Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
01 METODYCHKA.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
588.8 Кб
Скачать

Програма навчальної дисципліни

Змістовий модуль 1.

Міжнародні відносини в період «холодної війни»

Тема 1. Формування біполярної системи міжнародних відносин. Початок «холодної війни»

Особливості та етапи формування Ялтинсько-Потсдамської системи міжнародних відносин.

Причини, початок та періоди «холодної війни».

Утвердження при владі в країнах Центрально-Східної Європи прорадянських режимів. Сателізація. Спроба організації Балканської федерації. Розрив дипломатичних стосунків з Югославією. Стосунки Югославії із західними державами.

“Довга телеграма” Дж.Кеннана. Виступ У.Черчілля у Фултоні. Політика “стримування” США. Боротьба за сфери впливу в Європі. Доктрина Трумена. План Маршалла, його ідеологічне та економічне значення для країн Європи.

Спроби посилення інформаційного та економічного контролю СРСР за країнами-сателітами. Створення Ради економічної взаємодопомоги та Інформаційного бюро комуністичних і робочих партій.

Зростання напруги у стосунках між США та СРСР. Брюссельський пакт. Створення НАТО, СЕАТО, СЕНТО та АНЗЮС. Вступ до НАТО ФРН. Створення ОВД.

Тема 2. Міжнародна діяльність, зорієнтована на врегулювання стосунків між країнами-переможцями та державами, що зазнали поразки у іі світовій війні

«Декларація Об’єднаних Націй». Обговорення ідеї створення спільної міжнародної організації для підтримки міжнародного миру і безпеки під час Московської конференції 1943 р. та Тегеранської конференції. Питання та суперечки стосовно інституцій, процедури голосування, прийняття в ООН республік СРСР в ході конференції в Думбартон-Оксі.

Обговорення справи створення ООН на Ялтинській конференції. Міжнародна конференція у Сан-Франциско. Суперечки навколо напрямків та функцій головних інституцій ООН. Прийняття та ратифікація Статуту ООН.

Питання покарання військових злочинців на Московській конференції міністрів закордонних справ та Тегеранській конференції глав держав. Нюрбернський та Токійський судові процеси над військовими злочинцями.

Діяльність Ради міністрів закордонних справ. Прийняття рекомендацій щодо мирних договорів з Італією, Болгарією, Угорщиною, Румунією та Фінляндією на Паризькій конференції 1946 р. Розгляд проблем вільної території Трієсту та Австрії. Паризька мирна конференція 1947 р. Підписання мирних договорів з колишніми союзниками Німеччини. Післявоєнний статус Австрії. Державний договір з Австрією 1955 р.

Тема 3. Німецьке питання у післявоєнні роки

Обговорення та рішення з німецького питання на Ялтинській та Потсдамській конференціях.

Міжнародне становище у 1945 – 1948 рр. Бізонія та Тризонія. Діяльність Ради міністрів закордонних справ. «План Бірнса».

Лондонська конференція 1948 р. Запровадження грошової реформи у західних окупаційних зонах. Блокада Берліна. Організація повітряного мосту. Проголошення ФРН та НДР.

Міжнародне становище ФРН та НДР у першій половині 1950-х рр. План Плевена. «Нота Сталіна» від 10 березня 1952 р. Боннський договір 1952 р., спроба створення Європейської оборонної спільноти та крах відповідних ініціатив. Лондонська та Паризька мирні конференції 1954 р. Вступ ФРН до НАТО. Міжнародне становище НДР. Антирадянське повстання 1953 р. Радянсько-німецькі переговори 1955 р. та їхні наслідки. Доктрина Хальштейна.