Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
zagalni_epizoti.docx
Скачиваний:
93
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
144.9 Кб
Скачать

27. Провести вакцинацію курей проти ньюкаслської хвороби. Скласти акт про виконану роботу.

Найчастіше використовують сухі вірусвакцини з лентогенних штамів В1, Ла-Сота і Бор 74, які застосовують інтраназально, аерозольне, а також випоюванням з водою. Для обмеження осередку під час спалаху інфекції, а також у стаціонарно неблагополучних зонах для ревакцинації птиці, раніше щепленої лентогенними штамами, застосовують вірусвакцину з мезогенного штаму Н. Ефективність вакцинації визначають за допомогою контролю динаміки титрів гемаглютинінів у сироватках крові імунізованої птиці. Для цього 25 проб крові з кожного пташника досліджують за РЗГА через 12 — 25 діб після вакцинації, а потім за кілька днів перед кожним наступним щепленням. Вакцинацію вважають ефективною, якщо в більш ніж у 80 % проб сироваток крові курчат до 30-денного віку антитіла визначаються в розведенні 1 : 8 і вище, у молодняку до 120 діб — 1 : 16 і вище, у дорослих курей — 1 : 64 і вище. Менші титри антитіл у щепленої птиці свідчать про необхідність проведення ревакцинації 

Тому оптимальним терміном для першої вакцинації вважають 10 — 14-ту добу, для ревакцинації — 5 — 6-й тиждень. Кращих результатів досягають у разі аерозольної вакцинації в 10-денному та 5 — 8-тижневому віці. Аерозольна вакцинація дозволяється лише в стадах, благополучних щодо респіраторних захворювань вірусної чи бактеріальної етіології.  Перспективним напрямом у розробці оптимальних схем імунізації курчат проти хвороби Ньюкасла вважається комбіноване щеплення птиці спочатку живою, а через 3 тижні інактивованою вакциною. Бройлерів імунізують внутрішньом'язовим введенням живої вакцини В1, адсорбованої на ГОА. 

Вакцину вводять спрей-методом, аерозольним, ентеральним або інтраокулярним методом.

Натиснути на блістер, щоб вивільнити таблетку в холодну кип'ячену воду. Почекати, доки таблетка повністю розчиниться з вивільненням газу. Після досягнення повного розчинення через 1-2 хвилини, обережно перемішати для забезпечення однорідної дисперсії вакцини.

Спрей-метод. Для розпилення вакцини добовим курчатам одразу після вилуплення або в інкубаторі, можна використовувати механічний розпилювач для садових робіт. Для птахів старшого віку використовують електричний розпилювач, який забезпечує більш рівномірне розпилення; розмір крапель повинен бути не менше 100 m. Для застосованого розпилювача необхідно перевірити час розпилення рекомендованої кількості води.

 Аерозольний метод. Електричний аерозольний пристрій повинен забезпечувати розпилення крапель розміром 40-100 m. Пристрої для аерозольного та спрей-методів необхідно очищувати пропусканням через систему кип'яченої гарячої води. Системи для аерозольного та спрей-методів 

необхідно направляти на висоту 60-70 см над птахами. Перед розпиленням у приміщенні рекомендується вимкнути світло, вентилятори і нагрівачі.

Ентеральний метод. Необхідну кількість таблеток для вакцинації рекомендується розчинити в 1/5 денного об'єму питної води. Цю воду з вакциною птиця повинна випити протягом 2-3 годин. Для нейтралізації хлору у питній воді застосовується промисловий нейтралізатор хлору згідно з інструкцією або додавання на 1 л води 50 мл знежиреного молока або 5 г порошку знежиреного молока. Після розчинення молока необхідно почекати 5 хвилин, а потім додати вакцину.

За декілька днів до вакцинації поїлку для питної води необхідно очистити оцтом (кінцева концентрація 0,5-0,8 %) або лимонною кислотою (200-300 г/1000 л).  

Інтраокулярний метод. Таблетку необхідно розчинити в холодній кип'яченій воді – 1000 доз вакцини розчиняють в 30-50 мл води (точна кількість води залежить від типу застосованої крапельниці). Тримаючи птаха в одній руці, підставити його під крапельницю, щоб в око (в ніздрю) потрапила одна крапля. Після розчинення вакцину слід використати протягом 1-2 годин.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]