Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Звіт2 диференційна.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
866.82 Кб
Скачать

2.2. Підбір та аналіз літератури та формулювання припущень про причини виникнення проблеми

Бібліографічний опис джерела

Основні ідеї та тези, що стосуються проблеми

Навчально-методична та довідкова література

Палій А.А. Диференціальна психологія: навч. посібник. — К. : Академвидав, 2010. — 429с. — (Серія "Альма-матер").

Неоднакові прояви властивостей нервової системи, характеру, здібностей, інтелекту, творчого потенціалу, волі, психомоторних і пізнавальних стилів зумовлюють відмінності у саморозкритті, самоствердженні, життєвих сценаріях. Ці та багато інших питань є предметом диференціальної психології, вивчення якої дає цілісне уявлення про природу психічної варіативності, індивідуальні, типологічні, групові відмінності між людьми, становлення індивідуальності на різних етапах розвитку, вплив статевих, сімейних, соціальних, виховних чинників на особистість.

Многофакторная личностная методика Р. Кеттелла. Учебно-методическое пособие / А.Н. Капустина. – СПб.: Речь, 2007. – 100 с. (Серия: Практикум по психодиагностике).

Вказуються особливості застосування та обмеження у використанні методики Р. Кеттелла (форма С) у вивченні особистісних факторів.

Романова Е. 99 популярных профессий. Психологический анализ и профессиограммы. 2-е изд. – СПб.: Питер, 2008. – С. 293-298.

Перераховуються основні види діяльності продавця та якості, що забезпечують успішність виконання його професійної діяльності; особистісні якості, інтереси та схильності; якості, які перешкоджають ефективності професійної діяльності. Зокрема, до професійно важливих особистісних якостей належать: комунікабельність, терпіння, витримка, самоконтроль, поблажливість, рівне і спокійне ставлення до людей, емоційна стійкість, оперативність, моторність, уважність, відповідальність, чесність, доброзичливість, спостережливість, вміння переконувати.

Анастази А. Дифференциальная психология. Индивидуальные и групповые различия в поведении / Пер. с англ. − М.: Апрель Пресс, Изд-во ЭКСМО-Пресс, 2001.

В доступній формі розглядаються проблеми індивідуальних відмінностей людини як окремої індивіда і як представника тієї чи іншої групи, досліджуються причини та механізми її поведінки.

Психология и психоанализ характера. Хрестоматия по психологии и типологии характеров / Редактор-составитель Д.Я. Райгородский. – Самара: Издательский Дом «БАХРАХ», 1998.

В книзі представлена повна типологія соціальних та індивідуальних характерів, типологія акцентуацій у підлітків та дорослих, псизоаналітична типологія характерів.

Розгляд опитувальника Р.Кеттела: діагностичні можливості, особливості інтерпретації.

Фахова періодична література

Секун В. И. Факторная структура черт личности и ведущий вид деятельности // Психологический журнал. – 1983. – Т. 4. – № 5. – С. 42-49.

Наводиться приклад використання тесту Р. Кеттелла, Г. Айзенка та інших методів у дослідженні особистісних факторів групи спортсменів та групи конструкторів. Для цього автор використовує спочатку аналіз середньоарифметичних показників тестів, а затим здійснює їх факторний аналіз, щоби виявити, чим групи відрізняються одна від одної.

Азбукина В.Д. Методы психологической диагностики // Вопросы психологии. – 1980. – № 1. – С. 169-170.

Обґрунтовуються методики, розроблені відомими психологами, що дозволяють провести діагностику особистості. У статті згадується внесок Р.Кеттелла у розвиток психології особистості та і психології в цілому.

Вузькоспеціалізована література

Голубева Э.А. Сопоставление 16 факторов личности Р.Б. Кэттелла с электрофизиологическими показателями типологических свойств нервной системы И.П. Павлова. Попытка сопоставления 16 факторов личности Р.Б. Кэттелла со структурообразующими признаками индивидуальности и их типологическими предпосылками // «Феникс+», 2005. – С. 423-432.

Більш слабка нервова система належить особам, які по фактору І є більш реалістичними та незалежними. Особи з високими показниками за фактором М і Q4 мають слабку нервову систему. Високі показники за фактором G корелюють зі слабкою нервовою системою, а низькі показники – з сильною нервовою системою.

Більш стресостійкими є особи з вираженими факторами F, H, C (у них сильна нервова система). Фактор Q2, який демонструє незалежність від групи, корелює зі слабкою нервовою системою.

Голубева Э.А. Способности. Личность. Индивидуальность. – Дубна: «Феникс+», 2005. – С. 423-432.

Internet-ресурси

Взято із сайту

http://hr-portal.ru/article/sistema-nematerialnogo-stimulirovaniya-personala

(17.03.14 о 22.08)

У статі описуються основні правила мотивації менеджером своїх підлеглих. У результаті виходить, що як менеджер уявляє собі підлеглих, так він до них і ставиться, причому, в кінцевому підсумку, працівники починають відповідати цим очікуванням. Якщо виходити з уявлення про те, що мотивація до діяльності виходить від самої людини, завдання мотиваційного менеджменту зводяться до організації умов, в яких співробітники могли б найбільш повно реалізувати свій потенціал, а також до виключення демотивуючих факторів.

Взято із сайту

http://pidruchniki.ws/1854110941027/ekonomika/struktura_upravlinnya_personalom

(17.03.14. о 22.16)

У книзі представлено планування персоналу, яке передбачає оцінку наявних ресурсів підприємства; визначення можливих потреб у трудових ресурсах; вивчення ринку праці і розробку програми залучення персоналу для задоволення потреб підприємства. Оцінюючи потреби у кадрах, необхідно враховувати характер і вид діяльності підприємства, ефективне навантаження працівників з метою оптимального використання коштів, пов'язаних з оплатою праці; можливість залучення спеціалістів, що мають високу кваліфікацію і відповідний досвід роботи на зовнішньому ринку.

Припущення щодо причин виникнення проблеми. Причиною виникнення труднощів з підбором працівників-консультантів для мережі супермаркетів можуть бути індивідуальні відмінності претендентів на цю посаду, які по-різному впливають на ефективність виконання професійних обов’язків. Так як, менеджер торгівельного супермаркету не досить обізнаний у деталях психологічного профвідбору, то цілком доцільно визначити основне завдання психологічної допомоги - діагностика індивідуальних відмінностей майбутніх продавців-консультантів, які сприяють успішному виконанню професійних обов’язків.