Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
01 METODYCHKA.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
588.8 Кб
Скачать

Тема 4. Розвиток Ялтинсько-потсдамської системи міжнародних відносин в умовах протистояння між військовими і політичними блоками та політики розрядки міжнародної напруженості

Зміна радянського керівництва, випробування водневої бомби в СРСР та вплив цих факторів на міжнародні відносини в середині 1950-х рр. Розрив радянсько-англійського та радянсько-французького договорів (1955 р.). Женевська нарада міністрів закордонних справ СРСР, США, Великобританії та Франції (1955 р.). Розпуск Комінформу (1956 р.). Нота СРСР від 27 листопада 1958 р. стосовно демілітаризації Західного Берліну. Берлінська криза (1958 – 1961 рр.). Зрив переговорів у Парижі (1960 р.). Зведення стіни між Східним і Західним Берліном (1961 р.).

Процес обмеження озброєнь в контексті діяльності ООН на початковому етапі діяльності інституції. Договір про Антарктиду (1959 р.). Договір про заборону випробування ядерної зброї в атмосфері, космічному просторі та під водою (1963 р.). Договір Тлателолко (Договір про заборону ядерної зброї в Латинській Америці) (1967 р.). Договір про нерозповсюдження ядерної зброї (1968 р.). Договір про заборону розміщення на дні морів і океанів та в їхніх надрах ядерної зброї та інших видів зброї масового знищення (1971 р.).

Прихід до влади М.Хрущова та наслідки для країн соціалістичного табору. Повстання у Познані, угорське повстання (1956 р.) та реакція на них СРСР. Особлива позиція Румунії у економічних питаннях та її нейтралітет в ході радянсько-китайського протистояння. Лібералізація у Чехословаччині. Доктрина Брежнєва. Придушення «празької весни».

Тема 5. Регіональні конфлікти в умовах біполярного світу та пошук “третього шляху”

Створення Ізраїлю. Арабо-ізраїльська війна 1948 рр. Суецька криза. «Шестиденна війна».

Франко-в’єтнамський конфлікт. Женевська конференція 1954 р. Корейська війна та позиції супердержав. Створення КНР та позиції великих держав. Тайванська криза 1958 р. Індійсько-пакистанський конфлікт. Ташкентська декларація 1966 р. В’єтнамсько-американський конфлікт. Паризька чотирьохстороння угода (1973 р.) та об’єднання В’єтнаму.

Причини деколонізації. Декларація про надання незалежності колоніальним країнам і народам. Хвилі деколонізації. Труднощі у здійсненні колонізації та її наслідки.

Пошук «третього шляху» у біполярному світі і Бандунзька конференція країн Азії та Африки (1955 р.). Початок формування руху неприєднання. Бєлградська конференція (1961 р.). Діяльність Організації африканської єдності в контексті руху неприєднання. Наслідки руху на розвиток світових процесів.

Прихід до влади на Кубі Ф.Кастро. Зіткнення радянсько-американських інтересів на Кубі. Карибська криза. Утвердження у Чилі уряду Народної єдності. Захоплення влади А.Піночетом.

Конфлікти у Конго та Ефіопії. Позиція ООН.

Тема 6. Міждержавні стосунки у кінці 60-х – на початку 80-х рр. Хх ст. «Перерва» у «холодній війні» та зрив політики розрядки

Причини зниження конфронтації між Сходом і Заходом у кінці 60 – на початку 70-х рр. ХХ ст. Прихід до влади у ФРН соціал-демократів. Нормалізація стосунків ФРН з СРСР, НДР та іншими країнами соцтабору. Угода про Західний Берлін (1971 р.). Зміна радянсько-французьких міждержавних відносин з приходом до влада Шарля де Голля. Нормалізація радянсько-англійських відносин у І половині 70-х рр. ХХ ст.

Четверта арабо-ізраїльська війна (1973 р.). Кемп-девідський переговорний процес та його наслідки

Передумови створення Наради з безпеки і співробітництва в Європі. Етапи переговорів. Заключний акт.

Зниження міжнародної напруги в результаті нормалізації радянсько-американських відносин. ОСО – 1. Візит Л.Брежнєва до США. «Угода між СРСР і США про відвернення ядерної війни». Відвідання СРСР Р.Ніксоном. СС – 20 в Європі. ОСО – 2. «Подвійне рішення» НАТО (1979 р.).

Ситуація в Афганістані напередодні введення радянських військ. Причини радянського вторгнення та кроки у відповідь зроблено західними державами та КНР. Загострення радянсько-американських відносин на рубежі 1970 – 1980-х рр. Директива президента Дж.Картера № 59. Проект “зоряні війни”. Розташування нової американської зброї в Західній Європі. Мадридська конференція з проблеми безпеки і співробітництва в Європі.

Наступальна тактика Ізраїлю на рубежі 70 – 80-х рр. ХХ ст. План Фалда, План Рейгана. Ірано-іракський конфлікт. Англо-аргентинський конфлікт за Фолклендські острови. Захоплення США острова Гренада. Американсько-лівійський конфлікт.

Змістовий модуль 2.