Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Предмет і задачі епідеміології, питання.doc
Скачиваний:
698
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
406.02 Кб
Скачать

60. Термінова профілактика інф хвороб.

Термінова профілактика проводиться в осередку при підозрі на поширення інфекції. Поділяється на специфічну (пасивна-вводять готові антитіла для знешкодження збудника і його токсинів. Використовують препарати людської крові- для профілактики кліщового енцефаліту, грипу, вірусного гепатиту, поліомієліту, правця. А також імунні сироватки гіперімунізованих твварин-для профілактики сказу, сибірки, чуми, дифтерії. Діє вже в перші години, якщо ввести в період інкубації, інфекція може мати абортивний перебіг.) і неспецифічну(за допомогою антибіотиків-профілактика мікробних та рикетсіозних інфекцій, хіміотерапевтичних препаратів- для прфіл. Вірусних.), а також комбіновану (одномоментне введення вакцин та імунних препаратів – сказ, правець )

61. КІЗ та його функції.

КІЗ- кабінет інфекційних захворювань організовується в складі міських поліклінік. Основні завдання: забезпечення своєчасного і раннього виявлення інфекційних хворих, проведення консультативної допомоги при діагностуванні і лікуванні цих хворих в амбулаторних і поліклінічних закладах, організація і проведення диспансерного нагляду за перехворілими і хронічними хворими,вивчення епідситуації і аналіз інфекційної захворюваності, розробка і здійснення заходів по підвищенню якості і ефективності діагностики, лікування і профілактики інфекційних захворювань. Приміщення повинно складатися із 2 кімнат з окремим входом, роздягальнею і санвузлом. В кімнаті для обстеження хворих обладнується стіл для ректоманоскопічного обстеження, кушетка, хірургічний столик, табуретка з відром для рідких випорожнень, термостат. В другій кімнаті: робочі місця для лікаря і медсестри, шафа для зберігання інструментів і медикаментів, холодильник, картотека.

Дезінфекція приміщень проводиться не менше як 2 рази на день. Всі предмети догляду використовуються тілбки після дезінфекції перед їх застосуванням. Функції лікаря КІЗ: організаційно-методична, лікувально-профілактична робота, диспансерний нагляд.

62.Епідеміологічна характеристика групи кишкових інфекцій

Для захворювань групи кишкових інфекцій характерні спільні епідемічні ознаки:

1Збудникик постійно або в окремих нозоформах перебувають у ШКТ, але при зміні локалізації групи поділ. На 4 підгрупи: типові кишк.інф., токсикоінфекції та інтоксикації; захворювання, при яких збудник виходить за межі ШКТ, захворювання, коли збудник виходить в інші системи але без бактереємії (амебна дизентерія)

2. Специфічний механізм передачі – фекально-оральний.

3.Шляхи поширення: водний, харчовий, контактно-побутовий.

4. Поліетіологічне захворювання з первинною бакеремією (вірусемією)

5. Літньо-осіння сезонність – бактерії, осінньо-зимова – віруси

6 поширеність захворювання корелює з благополуччям

7. Заразоносійство дуже поширене

8. Сприйнятливість висока

9. Для впливу на епідпроцес необхідна співпраця медицини та ветеринарної і комунальної служби.

63.Епідеміологічні особливості шигельозів, профілактичні та протиепідемічні заходи.

.Збудник- бактерія родини Enterobacteriaceae роду Shigella. розподіляються на 4 групи: А.-S. dysenteriae, В.-S. flexneri, С.-S. bojdii, D.-S. sonnei . Характерна стійкість до АБ і антибактеріальних препаратів.

Джерело- є хворі, а також люди з стертою формою інфекції (бактеріоносії), які виділяють збудника в зовнішнє середовище з калом.Період заразності- до початку клін.с-мів,або під час бактеріоносійства.Мех..передачі- фекально-оральний.Збудник дизенгерiї видiлясться з органiзму хворого або бактеріоносiя з випорожненнями кишок і може потрапляти на рiзнi об’кти та субстрати навколишнього середовища. При цьому поширення эбудника iнфекцiї вiдбувагться побутовим, водним, харчовим шляхами, а також задопомогою мух.

Для епiдемiчного процесу властивi перiодичнi пiдйоми захворюваностi через 18—20 та 2—З роки. Сезонність літньо-осінній період. Групою ризику є діти 2-7років

Інкуб.період- період 1-6 діб, найчастiше 2-4доби.

ПФЗ - контроль за виконанням правил, переробки, транспортування та реалiзацii молока й молочних продуктiв. Особливу увагу слiд придiляти одержанню режиму пастеризацiї молока. Призначають антибiотики, особливо тi, до яких чутливi видiленi эбудники iнфекцiї, сульфанiламiднi та нiтрофурановi препарати.

ПЕЗ- Госпiталiзують хворих iз тяжким та середньотяжким перебiгом недуги, а також хворих i бактерiоносiїв iз числа працiвникiв харчових пiдприємств за iнших декретованих контингентiв. Хворих, котрi перенесли захворювання без бактерiологiчного пiдтвердження дiагнозу, виписують не ранiше нiж через З доби пiсля клiнiчного одужання, нормалiзацiї випорожнень i температури тiла. Особам, якi займаються виготовленням, зберiганням та реалiзацiсю харчових продуктiв, а також контингентам, що до них прирiвнюються, має бути проведене одноразове бактерiологiчне обстеження не ранiше нiж через 2 доби пiсля закiнчення лiкування.