Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
індз.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
52.71 Кб
Скачать

Система вищої освіти

Ще одне важливе випробування в житті ізраїльського учня - психометрія - вступний іспит у ВУЗ. Якщо школяр вирішив продовжувати навчання, він розсилає в кілька ВУЗів заяви із проханням розглянути результати його психометрії. Разом з кожним таким запитом треба відправити квитанцію на 400 шекелей (близько 100 доларів) і дозвіл від Міністерства освіти на здачу психометрії.

Тест проводиться незалежним Ізраїльським Центром тестування й оцінки. Він проводиться в постійно встановлений термін.

Мінімальна оцінка тесту, необхідна для зарахування на те або інше відділення або напрямок, визначається, в основному, співвідношенням числа тих, хто подав заяву на дане відділення, числом місць для нових абітурієнтів і реальних оцінок за психометричний тест. Тому "мінімальний бал", необхідний для зарахування, різний у різних навчальних закладах, на різних спеціальностях і міняється щорічно.

Психометричний тест складається із трьох частин:

- перевірка словникового запасу й здатності до логічного мислення;

- рівень математичного мислення;

- володіння англійською мовою.

Ці розділи діляться на 8 підрозділів (наприклад, у точні науки входять фізика, алгебра й геометрія). Перевіряють у кожній роботі тільки шість частин з восьми, які - заздалегідь невідомо - це свого роду лотерея. Психометрія виявляє не стільки знання, скільки вміння сконцентруватися й швидко вирішити поставлене завдання.

Ступінь впливу цього розділу на загальну оцінку - 20% від загальної оцінки іспиту.

Шкала оцінок психометричного тесту - від 200 до 800 балів. Мінімальна сума, необхідна для вступу у вищий навчальний заклад - 400 балів.

Психометричний тест дозволяється здавати на івриті, англійській, французькій, іспанській, російській, арабській.

Результати психометричного тесту дійсні сім років.

Запис на психометричний тест виробляється окремо від запису в навчальний заклад. Набір інформаційних матеріалів про порядок записів можна придбати в книгарні або в університетських магазинах Ізраїлю. Результати психометричного іспиту розсилаються в усі університети.

Вищі навчальні заклади не несуть відповідальності за підготовку до психометричного тесту.

В Ізраїлі діють різноманітні приватні комерційні організації, які проводять курси підготовки до психометричного тесту. Як правило, цей курс розрахований на 80-100 академічних годин. Оплата таких курсів виробляється самими учнями. Однак практика показує, що крім курсів, дуже корисними є інтенсивні самостійні вправи й заняття по підготовці до психометричного тесту.

Для вступу у вищі навчальні заклади Ізраїлю студент повинен продемонструвати достатній рівень знання івриту, що дозволяє йому брати участь у заняттях, здавати іспити, розуміти лекції, писати контрольні й екзаменаційні роботи, брати активну участь у семінарах і т.д.

Студент зобов'язаний удосконалювати знання івриту й досягти рівня "вав" (рівня звільнення від занять мовою) протягом усього періоду навчання аж до одержання ступеня. Ця вимога єдина для студентів, які вчаться як на першому, так і на другому ступені.

Психометрію абітурієнти пишуть приблизно раз в 10 місяців. Здавати її можна багато разів, із проміжком у кілька місяців. Одержавши психометрію, приймальна комісія порівнює результат зі своїм прохідним балом, дивиться на багрут заявника й середнє арифметичне шкільних оцінок.

В Ізраїлі 8 університетів, 7 релігійних коледжів при університетах, 4 технологічних інститути, 1 інститут мистецтв і 7 учительських коледжів.

Військові училища: готують майбутніх офіцерів і техніків в областях, необхідних Армії Ізраїлю. Ці школи – приймають на курс підготовки кадрових офіцерів тільки юнаків, а на курс підготовки техніків приймають і дівчат.

Система вищої освіти Ізраїлю відповідає рівню промислово-розвинених держав. Сьогодні в країні майже 154 тис. студентів, 102 тис. з яких вчаться в університетах, 24 тис. - у коледжах і близько 28 тис. вчаться заочно по програмі Відкритого університету.

Більшість ізраїльських студентів приходить у ВУЗ у віці 21 року, у зв'язку з обов'язковою військовою службою в армії.

Вищі навчальні заклади перебувають у віданні Ради по вищій освіті, що очолюється міністром освіти, культури й спорту й включає вчених, педагогів, студентів, а також представників громадськості. Всі університети й коледжі користуються широкою самостійністю.

Вищі й фахові освіта - платні й коштують досить дорого - до 35 тис. шекелей у рік. Сюди входить: оплата навчального процесу, витрати на придбання посібників, користування бібліотекою й лабораторіями й т.п. У той же час Ізраїль виділяє на освіту - 4,9% валового національного продукту й перебуває на першому місці у світі по величині цієї частки.

Вищу освіту в країні мають майже 20% громадян у віці від 25 до 64 років. Серед вихідців з СНД цей показник досягає 40%.

