Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
diplomna_protsyuk.doc
Скачиваний:
57
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
2.92 Mб
Скачать

1.16 Графічні формати

FrontPage може імпортувати багато графічних форматів, а саме:

- CompuServe GIF (GIF)

- JPEG (JPG)

- Растрові малюнки (BMP)

- TIFF (TIF)

- Windows (WMF) - Sun Raster (RAS)

- Postscript (EPS) - Paintbrush (PCX) - Targa (TGA)

При збереженні сторінки, що містить вставлені і не збережені зображення, FrontPage запрошує зберегти кожне зображення для поточного сайту. За замовчуванням FrontPage зберігає файли форматів, відмінних від GIF і JPEG, у форматі GIF. Якщо потрібно зберігати зображення у форматі JPEG, то перед збереженням сторінки вказують це в діалоговому вікні Image Properties (Властивості). Зображення). Звичайно формат JPEG добре підходить для фотографічних зображень, а формат GIF — для зображень, що містять рівні кольори, таких, як ілюстрації і штрихову графіку. Якщо створюється зображення, що містить плавні переходи кольору або прямі лінії, що буде збережено у форматі GIF, то потрібно зробити їх горизонтальними. Тому що для формату GIF виконується стиск по горизонтальних рядках, тому одноколірні лінії будуть стискуватися краще, що дозволить зменшити розмір файлу

Якщо використовується Photoshop і зберігаються зображення як GIF, і при цьому зображенні менш 256 квітів, то необхідно використовувати точну палітру (Palette: Exact). Точні палітри містять рівно стільки кольорів, скільки є в зображенні, тим самим зменшуючи розмір файлу

Існує простий спосіб перетворення зображення у фоновий малюнок: для цього відкривають його в Image Composer і виберіть у меню Tools пункт Warps And Filters (Фільтри й ефекти). На панелі інструментів Warps And Filters вибирають категорію Color Enhancement (Колірні ефекти), а потім ефект Wash (Розмити). Регулюючи рівень Wash Opacity (Ступінь розмивання) можна коректувати інтенсивність ефекту розмивання. Операція розмивання зробить із зображення привабливий і ненав'язливий малюнок тла для сторінки.

1.17 Збереження зображень

Розміщені на сторінці зображення не зберігаються у файлі HTML, вони записуються як окремі файли відповідного формату (GIF або JPEG), а в коді HTML указуються тільки посилання на їхнє місце розташування. Процес збереження зображень залежить від того, чи відкритий у цей момент Провідник.

1.18 Колекція ілюстрацій

FrontPage має у своєму розпорядженні цілу колекцію ілюстрацій Clip Аrt, а крім цього йому доступна бібліотека ілюстрацій Microsoft Office. Добратися до колекції ілюстрацій можна двома способами: або по натисканню кнопки Clip Art діалогового вікна Image, або командою Clipart меню Insert.

2 Характеристика та етапи створення електронного підручника

На основі аналізу позитивних і негативних рис багатьох програмних продуктів та технологій їхнього використання в навчальному процесі, я і мої навчальні керівники створили власний електронний гіпермедіа підручник із математичного аналізу учбового призначення по темі “Ряди”.

Далі ми розглянемо деякі інструментальні засоби та методичні аспекти технології створення розробленого нами програмного продукту. Програмні засоби інтерфейсу студентів реалізують такі види навчальної роботи як перегляд теоретичних матеріалів інформаційних блоків.

Звичайно, в підручнику по матаналізу кольорові ілюстрації не потрібні (хоча їх наявність не завадить) та коли мова йде про історію чи фізику, якісна кольорова фотографія може значно покращити сприйняття матеріалу.

Режим перегляду теорії полягає у наданні студентам сторінок теорії у вигляді текстової, графічної інформації, інтерактивної комп’ютерної графіки тощо. Студент має можливість переходити по сторінках уперед і назад, проглядати теорію з початку або з кінця параграфа чи розділу, у будь-який момент зупинити вивчення теми, відшукати необхідне питання за змістом, проглянути відео- та анімаційні ролики.

При створенні посібника нами були використані елементи технології гіпермедіа, які дозволили пов’язати з гіпертекстовими посиланнями з елементи тексту інших сторінок. Застосування таких технологій суттєво активізує учбову інформацію, робить її більш наочною у порівнянні із друкованими аналогами. У ході роботи з гіпертекстом в пам’яті машини формується навігація, за допомогою якої, натискаючи на кнопки “Вперед” і “Назад” панелі управління, студент може повернутися на будь-який етап перегляду теорії.

