Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Nav_pos.doc
Скачиваний:
32
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
658.43 Кб
Скачать

Тематика рефератів до самостійної роботи

1. Україна у системі Схід-Захід : протиборство чи діалог культур?

2. Модернізаційні процеси у світі і сучасній українській культурі

Методичні поради до самостійної роботи

Тема 1. Висвітлюємо феномен української культури, з’ясовуємо східні та західні впливи на її розвиток, розмірковуємо над проблемами збереження української культури в умовах глобалізації.

Тема 2. Досліджуємо характер трансформаційних змін у сучасному суспільстві в аспекті теорії модернізації, розвиток індустріального суспільства і ряд глобальних нерозв’язаних проблем, а саме : екологічна, проблема відчуження, однобічності раціоналізму, догматичного трактування світу, абсолютизації соціального та пошуки шляхів їх подолання.

Література

  1. Попович М. Нарис історії культури України. – К «АртЕк» 1998

  2. Семчишин М. Тисяча років української культури. –К., 1993.

  3. Українська та зарубіжна культура. Навч.посібник. // Н.Божко, Л.Цубов та ін.,1997

  4. Історія української та зарубіжної культури. Навч. Посібник. Заковича М., К. 2005.

  5. Культурологія: теорія та історія культури. Навч. посіб. / За ред. І.І.Тюрменко, О.Д.Горбула. – Київ, Центр навчальної літератури. 2004.

  6. Попович М. Нарис культури України. –К., 1996.

  7. Українська художня культура. /за ред. Ляшенка І. – К., 1996.

Л і т е р а т у р а

1 Історія української культури. У п’яти томах. .7-ми кн..

К.: Наукова думка, 2011.

2 .Висоцький Я.. Історія української культури:

Навч.посіббник. –Дніпропетровськ,:НМетАУ,2009

  1. Історія культури: короткий довідник.Київ, 2000.

  2. Історія української та зарубіжної культури. Навч. Посібник. 4-е доп. Вид.-ня. За ред.. Заковича М., К. 2005.

  3. Культурологія: теорія та історія культури. Навч. посіб. / За ред. І.І.Тюрменко, О.Д.Горбула. – Київ, Центр навчальної літератури. 2004.

  4. Культурологія. Навчально-методичний посібник.// Божко Н., Цубов Л. -Львів, 2006.

  5. Культура українського народу. –К., 1994

  6. Поліщук Є. Історія культури: короткий довідник. – К.,2000.

  7. Попович М. Нарис історії культури України. – К . «АртЕк» 1998

  8. Українська та зарубіжна культура. Навч.посібник. // Н.Божко, Л.Цубов та ін.,1997

  9. Шевнюк О.Л. Культурологія. Навч. Посібник. –К., 2004.

  10. Шейко В.М., Ти шевська Л.Г. Історія української культури: Навч.посібник . – К.:Кондор, 2006.

Методичні вказівки щодо оформлення та написання реферату

Кожний студент, що вивчає курс «Історія української культури» за час семестру зобов’язаний підготувати один реферат на тему, що обрана за власним бажанням.

Перед написанням реферату з конкретної теми будь якого предмета необхідно опрацювати наукову літературу, осмислити прочитане і систематизумати його. Відомо,що робота з книгою, а також матеріал, який студент знайшов в Інтернеті, вимагає не тільки вміння розібратися у змісті, відібрати суттєве, але й уміння дати певну оцінку прочитаному, зробити необхідні висновки.

Доповідь розроблена на основі критичного огляду. вивчення декількох джерел, називається рефератом. В основі його лежить стислий переказ у письмовій формі чи у формі публічного виступу змісту книг, результатів ивчення якоїсь проблеми, підсумків наукової роботи.

Щоб реферат був змістовним, необхідно приділити увагу добору матеріалу. А для цього рекомендується використати не одне джерело, а декілька. Перш за все потрібно з’ясувати, яка існує література з теми реферату, скласти її список. Користуючись різними каталогами (алфавітним, систематичним, тематичним), бібліографічними виданнями, довідковою літературою, Ви знайдете необхідну Вам літературу. Поцікавтесь сайтами з даної теми в Інтернеті.

Працюючи з відібраним Вами матеріалом, потрібно дати собі цільову установку: вивчити за книгою чи вибрати з сайта питання яке Вам потрібно; перевірити чи співпадає Ваша оцінка якоїсь проблеми з думкою автора, інших авторитетних осіб; вибрати для реферату більш яскраві факти, приклади, цікаві положення тощо.

Подібні установки допомагають більш цілеспрямовано визначити вид читання - суцільне, вибіркове, комбіноване. Під час суцільного читання книга прочитується повністю. Іноді для теми достатньо вивчити не всю книжку, а лише окремі її розділи, параграфи. Таке читання називається вибірковим. Комбіноване читання – це суцільне читання одних частин і вибіркове - інших.

Структура та обсяг реферату, особливості викладу матеріалу.

Реферат, як і доповідь, включає в свою структуру три частини: вступ, основна частина і висновок.

Вступ. Цей компонент вимагає постановки завдання. Чому Ви вибрали цю тему? У чому її актуальність? Вказати на персоналії які працювали над даною темою, назвати їх теми У вступі не передбачаються цитати і абстрактні розмірковування. Матеріал викладається чітко і логічно. щоб обсяг вступу не перевищував 15% від обсягу реферата (1 сторінка)

Основна частина. Складається у більшості випадків з трьох питань, які Ви виокремили, щоб краще розкрити суть теми. Матеріал, який викладаєте, необхідно обгрунтовано реферувати. Використовуєте цитати, що підтверджують Вашу точку зору. Загальний обсяг основної частини становить приблизно 7-8 сторінок.

Висновки Це – підсумок реферату. Тут потрібна чіткість, точність. лаконічність. Формулюються висновки із всього сказаного, вказуються питання, які вдалось висвітлити більш-менш повно, та ті, які потребують подальшої роботи. Конкретні висновки можна нумерувати.

Список використаної літератури. укладається за алфавітним порядком Подаємо не тільки назву роботи і її автора, але й повна інформація про книгу. Наприклад:

1. Історія української та зарубіжної культури. Навч. Посібник. З-е доп. Вид.-ня. За ред. Заковича М., К. 2003.

2.Культурологія: теорія та історія культури. Навч.посібник. За ред. проф. Тюрменко І. – К., 2005.

Додатки. Ксерокопії картин, пам”яток архітектури, фотографій, словники, схеми, різноманітні покажчики. Кожний додаток повинен починатися з нової сторінки. Додаток повинен мати заголовок, надрукований вгорі малими літерами.

Реферат повинен бути надрукований на принтері комп’ютера. Версія WORD 6.0, 7,5, 95, 97 або новіші, шрифт Times New Roman – 14 кегель, інтервал 1. Кожна сторінка повинна мати відповідні поля: зліва -30 мм., справа – 10 мм. зверху та знизу – 20 мм.

Правила оформлення титульної сторінки реферату.

( зразок)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]