споживчих цін (далі – ІСЦ) у III кварталі 2013р. знизився на 0.8% (сезонно-скоригована зміна ІСЦ становила +0.6%). У річному вимірі продовжилося зниження споживчих цін (на 0.5%) в умовах невисокого сукупного попиту та одночасно високої пропозиції продуктів харчування.

Базовий ІСЦ (далі – БІСЦ) у III кварталі не змінився. У річному вимірі базова інфляція збереглася на низькому рівні – 0.1% (0.1 в. п. – внесок у зміну ІСЦ).

Вартість непродовольчих товарів знизилася на 0.5% за квартал та на 1.4% у річному вимірі, що крім фактора сукупного попиту було зумовлене низькою інфляцією в країнах – ОТП України (визначала вартість імпортованої продукції). Подорожчання продуктів харчування з високим ступенем оброблення (на 0.1% за квартал та на 0.5% у річному вимірі) стримувалося впливом ефектів зменшення цін на сирі продукти.

Зниження небазового ІСЦ, яке становило 1.4% за квартал та прискорилося до 1.3% у річному вимірі (-0.8 в. п. та -0.6 в. п. – внески у відповідні зміни ІСЦ), обумовлювалося тривалою тенденцією до здешевлення сирих продуктів харчування (на 3.3% та на 4.8% відповідно) насамперед за рахунок високого врожаю. Зниження цін на сирі продукти було основним фактором здешевлення споживчого кошика за квартал та в річному вимірі (-1.0 в. п. та -1.4 в. п. – відповідні внески). Поступове підвищення адміністративно регульованих цін (на 0.8% за квартал та на 3.6% у річному вимірі), як і в попередні періоди, було пов’язане з подорожчанням підакцизної продукції за майже незмінних цінах і тарифах на комунальні послуги та енергоносії для населення.

Індекс цін виробників (далі – ІЦВ) знизився на 1.5% за квартал за рахунок здешевлення постачання електроенергії, газу, пари та кондиційованого повітря на 4.5%.

У річному вимірі ІЦВ зменшився на 0.9%. Унаслідок зниження цін на продукцію більшості основних галузей промисловості, зокрема металургії – на 3.6% (в умовах зменшення вартості металів на світових ринках).

 

Тиск з боку попиту на базову інфляцію

Джерело: НБУ, МЕРТ.

 

Внутрішній  попит

У ІІІ кварталі 2013 року внутрішній споживчий попит залишався основним рушієм економічної активності. Завдяки стабільно високим темпам зростання реальних заробітних плат (9.3% у річному вимірі) приватне споживання збільшилося на 6% у річному вимірі, за вирахуванням сезонного фактора зростання становило 1.6%. Додатковим фактором стабільного зростання споживчих витрат домогосподарств (6.7% у річному вимірі) було зниження цін на деякі товари та послуги, що сприяло збільшенню витрат на придбання одягу та взуття (18.9% у річному вимірі), предметів домашнього вжитку та побутової техніки (3.6%).

У ІІІ кварталі 2013 року суттєво уповільнилося зниження валового нагромадження основного капіталу – до 7.1% у річному вимірі (-19.7% у ІІ кварталі). Капітальні інвестиції знизилися на 8.2% у річному вимірі (-27.3% у ІІ кварталі). Слід відмітити зростання капітальних інвестицій у промисловість на 5.9% у річному вимірі, зокрема інвестиції в переробну промисловість збільшилися на 9.1%. Найбільше зниження інвестицій було в транспортну галузь (-32.4%) і готелі та ресторани (-28.4%).

Завдяки високому врожаю зернових культур відбулося зростання запасів матеріальних оборотних коштів на 19.5 млрд. грн., що на 2.7% більше, ніж у минулому році.

Зовнішній попит

У ІІІ кварталі 2013р. відбулося уповільнення падіння як експорту товарів та послуг до 7.8% у річному вимірі (-14.4% у ІІ кварталі), так і імпорту товарів та послуг – -1.1% та -19.6% відповідно.

За вирахуванням сезонного фактора зростання експорту товарів та послуг у ІІІ кварталі становило 0.9%.

Покращення динаміки експорту в першу чергу було зумовлено високим врожаєм зернових культур (їх експорт збільшився на 1.4% у річному вимірі). Незначне покращення зовнішньоекономічної кон’юнктури сприяло нарощенню обсягів металургії на 2.1% у річному вимірі, зокрема чорних металів – на 3.6%. Відновлення роботи нафтопереробних заводів обумовило зростання експорту нафтопродуктів на 18.8% у річному вимірі.

Найбільше зростання імпорту спостерігалося за групою паливно-енергетичних товарів. Зокрема, через підвищений попит з боку металургії збільшився імпорт руд, шлаків та золи (22.2% у річному вимірі). Відновлення імпорту газу спричинило його збільшення на 8.3% у річному вимірі (після зниження на 54.7% у ІІ кварталі). Уведення утилізаційного збору на імпортовані автомобілі з 1 вересня поточного року обумовили збільшення обсягів їх імпорту на 9.9% у річному вимірі в основному за рахунок перших двох місяців кварталу.

Внесок чистого експорту в зміну ВВП у ІІІ кварталі 2013 року був від’ємним та становив -3.2 відсоткових пункти.

Прямі іноземні інвестиції

За 9 місяців 2013 року в економіку України іноземними інвесторами вкладено 3722 млн. дол. США прямих інвестицій (акціонерний капітал).

Загальний обсяг прямих іноземних інвестицій, внесених в Україну станом на 1 жовтня 2013 року склав 56565,2 млн. дол. США і зріс з початку 2013 року на 2,3%, та в розрахунку на одну особу становив 1245,6 дол. США. З країн ЄС надійшло 77,4% загального обсягу інвестицій, з країн СНД – 7,7%, з інших країн світу – 14,9%.

За січень-вересень 2013 року інвестиції надійшли зі 138 країн світу. До десятки основних країн-інвесторів, які формують більше 83% загального обсягу прямих інвестицій, входять Кіпр (33,1% від загального обсягу інвестування), Німеччина (11,0%), Нідерланди (9,7%), Російська Федерація (6,8%), Австрія (5,7%), Велика Британія (4,8%), Віргінські (Британські) острови (4,3%), Франція (3,3%), Швейцарія (2,3%), Італія (2,2%).

На підприємствах промисловості зосереджено 31,4% загального обсягу інвестицій (у т. ч. на підприємствах переробної промисловості – 25,7%, добувної промисловості і розроблення кар’єрів – 2,9%, з постачання електроенергії, газу, пари та кондиційованого повітря – 2,6%). Серед галузей переробної промисловості найбільші обсяги інвестицій зосереджені на підприємствах металургійного виробництва, виробництва готових металевих виробів, крім виробництва машин і устаткування, (11,0% від загального обсягу інвестицій), з виробництва харчових продуктів, напоїв та тютюнових виробів (5,7%), виробництва гумових і пластмасових виробів, іншої неметалевої мінеральної продукції (2,6%), машинобудування, крім ремонту і монтажу машин і устаткування, (1,9%), виробництва хімічних речовин і хімічної продукції (1,9%).

Значний інтерес інвесторів викликають підприємства, що здійснюють фінансову та страхову діяльність, в них акумульовано 26,6% від загального обсягу інвестицій. Інвестиційно привабливими залишаються організації оптової та роздрібної торгівлі; ремонту автотранспортних засобів і мотоциклів (12,2%), підприємства, що здійснюють операції з нерухомим майном (7,5%), професійну, наукову та технічну діяльність (5,9%).