Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
01 METODYCHKA.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
588.8 Кб
Скачать

Ліквідація біполярної системи міжнародних відносин. Міжнародні процеси на рубежі хх –ххі ст.

Тема 7. Другий етап розрядки у стосунках між Сходом і Заходом. Наслідки припинення “холодної війни” на світові процеси

Еволюція зовнішньої політики СРСР після приходу до влади М.Горбачова. Радянсько-американські зустрічі у Рейк’явіку (1986 р.), Вашингтоні (1987 р.), Москві (1988 р.) та на Мальті (1989 р.). Договір про скорочення стратегічних наступальних озброєнь (СНО – 1).

Міжнародні та внутрішні чинники, що дозволили створити єдину німецьку державу. Падіння Берлінського муру. Діалог Г.Коля та М.Горбачова. Об’єднання ФРН та НДР. Договір “2+4”.

“Доктрина невтручання” М.Горбачова. “Антикомуністичні” революцій в країнах Центрально-Східної Європи. Розпад ОВД і РЕВ.

Міжетнічні конфлікти на території Югославії у І половині 1990-х рр. Створення СРЮ. Події в Хорватії та Боснії і Герцеговині. Втручання ООН та НАТО.

Тема 8. Розпад срср та місце радянських республік у світових процесах у кінці хх – на початку ххі ст.

Децентралістичні процеси у радянських республіках на рубежі 80 – 90-х рр. ХХ ст. Зусилля М.Горбачова, зорієнтовані на збереження СРСР шляхом укладення нового союзного договору. Створення СНД.

Політична, економічна та військова співпраця держав пострадянського простору в рамках СНД. Проблема ядерної зброї. Створення Союзної держави Росії та Білорусії.

Причини хід та наслідки вірменсько-азербайджанської війни, конфліктів у Грузії, Таджикистані та Придністров’ї.

Тема 9. Зовнішня політика провідних держав світу на рубежі ХХ – ХХІ ст.

Основні концептуальні засади та особливості зовнішньої політики США в часи президентства Білла Клінтона, Джорджа Буша та Барака Обами.

Повернення Російської Федерації у «велику політику». Пріоритетні напрями та стратегія зовнішньої політики Москви на сучасному етапі.

Зростання ролі Китайської Народної Республіки у світових процесах на початку ХХІ ст. Взаємовідносини із основними світовими гравцями.

Тема 10. Новий міжнародний порядок доби глобалізації

Формування нового міжнародного порядку після розпаду біполярної системи міжнародних відносин.

Етапи, аспекти та наслідки глобалізаційних процесів.

Тенденції сучасних міжнародних відносин. Монополярність, поліполярність, мультіполярність та зростання ролі релігійного фактору у міжнародних відносинах.

Тема 11. Провідні світові інституції на рубежі ХХ – ХХІ ст.: трансформація та перспективи

Зниження ролі ООН в постбіполярний період. Пошук шляхів підвищення ефективності ООН та труднощі на цьому шляху.

Нові тенденції у діяльності ОБСЄ та Ради Європи на початку ХХІ ст. Місце організацій у світових процесах у сучасному світі.

Особливості діяльності НАТО після розпаду «Східного блоку». Нові виклики та трансформація Північно-Атлантичного альянсу на початку ХХІ ст.

Тема 12. Європейська інтеграція

Перші ініціативи, пов’язані із створенням єдиної Європи. Європейське співтовариство вугілля та сталі. Європейське економічне співтовариство. Європейське співтовариство з атомної енергії.

Етапи розширення європейських співтовариств. Інституційне становлення. Єдиний Європейський Акт (1986 р.). Угода про Європейський Союз (1992 р.). Амстердамська угода (1997 р.). Запровадження євро.

Угода про Конституцію ЄС. Лісабонська угода та її значення для подальшої розбудови ЄС.

Основні інституції ЄС та їхні функції.