Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Учебник СтатистикаMicrosoft Office Word.docx
Скачиваний:
27
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
3.71 Mб
Скачать

Фрагмент перспективних розрахунків чисельності хлопчиків україни за даними останнього перепису

Вік, років

Табличний коефіцієнт дожиття, Px

Чисельність хлопчиків за даними перепису , осіб

Перспективна чисельність хлопчиків на початок наступного року, осіб

перший рік,

другий рік,

0

0,9956

370 680

1

0,9985

379 109

369 049

2

0,9991

397 772

378 540

368 495

Так, число хлопчиків, вік яких у перший рік після перепису досягне одного року, становило 369 049 осіб:

= 370680 · 0,9956 = 369049;

на другий рік після перепису з числа народжених у рік перепису дворічного віку досягнуть 368495 осіб:

= 369049 · 0,9985 = 368495.

Проте невизначеною залишається чисельність новонароджених для кожного прогнозованого періоду. Для її обчислення застосовують табличні (іноді фактичні) вікові коефіцієнти плідності жінок , а також дані останнього перепису населення про чисельність жінок дітородного віку у кожнійх-віковій групі. Тоді чисельність усіх новонароджених у прогнозному році

.

На підставі загальної чисельності новонароджених можна визначити чисельність дівчаток та хлопчиків згідно з реальною статевою структурою новонароджених. Так, прогнозна чисельність новонароджених дівчаток

,

де δ — частка дівчаток серед усіх новонароджених. Тоді прогнозна чисельність новонароджених хлопчиків

.

Отже, розглянутий метод застосовується за умов незмін- ності режиму відтворення протягом періоду прогнозування. Таке припущення можливе тільки для короткострокових прогнозів.

Середньо- та довгострокові перспективні розрахунки мають ураховувати, з одного боку, існуючу тенденцію зміни чисельності населення, а з іншого — вплив окремих факторів інтенсивності природного руху та міграції.

Перша задача розв’язується побудовою моделі тренду, а друга — регресійної трендової моделі.

У разі спрощених розрахунків застосовуються такі трендові моделі: лінійна, якщо чисельність населення змінюється за арифметичною прогресією; експонента, якщо чисельність населення змінюється за геометричною прогресією; параболічна, якщо чисельність населення змінюється з поступовим скороченням ланцюгових абсолютних приростів із переходом до їх від’ємних значень.

Саме така тенденція зміни чисельності останнім часом спостерігається в Україні.

Коли йдеться про перспективні розрахунки, слід брати до уваги також вплив міграційних процесів, особливо в регіонах з високою рухливістю населення. Перспективні розрахунки з урахуванням впливу міграції виконуються в двох напрямках: для кожної вікової групи населення та для населення регіону в цілому.

Перспективна чисельність населення регіону в цілому

,

де фактичний середньорічний темп зростання (скорочення) чисельності населення. Як бачимо, формулу виведено за припущення, що з усіх мігрантів лише одна половина братиме участь у процесі відтворення населення цього регіону, а друга — у регіоні входу мігрантів.

Урахування впливу міграції на чисельність та статево-вікову структуру прогнозного населення дуже важливе, оскільки міграційні потоки впливають на процеси відтворення населення, оновлення трудових ресурсів.

ЗАВДАННЯ ДЛЯ САМОКОНТРОЛЮ

1. Які з наведених категорій використовуються при розрахунку балансу категорій населення:

1) тимчасово відсутнє населення;

2) наявне населення;

3) юридичне населення;

4) постійне населення;

5) тимчасово присутнє населення.

2. Які з наведених вікових контингентів населення слід обрати для обчислення коефіцієнта старіння та коефіцієнта демографічного навантаження особами, вік яких перевищив працездатний:

1) ;

2) ;

3) ;

4) ;

5) ;

6) .

3. Обчисліть загальний коефіцієнт смертності населення регіону, якщо відомо, що рівень смертності чоловіків становив 13,8‰, а жінок — 11,7‰, при цьому частка чоловіків у всьому населенні дорівнювала 47%.

4. Яких значень набуватимуть частки  та  при обчисленні коефіцієнта смертності немовлят, якщо відомі дані: кількість померлих на першому році життя — 195, у тому числі з народжених у поточному році — 156, а в попередньому — 39; кількість народжених у поточному році — 14112, у попередньому— 14505.

5. Які з наведених показників можна обчислити, коли відомо, що сума вікових коефіцієнтів плідності жінок з 5-річним інтервалом дорівнює 291,4‰ (обчисліть та інтерпретуйте результати):

1) ;

2) ;

3) ;

4) .

6. Визначіть коефіцієнти прибуття та механічного приросту населення, коли відомо, що коефіцієнт рухомості становить 29‰, а коефіцієнт вибуття 13‰.

7. Як за даними табл. 12.3 знайти чисельність хлопчиків, народжених у році перепису, які досягнуть 3-річного віку на третій рік після перепису?

8. Якою буде чисельність населення регіону через 8 років, якщо в поточному році вона становила 2,6 млн осіб, а її середньорічне скорочення дорівнювало — 2%?