Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мацьопині Вітамінки.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
212.8 Кб
Скачать

Вітамін в6 (піридоксаль, піридоксол, піродоксамід)

Вітамін В6 існує у вигляді трьох сполук: піпидоксину (піридоксолу), піридоксалю та піридоксинаміну:

Кислота аскорбінова в організмі людини не синтезується, надходить з продуктами харчування. Багато кислоти аскорбінової міститься у шпинаті, салаті, лимонах, шипшині, горобині, порічках та інших продуктах.

Біологічна роль аскорбінової кислоти: разом із продуктом окислення дегідроаскорбіновою кислотою утворюють окислювально-відновну систему, яка бере участь у відновленні різних біосубстратів. Активує ферменти, які гідроксилюють ряд речовин (котрикостероїди, фенілаланін, триптофан), бере участь у перетворенні фолієвої кислоти в її активну форму – тетрагідрофолієву кислоту і таким шляхом впливає на синтез нуклеїнових кислот, обмін амінокислот, кровотворення, зменшує проникливість стінок судин.

Застосування : захворювання травного тракту (гастрит, виразкова хвороба шлунка і дванадцятипалої кишки, ентероколіти), захворювання печінки, серцево-судинної системи, атеросклероз, захворювання нирок, ревматизм, міокардити, для стимулювання кори наднирників, при інтоксикаціях різного походження, геморагічні діатези, в комбінації з естрогенами і окситоцином для підсилення скоротливої активності міометрію.

Тривале введення великих доз кислоти аскорбінової може викликати глюкозурію. Великі дози стимулюють продукцію естрогенів та гальмують їх інактивацію у печінці. Це може призвести до порушення імплантації та до аборту.

Вітаміни групи В

Вітаміни групи В допомагають організму отримувати енергію з їжі, а також контролюють такі важливі процеси, як апетит, зір, здорова шкіра, здорова нервова система, формування червонокрівців.

Вітаміни групи В включають:

В1 – тіамін

В2 – рибофлавін

В3 – ніацин

В5 - пантотенова кислота

В6 – піридоксин

В12 – кобаламін

біотин

фолат (фолієву кислоту)

Джерела

Вітаміни групи В є в різних продуктах, зокрема:

зернах хлібних злаків,м’ясі,домашній птиці,рибі,яйцях,молоці ,бобах і горосі ,свіжих овочах[3]

При малому надходженні елемента С, в організм людини, простежується: • Висока стомлюваність; • Зменшення апетиту; • Слабкість; • Гемофілія ясен; • Катар слизових оболонок рота.

При нестачі вітамінів групи В виникають: • Відчуття слабкості; • Нудота, що супроводжується іноді запамороченням; • Судоми в нижніх кінцівках; • Стає гірше пам'ять.

При недостатньому вмісті рибофлавіну: • Можливі прояви знервованих розладів; • З'являється нестерпність колоритного освітлення (фотофобія); • На тілі з'являються вади і тріщини.

При нестачі В6 простежуються:

• Почуття втоми;

• Депресивні стани;

• Підвищений випадання волосся;

• Патологічні зміна кровообігу;

• Млявість м'язів;

• Шкірні захворювання дерматологічного характеру;

• Анемія.

У разі нестачі вітамінів групи Р виникають:

• Больові відчуття в ногах і плечах;

• Висока стомлюваність;

• Загальна слабкість, розбитість

Якщо в раціоні людини повністю відсутні водорозчинні вітаміни, або порушені процеси їх засвоєння, це провокує розвиток авітамінозів. При недостатній кількості вітамінів в продуктах, які вживаються людиною щодня, виникає гіповітаміноз. У разі якщо вживання водорозчинних вітамінів перевищує їх щоденну потребу, з'являється - гіпервітаміноз.

Це не найкращим чином позначається на багатьох обмінних реакціях, а так само може стати причиною гальмування процесів розвитку і росту організму і зниження імунологічної резистентності. Тому вживати водорозчинні вітаміни потрібно розумно, щоб уникнути виникнення авітамінозу або гіповітамінозу. [4]

Нестача вітаміну С

Люди, які регулярно вживають алкоголь, курці або ті, хто перебуває на дуже суворій дієті, можуть потерпати від нестачі вітаміну С. Алкоголь перешкоджає всмоктуванню вітаміну С, а сигарети вичерпують запаси вітаміну С.

Щоб допомогти одужанню людей з різними ранами, опіками, хворим на пневмонію чи при відновленні після хірургічних операцій, може знадобитися більша кількість вітаміну С.

Нестача цього вітаміну може призвести до захворювання на цингу (рисунок 2). Її наслідки: м’язова слабкість, біль у суглобах, проблеми із загоєнням ран, втрата зубів, поява синців і гематом на шкірі, втомлюваність, а іноді й депресія. Цинга лікується прийомом добавок вітаміну С під наглядом лікаря.

  1. Передозування вітамінів і можливі наслідки

У здорових людей надлишок вітамінів, прийнятих в вигляді добавок, зазвичай виводиться з організму. Але іноді прийом дуже великої кількості вітамінів дійсно може бути шкідливим для здоров'я. Наприклад, надлишок вітаміну А може викликати захворювання печінки, пошкодження кісток, випадання волосся, двоїння в очах. Передозування вітаміну В6 може спровокувати проблеми з нервовою системою, а занадто великі дози вітаміну С можуть викликати нудоту і діарею. Деякі вчені стверджують, що доза вітаміну С в 1000-5000 мг на день може призвести до ураження ДНК.

Саме тому не варто самостійно призначати собі прийом вітамінних добавок; це повинен робити тільки лікар. А збалансоване і різноманітне харчування забезпечить всі необхідні речовини і без добавок. Тільки не слід забувати, що для нормального функціонування людського організму необхідно збалансоване надходження всіх вітамінів (і мінералів) на регулярній основі. Збалансоване і здорове харчування стане гарантією вашої повноцінної і довгого життя. [5]

Література:

  1. Пархоменко Ю.М., Донченко Г.В. Вітаміни в здоров’ї людини. – Київ: Академперіодика, 2006. – 182 с., 3 с. іл.

  2. http://infos.pp.ua/profilaktika/rol-vitaminiv-v-organizmi-lyudini-i-naslidki-ih-vidsutnosti.html

  3. http://ukrreferat.at.ua/load/vodorozchinni_vitamini/1-1-0-5

  4. http://momandkids.net.ua/ze-zikavo/5431-yaki-vitaminy-vodorozchini.html

  5. http://netshtorm.com/2715-nestacha-vitaminiv-v-organizmi-yak-uniknuti-nepriehmnih-naslidkiv.html