Інформаційний блок нашого програмного продукту містить теоретичний матеріал, викладений у відповідності з чинними програмою та підручниками з математичного аналізу та передбачає засвоєння навчального матеріалу на рівні вимог стандарту. Також у підручнику міститься програма курсу лекцій з теореії рядів, задачі і питання для модульної перевірки.

При електронному наборі тексту для підручника я намагалася дотримуватись таких головних етапів його створення, узгоджуючи свою роботу з науковими керівниками.

На початковому етапі роботи створила електронну версію курсу в текстовому редакторі Microsoft Word 2003. При цьому використовувала інструментальні засоби створення малюнків, формульний редактор, можливості вставки зображень і т.п. Маючи Web-версію курсу, особливу увагу приділяла структуруванню матеріалу – розбивці його на розділи, підрозділи, складанню змістів розділів. Кожна мінімальна логічна частина (підрозділ) являє собою окремий файл, а всі створені файли розмістила в одному каталозі, що при необхідності має підкаталоги. При структуруванні посібника враховувала, що розмір кожного файлу повинен бути таким, щоб при його відображенні в Web-браузера він не займав більше 3-4 екранів. Звичайно це відповідає 2-3 сторінкам тексту в doc-файлі при розмірі шрифту 12.

Далі створювала необхідні гіпертекстові посилання, що встановлюють зв'язки між окремими розділам. Файл, з яким установлюється зв'язок, повинен вже існувати в створеному каталозі посібника.

В принципі, робота з текстом матеріалу на розглянутому (підготовчому) етапі на цьому завершилася.

Проте, я зробила ще одну операцію – перетворення тексту в HTML- формат. Для цього в меню “Файл” вибрала режим “Зберегти як”, у вікні “Збереження документа” у полі “тип файлу” встановила “HTML Document”. У результаті цієї операції був створений файл *.html, де * - ім'я doc-файлу. При цьому усі формули, написані у формульному редакторі Word, автоматично перетворилися у файли-зображення формату jpg (імена цих файлів за замовчуванням “image*.jpg, де * - порядковий номер 1,2,3...). На закінчення скопіювала всі html-файли з дотриманням структури каталогів посібника. Отримані файли я далі відредаговувала у HTML-редакторі FrontPage для доробки електронного посібника.

Погоджуючись із думками спеціалістів про те, що читання об’ємних текстів з екрана монітора – найшкідливіша для зору форма роботи з комп’ютером, а сприйняття з екрана текстової інформації є набагато менш зручним та ефективним, ніж читання книги, ми додаємо до електронного варіанту підручника ще і друкований варіант. Таким чином можуть чергуватися різноманітні форми роботи, наприклад, частину матеріалу студент може опрацювати з допомогою комп’ютера, а іншу частину прочитати з друкованого варіанту.

Розроблений мною і моїми науковими керівниками електронний підручник має наступну структуру.

На титульні сторінці розміщена назва підручника, прізвище атора і наукових керівників.

З титульної сторінки підручника зроблено гіперпосилання на сторінку, де розміщена сорінка – фреймсет.

Ця сторінка містить з лівого боку фрейм, тут ми можемо побачити зміст електронного підручника. Кожен пункт змісту має випадаючий список з назвами параграфів. При наведені курсора миші на пункт параграфа відбувається гіперпосилання, і у правому фреймі зявляється теоретичний матеріал даного параграфа. За допомогою смуги прокрутки користувач може проглядати вміст даного фрейму. В кожному фреймі в кінці теоретичного матеріалу розміщені кнопки навігації “вперед” і “назад”, за допомогою цих кнопок можливий перехід до наступного чи попереднього параграфа.

Отже, наш програмний продукт являє собою комплекс, який забезпечує свідоме та міцне засвоєння навчального матеріалу. Він дозволяє в цікавій та зрозумілій формі подавати матеріал та засвоювати його. Він може бути використаний як у вузі, так і вдома (у якості програми-репетитора). Викладач може у будь-який час внести якісь зміни чи корективи до підручника, при цьому не потрібно чекати довгий проміжок часу поки підручник буде перевидано. До того ж не всі студенти мають можливість взяти підручники у бібліотеці. А електронні варіанти підручників доступні всім хто має комп’ютер. У наступному розділі буде розглянуто друкований варіант теорії, яку містить створений електронний підручник.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]