Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Предмет і задачі епідеміології, питання.doc
Скачиваний:
698
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
406.02 Кб
Скачать

64.Епідеміологічні особливості гепатиту а, профілактичні та протиепідемічні заходи.

Вірусний гепатит А- вірусне інфекційне захворювання з фекально-оральним механізмом передачі та переважним ураженням печінки і травного тракту.

Актуальність- найрозповсюдженіших кишкових інфекцій, характерні групові спалахи в дитячих колективах, школах, гуртожитках, сім’ях. Частіше за всіх хворіють діти від 2 до 14 років.

Збудник- Збудник належить до роду ентеровірусів. Вірус стійкий до різноманітних впливів: при температурі 40C може зберігатися декілька місяців, при 200C – декілька років, при кімнатній температурі – декілька тижнів, при 600C – 10-12 годин з частковою інактивайією. Повна втрата інфекційності досягається при кип’ятінні (1000C-5 хв.), автоклавуванні (1200C-20 хв.), вижарюванні (1800С-1 год.). Хлорамін вбиває вірус за 30 хвилин, УФО (1,1 Вт) руйнує вірус за 1 хвилину.

Джерело- людина. Найбільше епідеміологічне значення мають хворі з безжовтяничною і субклінічною формою захворювання

Заразність-до появи клін.с-мів,або під час без жовтяничного періоду

Мех.передачі- фекально-оральний з реалізацією через звичайні для кишкових інфекцій фактори передачі—воду, харчові продукти, предмети побуту(іграшки,рушники,посуд), брудні руки. Водний шлях передачі пов’язаний з фекальним забрудненням водойм, які служать джерелом централізованого водопостачання, проникнення стічних вод у водопровідну мережу. Передача інфекцій харчовим шляхом можлива при використанні продуктів, які не мали достатньої термічної обробки, це можливо при використанні недоброякісної води, миття посуду, приготуванні їжі хворими в інкубаційному або продромальному періодах.

Поширеність- Найбільше Азія, Африка. Має сезонні коливання-осінньо-зимова сезонність (заражаються у серпні-вересні, підйом захворюваності у жовтні-листопаді і тримається до грудня, потім знижується). Переважне ураження дітей у віці 5-15 років.

Інк.період- від 2 тиж.до 1.5 міс. Найчастіше 3-4тиж.

Клін.симптоми- Хвороба починається гостро. Температура тіла підвищується до 38 або 39° С і зберігається на такому рівні 1-3 дні. Починають з’являтися грипоподібні ознаки - виражена загальна слабкість, головний біль, озноб, сонливість, відчуття болю в м’язах, ламкість в тілі, неспокійний нічний сон. На цьому тлі знижується апетит, спотворюється смак, з’являються нудота, відчуття гіркоти у роті, іноді блювота, почуття дискомфорту і тяжкості в області під ложечкою і під правим ребром. Через 2-4 дні сеча набуває колір міцно завареного чаю або пива, а потім знебарвлюється кал.

Лаб.д-ка- визначення анти-HAV IgM, проведення РІА, ІФА, визначення (АсТ, АлТ, білірубін).

Напрямки епід.обстеження- обст.контактних, збирання анамнезу, термометрія, перевірка забарвлення сечі, калу, склер, шкіри, визначення розмірів печінки та селезінки ,при потребі визначення (АсТ, АлТ, білірубін).Визначення якості води, харчових продуктів.

ПФЗ- спец.проф.людський імуноглобулін. вакцина ``Хаврикс``

ПЕЗ- Обов’язкова госпіталізація хворих. оцінка стану природних і соціальних умов: якості води, харчових продуктів, забезпечення санітарно-протиепідемічного режиму в дитячих, лікувальних, навчальних та інших закладах, в яких може відбутись зараження на ВГА. В епідемічних осередках проводять поточну та заключну дезінфекцію з використанням 3%-го розчину хлорвмістних препаратів та камерної дезінфекції.

ЕН- Диспансеризація реконвалесцентів (1-3 міс). Розробка та обґрунтування системи заходів боротьба з