Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Предмет і задачі епідеміології, питання.doc
Скачиваний:
698
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
406.02 Кб
Скачать

68. Епідеміологічні особливості лептоспірозу, профілактичні та протиепідемічні заходи

Лептоспіроз - гостра інфекційна хвороба з групи зоонозів, що супроводжується гарячкою, симптомами загальної інтоксикації, ураженням нирок, печінки, серцево-судинної, нервової систем.

Актуальність- поширений повсюди.Збудник- Спричиняється різними серотипами лептоспір (L. icterohaemorrhagiae, L. canicola, L. grippotyphosa, L. hebdomadis та ін.)

Джерело- гризуни (щури, миші), домашні (велика рогата худоба, свині, собаки) і промислові (лисиці, песці) тварини, які виділяють збудника в зовнішнє середовище з сечею.

Період заразності- до початку клін.с-мів,або під час бактеріоносійстваМех..передачі-фекально-оральний, переважає водний. Інфікування людей відбувається під час купання у водоймі, на рибалці, косовиці, при вживанні інфікованих продуктів і води, догляді за хворими тваринами. В організм людини і тварини лептоспіри проникають через ушкоджену шкіру і слизові оболонки. Поширеність-повсядно.Інкуб.період- від 2-30 діб, частіше 7-10 дібКлінічні с-ми- Початок захворювання переважно гострий з трясучим ознобом. Температура тіла швидко досягає 39-40 °С. загальна слабкість, головний біль, нудота, блювання. Можливі втрата свідомості, марення, збудження,м'язовий біль не тільки під час рухів, а і в спокої. Характерна гіперемія обличчя і шиї, ін'єкція судин склер, герпетичні висипання на губах, крилах носа тахікардія, гіпотензія, сухий язик з бурим нальотом. У хворих можуть виникати кашель, задишка, глухість тонів серця, систолічний шум на верхівці, аритмія. Майже у всіх хворих збільшена печінка (щільна, болюча при пальпації), у кожного другого — селезінка.Лаб.д-ка-. Дослідження крові, осаду сечі, спинномозкової рідини на наявність лептоспір.Використовують РЗК.ЕН- відправлення екстреного повідомлення, хворих тварин ізолюють,лікують,здійснюють загально- санітарні заходи.ПФЗ- Дорослих і дітей з 8 років імунізують за епідемічними показаннями вбитою лептоспірозною вакциною 2 рази з інтервалом 7-10 днів підшкірне (відповідно 2,0 і 2,5 мл). Через рік здійснюють ревакцинацію в дозі 2 мл.ПЕЗ- В епідемічних осередках здійснюють заключну дезинфекцію (як при кишкових інфекціях), обов'язковим є лабораторне обстеження всіх підозрілих хворих з гарячкою і тих, які перехворіли протягом останнього місяця. Воду і харчові продукти з осередку можна вживати тільки після термічної обробки

69. Епідеміологічні особливості ботулізму, профілактичні та протиепідемічні заходи..

Збудник- Клостридія. Резервуаром є грунт, травоїдні тварини. Період заразності- до початку клін.с-мів,або під час бактеріоносійства. Мех..передачі- фекально-оральний , зокрема при вживання м’ясних, рибних, грибних, овочевих, ягiдних, фруктових консервiв, а також копчених та солених м’ясо-ковбасних i рибних виробiв. Інкуб.період- від 6 год. до 5-10 діб

ЕН- постійний контроль за дотриманням технології виробництва консервної продукції,рибних та м'ясо-ковбасних виробів, проводять сан-просвітню роботу з працівниками підприємств, рекомендації щодо консервування.

ПФЗ- полівалентна антиботулічна сироватка. Активна імунізація ботулінічним анатоксином за показаннями.

ПЕЗ- промивання шлунку, полівалентна антиботулічна сироватка по 5000 АО кожного типу, заст. ентеросорбенти та спостерігають 12 діб, обстеження продуктів,дотримання правил консервації, залишки продуктів,що призвели до отруєння знищують,.