Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мацьопині Вітамінки.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
212.8 Кб
Скачать

Вітамін в5 (рр, кислота нікотинова)

нікотинова кислота нікотинамід

Вітамін В3– це нікотинова кислота або її амід. В перекладі з англійської вітамін РР (Pellagrapreventing) – це той, що попереджує пелагру.

В організмі нікотинова кислота перетворюється в її амід, який бере участь в утворенні двох важливих коферментів: нікотинамідаденіндиноклеотида (НАД, кодегідраза І) і нікотинамідаденіндинуклеотидфосфата (НАДФ, кодегідраза ІІ). З дегідрогіназами вони беруть участь в окислювальних процесах, які є на певному етапі дихання акцепторами водню (протонів) і електронів. Кодегідраза ІІ бере участь також в переносі фосфату.

R1=H

нікотинамідаденіндиноклеотид (НАД)

нікотинамідаденіндинуклеотидфосфата (НАДФ )

Нікотинамід частково утворюється в організмі із триптофана.

При відсутності в їжї вітаміну РР у людини розвивається захворювання пелагра. Вперше хвороба була виявлена в жителів країн Середньоземноморського узбережжя в умовах харчування продуктами з кукурудзи, які містять недостатню кількість як вільного вітаміну РР, так і триптофану. Випадки пелагри спостерігалися внаслідок недостатнього харчування в’язнів в умовах концентраційних таборів. Основними симптомами її є діарея, дерматит, деменція (зниження розумової діяльності). Крім цього може бути запалення язика, гастрит та інші симптоми.

Нікотинова кислота має не тільки протипеларгічні властивості ; вона покращує вуглеводневий обмін, діє позитивно при легких формах діабету, при захворюваннях печінки, серця при виразковій хворобі шлунку, при погано заживаючих ранах і виразках. Вона має також судинорозширюючу дію.

Нікотинова кислота і нікотинамід міститься в органах тварин (печінці, нирках, м’язах і ін.), в молоці, рибі, дріжджах, овочах, фруктах, гречці, хлібі.

Добова потреба для дорослої людини в вітаміні РР біля 20 мг; при важкій фізичній праці біля 25 мг. Добові потреби для дітей: в віці від 6 міс. до 1 року – 6 мг; від 1 року до 1,5 року – 9 мг; від 1,5 до 2 років – 10 мг; від 3 до 4 років – 12 мг; від 5 до 6 років – 13 мг; від 7 до 10 років – 15 14-17 років – 18 мг.

Вітамін в3 ( кислота пантотенова)

вітамін В3

Кислота пантотенова в природі дуже широко розповсюджена (Pantothen (грец.) - всюдисущий). В особливо велика кількость кислоти міститься в дріжджах, яйцях, печінці, ікрі риби, зернових культурах. Кислота пантотенова синтезується мікрофлорою кишечника.

Фізіологічною активністю володіє право обертаючий ізомер цієї кислоти. В організмі він бере участь в утворенні кофермента А. Значення кофемента А в обмінних процесах дуже велике. Він приймає участь в окисленні і біосинтезі жирних кислот, в окисному декарбоксилюванні кетокислот (наприклад, піровиноградної, α-кетоглютарової), в синтезі лимонної кислоти (включаючись в цикл трикарбонових кислот), в синтезі кортикостероїдів, ацетилхоліну і інших. Основна функція кофемента А полягає в тому, що він є акцепторм і переносником кислотних (ацильних) залишків.

Авітаміноз кислоти пантотенової в людей практично не розвивається, через те, що культура кишкової палички синтезує її у достатній кількості. Якщо її викликати штучним шляхом, назначаючи спеціальні дієти, то спостерігається втома, порушення сну, головний біль, м’язова біль, дерматити.

В медичній практиці застосовують кальцій пантотенат.