Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
39
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
3.43 Mб
Скачать

Новоутворення у риб та їх класифікація

Пухлина - своєрідне, реактивне, різко патологічне розростання тканини будь-якого органу, яке відрізняється від вихідної структури. Пухлинний процес є загально-біологічним, від виявлених у світі мікроорганізмів, рослин і тварин. Новоутворення у риб, за незначним виключенням, аналогічні таким у вищих хребетних. За даними розтину тварин, в т.ч. і риб, які загинули у зоопарках, в 3-х % випадків причиною загибелі були пухлини.

За основу класифікації пухлин у риб беруть два принципи:

1. Гістогенетичний - походження новоутворень із тих або інших тканин. У риб виявлені різноманітні бластеми, які формуються з усіх типів тканин. Більш поширені пухлини сполучної тканини, менше - епітеліальної, а пухлини м'язевої і нервової тканин відомі як поодинокі випадки. Більшість описаних у літературі новоутворень локалізуються на шкірі.

2. Клінічна класифікація при якій за основу взято: характер росту і розвитку пухлинних клітин, їх вплив на органи і тканини у вогнищах локалізації, здатність до рецидування і метастазування. Ці класифікації умовні, оскільки існують новоутворення, які володіють властивостями як доброякісності так і злоякісності. В процесі розвитку доброякісні пухлини можуть переходити в злоякісну форму.

Доброякісні пухлини характеризуються тим, що вони в основному інкапсулюються, їх клітинні елементи зрілі, повільно ростуть, нездатні до рецидивів і метастаз, не викликають кахексію. В суміжних тканинах виражені деструктивні зміни.

Злоякісні пухлини не інкапсульовані, дають рецидиви і метастази, викликають кахексію, їх клітинні елементи не зрілі, характеризуються швидким інфільтруючим і деструктивним ростом.

Пухлини з епітелію

Доброякісні пухлини. Найбільш поширені і особливо поширеною пухлиною цього генетичного виду є папілома, яку ще називають епідермальна папілома, "хвороба цвітної капусти" або стоматопапілома. Ззовні пухлина представлена широкими, гладкими, різко окресленими плямами сіруватого кольору. Складається із потовщеного епідермісу і має велику схожість до віспи коропа.

"Хвороба цвітної капусти" описана у вугра, лососевих, оселедцевих, тріски, уклейки, камбалоподібних, карасів, ляща, вусача, золотої рибки. Пухлина розташована на голові, навколо ротової порожнини (з цим пов'язано одне із назв пухлини - стоматопапілома). Пухлини також можуть бути розташовані на грудних плавцях, на шкірі тулуба і хвоста. Колір від сірувато червоного до темночервоного, консистенція м'яка (рис.2.1;2.2)

Мікроскопічно пухлина являє собою розростання шкіри, яке формує бородавчаті нарости. Вони можуть бути неоднаковими утвореннями у вигляді пальцеподібних відростків або доволі крупними неоплазмами, які мають декілька відростків. Зустрічаються папіломи плоскі, в'ялі, які виступають над поверхнею шкіри і досить щільні. Мікроскопічно пухлина є атипічним розростанням епідермісу з наступним вростанням в нього сполучної тканини. Папілома росте поволі, не проліферує глибоко в шкіру, але інколи виявляють її метастази.

Рис 2.1 Капустяні нарости на вентрально-каудальній ділянці уклеї; 2.2–вугор з капустяними папіломами на верхній і нижній щелепах.

Широко поширена епідермальна папіломазвичайного сома. Це розростання шкіри на тілі і плавцях. Розвиток пухлин починається з проліферації базального шару епітелію, сполучної тканини і проникнення її в епідерміс. Потім утворюються дрібні рожеві вузлики

Рис.3 Папілома

(ангіоепітеліальні). Поступово вузлики стають опуклими, сосочками і зливаються в суцільний гіперемійований пласт. В подальшому пухлина дегенерується і випадає. Мікроскопічне новоутворення характеризуються атипічно розрослим епітелієм, волокнистою тканиною і форменими елементами крові. Пухлина інкапсульована (рис.3).

Аденоми формуються в залозистому епітелію. Побудовані за типом тканини того органу, в якому утворилися. Аденоми складаються із розрослих клітин залозистого епітелія і тонких прошарків сполучної тканини. Вони завжди відмежовані від прилягаючих тканин, характеризуються експансивним ростом. Аденоми зустрічаються у різних видів риб, в т.ч. і акваріумних, у зябрах, глотці, шлунку, підшлунковій залозі, плавальному міхурі, нирках, гонадах, гіпофізі і щитовидній залозі.

Віспа коропа. Частіше зустрічається у риб в умовах штучного розведення і значно рідше у риб із природних водойм. Окрім коропа хворіють плітка, лин, карась, краснопірка, судак, снеток, щука і акваріумні риби. Клінічне віспа проявляється у вигляді драглисто-молочного щільного нашарування на шкірі і плавцях. В процесі розвитку захворювання відбувається розростання обмежених плям і злиття їх у великі ділянки. Відмічається поступове огрубіння дрібних м'яких плям і перетворення їх у тверду масу, нагадуючи парафін. У хворих риб спостерігається декальцинація з наступною деформацією скелета. Мікроскопічно на уражених ділянках шкіри відбувається розростання епідермісу за типом новоутворення. На цій підставі віспу коропа в теперішній час відносять до пухлин.

Злоякісні пухлини епітелію - незрілі (бластеми). На відміну від доброякісних вони зустрічаються не часто. Незрілі пухлини, які формуються в епітелії, називаються раковими. Мікроскопічно паренхіма неоплазми складається з недиференційованих епітеліальних клітин, які утворюють ракові комірки із сполучної тканинної строми. Ракові пухлини мають вигляд вузла і бугристої грибоподібної маси. Пухлина, яка формується із плоского багатошарового епітелію, називається плоскоклітинним раком, із залозистого - аденокарценомою і т.д. Ракові пухлини формуються в різних органах: карцинома нижньої губи, жовчної протоки, пласкоклітинного і вузликового рака шкіри у деяких риб.

Аденомокарціноми виявлені в сечовому міхурі, підшлунковій залозі, печінці, кишечнику, нирках і гонадах.

Найбільш поширеною і виявленою пухлиною цього виду є гепатома райдужної форелі. Гепатома має вигляд сірувато-білих утворень, набухлих над поверхнею печінки.

При значному розростанні пухлини і відповідному ураженні печінки настає вип'ячування і деформація черевної стінки тіла. Мікроскопічно пухлина складається із високо-призматичних гіпертрофованих клітин з крупними ядрами. У тріадах печінки характерна гіперплазія сполучної тканини. Відмічено високий мітотичний рівень.

Соседние файлы в папке xвороби риб_для студ