Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
oformlennya dyplom.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
343.55 Кб
Скачать

2.7. Використання формул

Використання формул у вигляді нередагуємих растрових зображень заборонено.

Для набору формул рекомендується застосовувати редактор формул Microsoft Equation, який вбудований в Microsoft Word (у нових версіях Word 2007 та Word 2010 для використання старого редактора формул потрібно вибрати “ВставкаОб’єкт Microsoft Equation 3.0”).

Допускається використання редактора формул MathType та нового редактора формул у версіях Word 2007 та Word 2010, однак слід враховувати, що на комп’ютері без встановленого MathType або зі старими версіями Word формули не будуть редагуватися.

В окремих випадках за дозволом наукового керівника та завідувача кафедрою допускається використання формул з інших математичних пакетів.

В редакторі формул Microsoft Equation (MathType) необхідно встановити наступні налаштування:

При використанні нового редактора формул у версіях Word 2007 та Word 2010 після набору треба відмітити кожну формулу та виставити розмір шрифту 14 пт.

Невеликі і нескладні формули, що не мають самостійного значення, вписують всередині рядків тексту.

Формули,що займають цілу строку, розміщують на відстані 15 мм від лівого краю. Формули, на які є посилання в тексті, нумерують у межах розділу, інші формули можуть не мати номера. Номер формули складається з номера розділу і порядкового номера формули в розділі, між якими ставлять крапку. Номер формули друкують на відстані 15,5 см від лівого краю поля аркуша(за допомогою табуляції) на рівні відповідної формули в круглих дужках. Так, наприклад, для першої формули третього розділу:

(3.1)

Якщо рівняння не вміщується в один рядок, його слід перенести на другий рядок після знака рівності (=), або після знаків плюс (+), мінус (-), множення. При використанні великих громіздких формул в окремих випадках допускається невелике зменшення масштабу формули, запис її в декілька строк, зменшення відстані від формули до лівого краю та збільшення відстані від лівого краю до номера формули, друк номера на наступній строчці.

Пояснення значень символів і числових коефіцієнтів треба подавати безпосередньо під формулою в тій послідовності, в якій вони наведені у формулі. Значення кожного символу і числового коефіцієнта треба подавати з нового рядка. Перший рядок пояснення починають зі слова «де» без двокрапки.

Загальне правило пунктуації в тексті з формулами таке: формула входить до речення як його рівноправний елемент. Тому в кінці формул і в тексті перед ними розділові знаки ставлять відповідно до правил пунктуації. Двокрапку перед формулою ставлять лише у випадках, передбачених правилами пунктуації: а) у тексті перед формулою є узагальнююче слово; б) цього вимагає побудова тексту, що передує формулі. Розділовими знаками між формулами, котрі йдуть одна під одною і не відокремлені текстом, можуть бути кома або крапка з комою безпосередньо за формулою до її номера.

2.8. Оформлення посилань та списку використаних джерел

При написанні роботи необхідно посилатися на джерела, матеріали або окремі результати з яких наводяться в роботі, або на ідеях і висновках яких розроблюються проблеми, задачі, питання, вивченню яких присвячена робота. Такі посилання дають змогу відшукати документи і перевірити достовірність відомостей про цитування документа, дають необхідну інформацію щодо нього, допомагають з’'ясувати його зміст, мову тексту, обсяг. Посилатися слід на останні видання публікацій. На більш ранні видання можна посилатися лише в тих випадках, коли наявний у них матеріал, не включений до останнього видання.

Якщо використовують відомості, матеріали з монографій, оглядових статей, інших джерел з великою кількістю сторінок, тоді в посиланні необхідно точно вказати номери сторінок, ілюстрацій, таблиць, формул з джерела, на яке є посилання в роботі.

Посилання в тексті на джерела слід зазначати порядковим номером за переліком посилань, виділеним двома квадратними дужками, наприклад: «... у працях [1-7; 15; 23]...», «... в роботі [7, с.87]...».

Список використаних джерел оформлюється згідно Вимог ВАК України [Бюлетень ВАК України. – 2009. – № 5. – С. 26 – 30] і ДСТУ 3008-95 «Документація. Звіти у сфері науки і техніки. Структура і правила оформлення». Приклади оформлення джерел такого списку наводяться у додатку Е. Джерела в списку потрібно розміщувати в порядку появи посилань в основному тексті або сортувати за алфавітом. При наявності у автора власних публікацій з теми роботи, вони також повинні бути включені в загальний список робіт

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]