Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курс. 4-курсниці.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
244.74 Кб
Скачать

1.3 Педагогічний стиль батьків

У будь-якої людини до певного віку складаються стереотипи поведінки. Не можна сказати, що стереотипи - річ зовсім марна або шкідлива. Вони допомагають нам залишатися самими собою. А з іншого боку, іноді заважають проявити гнучкість у мінливих обставин.

Один із таких стереотипів - стиль виховання, який вільно чи мимоволі складається у кожного з батьків. Звичайно, будь-яка типологія досить умовна. До того ж ми можемо поєднувати в собі риси різних батьківських стилів.

1. Підпорядковуючий стиль.

Прихильники цього стилю вимагають від дитини беззаперечного підпорядкування у всьому. Дитина може реагувати на таке ставлення по різному. Один зовні слухняний, але внутрішньо протестує, і таке протиріччя може довести його до неврозу. Інший постійно грубить і грубіянить батькам.

2. Зайве вимогливий стиль.

Він виражається в прагненні прискорити розвиток дитини. Такі батьки вимагають від дитини чи підлітка досконалості у всьому. Лають за щонайменшу помилку в навчанні або домашніх обов'язках. Велике значення надають придбання знань і навичок, але не емоційному розвитку дітей. У спілкуванні з ними намагаються проявляти якнайменше почуттів. Реакція дітей на завищені і передчасні вимоги: пригніченість, невпевненість у власних силах, постійна боязнь розчарувати батьків, що також веде до неврозів.

3. Пом'якшувальний стиль.

Для нього, навпаки, характерне постійне заниження вимог до дитини, виправдання будь-яких вчинків. Дитині намагаються підібрати доброго, невимогливого вчителя, позбавити від будь-якої напруги, не заохочують прояв ініціативи. Такі діти виростають безвольними, які не вміють нести відповідальність за події свого життя.

4. Близький цього типу виховання охороняє стиль.

Батьки знаходяться в постійній тривозі за дитину, стежать за кожним його кроком, виконують будь-яке бажання. Намагаються не допустити бодай найменшого фізичного або психологічного дискомфорту. Формується залежність від батьків в усьому аж до дорослих років.

5. Зайве палкий стиль.

Властивий більше мамам. Для нього характерне надмірне прояв своїх почуттів до дітей, захоплення їхньою красою, здібностями, постійні обійми, поцілунки і т. д. Звиклий до вираження постійної любові і поклоніння в родині, дитина чекає того ж і від всіх оточуючих людей. Не отримуючи очікуваної оцінки і турботи, вважає ставлення до себе однокласників і вчителів несправедливим.

6. Недбалий стиль.

Відрізняється повним неувагою до внутрішнього світу дитини, його психічним станам, переживань. Дитина наданий сам собі. Ні вимогливості, але немає і заохочення і необхідної ласки, любові. Байдужість до дитини породжує в нього байдужість до власного зовнішнього вигляду, до переживань оточуючих, до навчання. Нерідко у особливо чутливих і замкнувшись у собі дітей формується жорстокість, прагнення зробити кому-небудь боляче.

7. Загрозливий стиль.

Виявляється в готовності покарати дитину за будь-яку, велику чи малу, провину, в постійні погрози. У сім'ї всі знаходяться в постійній напрузі, готові в будь-який момент зірватися. Може сформувати в дитини звичку хитрувати, викручуватися, щоб уникнути покарання. Або відмова від власної точки зору, лише б не зв'язуватися. Ставши старше, деякі діти взагалі перестають реагувати на загрози, стають некерованими.

8. Непослідовний стиль.

Такі батьки легко змінюють милість на гнів, від ласк переходять до погроз. Можуть пообіцяти щось зробити або купити під настрій, але обіцянок частіше за все не виконують.Характерна ознака - непродуманість вимог, покарань і заохочень. Поступово дитина втрачає повагу до батьків. Але найголовніше, необдуманість вчинків, запальність, непослідовність стають його власним життєвим стилем.

9. Подкупающий стиль.

У таких сім'ях стосунки з дитиною будуються на товарно-грошовій основі. Дитина звикає до того, що його хорошу поведінку, успішне навчання, допомога по дому купуються за грошіабо подарунки. Це формує у нього уявлення, що людські відносини взагалі залежать тільки від кількості грошей.

Пять тактик семейного воспитания Розділ № 2. П'ять тактик сімейного виховання

Можна умовно виділити п'ять ліній розвитку сімейних відносин, типів соціально-психологічного клімату сім'ї і відповідно тактик сімейного виховання.

Батьки борються за те, щоб їхні діти виросли такими, якими вони хочуть їх бачити, і ця боротьба не проти дітей, а за них. Тактика такої боротьби може бути вельми і вельми різна: вдала чи невдала, правильна чи помилкова, вміла або невміла, науково обгрунтована або антинаукова. Ця тактика відповідає типу сімейних відносин і, в кінцевому рахунку, ними породжується. Ось про це і піде мова далі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]