Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
diplomna_protsyuk.doc
Скачиваний:
57
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
2.92 Mб
Скачать

Висновок

Інтенсивний розвиток інформаційних і комунікаційних технологій сприяють інтелектуалізації всіх видів діяльності. Це, насамперед, відображається в галузі освіти. Перспективною тенденцією в розвитку освіти, її доступності, індивідуалізації є застосування комп’ютерних навчальних систем.

При розробці даної дипломної роботи було розглянуто концепцію електронного підручника, проаналізовано доцільність використання електронних підручників у навчальному процесі. До недоліків традиційних підручників віднесено: неможливість зміни без перевидання (досить дорогого), практична неможливість їх пристосування до індивідуалізації навчання кожного студента. Відповідно, перевагами електронних підручників є можливість багаторазової зміни і тиражування без великих матеріальних затрат, можливість настроювання для окремих користувачів, що дає змогу реалізувати принцип диференційованості навчання. Суттєвою перевагою є можливість включати в них сучасні (у тому числі мультимедійні) способи представлення інформації, використовувати інтерактивні засоби контролю знань, у тому числі і самоперевірки.

В ході даного дослідження було розроблено електронний підручник з розділу “Ряди математичного аналізу”. Підручник являє собою HTML-документ, розроблений у середовищі FrontPage. Його перегляд можливий у вікні будь-якого браузера. Мова HTML дозволяє ефективно реалізувати структуру електронного підручника. Крім того, такий підручник не є складним як у створенні, так і у коригуванні. При потребі його можна доповнити новими розділами, відредагувати існуючі. У використанні підручник є надзвичайно простим завдяки інтуїтивному інтерфейсу. Робота підтвердила правильність вибору засобів реалізації підручника, оскільки розглядувані поняття, пов’язані з Інтернетом, ілюструються засобами Інтернету.

Електронний підручник містить сторінку-зміст, сторінки розділів з прямими і зворотними посиланнями на інші розділи і визначення, що містяться в них. Тож підручник можна використовувати як для вивчення всієї теми, так і будь-якого окремого розділу чи підтеми.

Слід зазначити, що більшість навчальних систем розраховані на тривалий час роботи з ними. Невідповідність кольорової гами вподобанням студента може привести до виникнення у нього втоми і, як наслідок, зниження ефективності засвоєння матеріалу. Тому важливим елементом електронного підручника є можливість його налагодження за вимогами конкретного користувача. Даний електронний підручник має цю можливість завдяки вибору засобів його реалізації, а можливість зміни шрифтів та кольорів HTML-документів реалізована у браузерах.

Дана робота передбачає подальше вдосконалення розробленого електронного підручника, а саме:

  • добір навчального матеріалу з урахуванням ступеня підготовки студента;

  • можливість переходу до іншого навчального середовища для практичного застосування отриманих знань.

У перспективі можливе використання розробленого підручника в системі дистанційного навчання.

Список використаної літератури

  1. Давидов М.О. Курс математичного аналізу. „Вища школа”, 1979р.

  2. Кудрявцев А.Д. Краткий курс математическоого анализа, М., “Наука”, 1989г.

  3. Ильин В.А., Садовничий В.А.,Сендов Бл.Х. матиматичиский анализ, МГУ, 1979г.

  4. Кузнецов М.Л. сборник задач повысшей математики, М.,1983г.

  5. Кудрявцев Л.Д. Курс математического анализа, М.,”Высшая школа” 1981г

  6. Рудин У. Основы математического анализа, М., „Мир”, 1976г.

  7. Баранова Ю.Ю., Перевалова Е.А., Тюрина Е.Е., Чадин А.А. Методика использования электронных учебников в образовательном процес се // Информатика и образование. 2000.

  8. Иванов В.Л. Структура електронного учебника. //Інформатика и образование. – 2001. - №6.

  9. Крюкова Л.Ю., Бегенин В.Г. Использование гипертекста при обучении прикладной дисциплине.// Информатика и образование. – 2001. - №9.

  10. Максимов Г.Н., Вишняков А.В., Капустин Ю.И. Електронный учебник – что это? // Откритое образование. – 2002. - №2.

  11. Тевелєва С.В. Электронный учебник как средство дистанционного обучения //Информатика и образование. 2000. №8.

  12. Христочевский С.А. Электронные мультимедийные учебники и энциклопедии.// Информатика и образование. 2000 - №2.

  13. http://mpr.melitopol.net/confer/2001/newtech/4/manoillova.htm;

  14. http://www.bankreferatov.rudb/M/F776E96475E8CB4C32567670043DFCA;

83

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]