Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
39
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
3.43 Mб
Скачать

Пухлини з м'язевої тканини

ДОБРОЯКІСНІ ПУХЛИНИ. Зрілі пухлини із м'язевої тканини називаються міоми. Якщо вони сформовані з гладких м'язових волокон - лейоміоми, з поперечносмугастих - рабдоміоми.

Лейоміоми локалізуються там де є гладкі м'язи, в стінці шлунково-кишкового тракту та інших органах. Рабдоміоми, як правило, виявляються в соматичних м'язах, але інколи і в органах, де поперечносмугасті м'язи відсутні (нирках і стінці сечового міхура). В лейоміомі часто розростається сполучна тканина і тоді вона називається фібролейоміомою. Обидва види пухлин являють собою невеликі інкапсульовані вузли. Лейоміофіброма виявлена у форелі, палтуса і рабдоміома - у щуки.

ЗЛОЯКІСНІ ПУХЛИНИ. Нерідко пухлини з м'язевої тканини приймають злоякісний характер, це проявляється великою кількістю мітозів, дещо вираженою атипічністю. Незрілі м'язеві тканини називаються міосаркомами. Якщо пухлини складаються із гладких волокон - лейоміо-саркомами і поперечносмугастих - рабдоміосаркоми. Лейоміосаркома виявлена в плавальному міхурі лосося. Пухлина являє собою тверде утворення 15-30 мм. в діаметрі, локалізуються в стінці плавального міхура у вигляді окремих і чисельних вузлів. Мікроскопічне бластема складається з веретеноподібних фібробластів і гладком'язевих тканин, інколи з одних фібробластів.

Пухлини з нервової тканини

Новоутворення з нервової тканини зустрічаються не часто в порівнянні з м'язевою. Вони поділяються на доброякісні і злоякісні пухлини. У риб вони частіше виявляються на периферійних нервах спинномозкових вузлів. Описаний тільки один випадок новоутворення в головному мозку. В особливу групу пухлин виділені меланоми — новоутворення, які складаються з клітин, що виробляють чорний пігмент - меланін. Природа цих клітин не встановлена: одні відносять їх до епітеліальних тканин, інші - до сполучнотканинних і треті - до нервових. Доброякісні меланоми називаються хроматофорами, а злоякісні - злоякісними меланомами і меланосаркомами. Ці пухлини виявлені у багатьох риб. Локалізація їх різна, але частіше формуються на очних яблуках, шкірі, м'язах, рідше у внутрішніх органах. У декоративних риб описані доброякісні пухлини, які містять червоний і жовтий пігмент.

До пухлиноподібних утворень відносять тератоми. Вони є наслідком неправильного зародкового розвитку і формування тканин, тобто є вадою розвитку. Тератоми мають змішану будову, включають структури декількох видів тканин, які формуються з різних зародкових листків. Локалізуються в основному в органах розмноження. Спостерігаються у тропічних риб, які розводяться в акваріумах.

Таким чином, новоутворення є правдивими. Вони формуються у всіх типах тканин (епітеліальній, сполучній, м'язевій і нервовій), мають доброякісний і злоякісний характер, тотожну морфологічну структуру з новоутвореннями людини. Пухлини риб в більшості є аналогічні неоплазмам вищих хребетних тварин. Пухлини риб необхідно вивчати комплексно в плані етіології і патогенезу. Це дозволить розробити дійсно науково обгрунтовані заходи по їх профілактиці.

Соседние файлы в папке xвороби риб_для студ