Разом з тим, близько 240 тисяч громадян Ізраїлю повністю неписьменні; багато учнів, що закінчили школу, не одержують атестата зрілості в силу слабості знань. По даним Центрального статистичного бюро країни, тисячі молодих людей щорічно не призивають в армію тому, що вони не вміють читати.

Одними з найбільш відомих і старих вищих навчальних закладів в Ізраїлі є Техніон й Єврейський університет.

Ізраїльський політехнічний інститут Техніон був відкритий у Хайфі в 1924 році. Тут готують інженерів, архітекторів, містобудівників, а також фахівців в області природничих наук і медицини. Техніон служить центром досліджень, спрямованих на промисловий розвиток Ізраїлю.

В 1925 році в Єрусалимі був заснований Єврейський університет - вищий навчальний заклад для євреїв Палестини і єврейських студентів і вчених. В університеті вивчаються практично всі області знань, а його факультети по вивченню іудаїки вважаються одними з кращих у світі. Також тут розташована Ізраїльська національна бібліотека.

Серед інших вищих навчальних закладів найбільшою популярністю користуються Університет імені Бар-Ілана, Тель-Авівський університет, Хайфський й університет імені Бен-Гуріона.

Коледжі дозволяють студентові почати академічні заняття за місцем проживання й продовжити їх у відповідному університеті. Деякі коледжі привласнюють своїм випускникам перший учений ступінь у дисциплінах, що користуються особливою популярністю - економіка, юриспруденція й ін. В інших випускники одержують дипломи по широкому спектрі спеціальностей.

Міністерство освіти, різні приватні й громадські організації, пропонують широкий вибір освітніх програм для дорослих у всіх областях знань. Міністерство праці й соціального забезпечення організовує вечірні курси й семінари, що забезпечують навчання й підвищення кваліфікації, а також перекваліфікацію тих, чия спеціальність не користується популярністю.

Навчальне телебачення працює під егідою Міністерства освіти, культури й спорту. Воно створює широкий спектр телевізійних передач - від захоплюючих навчальних програм для дошкільників і школярів, до телевізійних курсів навчання для дорослих.

Університети - великі академічні науково-дослідні і навчальні центри, які готують спеціалістів з багатьох галузей точних, природничих, суспільних і гуманітарних наук. Крім університетів, до системи вищої освіти Ізраїлю входять неуніверситетські вищі навчальні заклади, які готують спеціалістів у якійсь конкретній галузі (педагогіка, юриспруденція, медицина тощо). Не університетські ВУЗи присвоюють лише перший академічний ступінь (бакалавра).

Викладання в усіх ВУЗах Ізраїлю ведеться на івриті, хоча в окремих з них є курси і програми іншими мовами.

ВУЗи Ізраїлю незалежні як в академічній, так і в адміністративній сфері, і обмежені лише рамками бюджету. Не дивлячись на те, що близько 50% їх поточних витрат і близько 15% витрат на розвиток покриваються надходженнями з державних фондів, ізраїльські ВУЗи не можна назвати державними університетами (плата за навчання і різноманітні внески студентів становлять близько 20%, а решта - надходження з благодійних та інших джерел).

Закладом, який інспектує якість освіти і присвоює ступінь, є Рада з вищої освіти. До неї входять міністр освіти і не більше 24 членів, персонально призначених президентом Держави Ізраїль за рекомендацією уряду. Дві треті членів Ради мають бути діючими членами Академії наук. Рада - єдиний орган, який має право надавати навчальним закладам статус вищих навчальних закладів і здійснювати контроль над присвоєнням академічних ступенів. Закон наділяє її повноваженнями радника уряду в галузі розвитку і фінансування вищої освіти і дослідної роботи.

Всі університети і Техніон готують студентів за трьома ступенями: бакалавр, магістр, доктор.

Для вступу у вищі навчальні заклади Ізраїлю студент повинен продемонструвати достатній рівень знання івриту, що дозволяє йому брати участь у заняттях, здавати іспити, розуміти лекції, писати контрольні й екзаменаційні роботи, брати активну участь у семінарах.

Володіння івритом оцінюється по зростаючій шкалі - від базового рівня 'алеф' до вищого 'вав' (це назви букв івритського алфавіту) - усього їх шість.

Студент зобов'язаний удосконалювати знання івриту й досягти рівня "вав" (рівня звільнення від занять мовою) протягом усього періоду навчання аж до одержання ступеня. Ця вимога єдина для студентів, які вчаться як на першому, так і на другому ступені.

Для навчання на медичних, психологічних й юридичних факультетах потрібно найвищий рівень.

Для нових репатріантів у кожній школі є ульпан - місце, де можна вивчити іврит. Навчання в ульпані звичайно триває два-три роки. У більшості таких навчальних закладів навчання безкоштовне. Є й ульпани-кібуци, де вивчення мови чергується з роботою в місцевому господарстві.

Всі студенти ізраїльських вузів повинні знати англійську мову: 90% відеофільмів і навчальної літератури - на англійській. Англійська оцінюється по 5-6-ступеневій шкалі. Для зарахування до ВУЗу потрібний 2-3-й рівень.

Запис і вимоги при вступі до вищих навчальних закладів Ізраїлю

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]