Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
макроекономіка.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
13.02.2016
Размер:
441.94 Кб
Скачать

Висновки

Результати економічного розвитку країни в кінці минулого року і оцінки міжнародних експертів щодо прогнозу світової економіки в поточному році дають підставу вважати, що досягнення прогнозних макропоказників, затверджених Урядом і закладених в бюджетні розрахунки, завдання складне, але здійсненне.

Ключові умови для цього – подальша робота з активізації інвестиційної діяльності, проведення виваженої соціальної політики, збереження цінової і грошово-кредитної стабільності. Позитивні фактори, які впливатимуть на виконання закладених прогнозів, – по-перше,досягнуті домовленості з Російською Федерацією, що передбачають зниження вартості російського газу для України, усунення складнощів в торгово-економічних відносинах з РФ, які відчувала Україна в 2013 році, отримання Україною додаткових кредитних ресурсів.

По-друге,очікування пожвавлення розвитку світової економіки та основних торгових партнерів України, що прогнозується міжнародними організаціями. Так, за прогнозом МВФ реальне зростання світової економіки на 2014 рік прискориться до 3,6% порівняно з 2,9%, очікуваними в 2013 році. Зростання економіки країн Єврозони становить 1% проти зниження ВВП на 0,4% в 2013 році, реальне зростання ВВП Російської Федерації прискориться до 3% проти 1,5% зростання в 2013 році.

По-третє,високий рівень врожаю зернових культур, який як повністю забезпечить внутрішні потреби ринку, так і сформує значний експортний потенціал. Завдяки цьому, ми очікуємо, що в 2014 році відбуватиметься поступове відновлення економічного зростання. Дані процеси, в першу чергу, будуть ґрунтуватися на подальшому розширенні внутрішнього попиту, який буде підтримуватися послідовною соціальною політикою Уряду при одночасному збільшенні позитивного впливу зовнішнього фактора.

Експортна активність підприємств у 2014 році,  з одного боку, підтримуватиметься поліпшенням економічної ситуації в більшості країн світу, з іншого – впровадженням заходів щодо фінансового стимулювання експорту та диверсифікації ринків збуту експортних товарів. Однак, слід враховувати, що прогноз основних макроекономічних показників – це лише віддзеркалення оцінки можливої ​​реалізації того чи іншого набору припущень і заходів економічної політики, закладених в прогнозні розрахунки. Тому при зміні умов функціонування економіки (поточної ситуації та припущень прогнозу) можливе формування іншого сценарію розвитку.

Уряд готовий до будь-якого розвитку ситуації і, враховуючи це, були розроблені альтернативні сценарії макропрогнозу, що враховують, зокрема, більш повільне відновлення світової економіки, складності з реалізацією заходів внутрішньої економічної політики та інше.

 

Огляд підготовлений з використанням матеріалів

Міністерства економічного розвитку і торгівлі України,

Національного банку України