Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Предмет і задачі епідеміології, питання.doc
Скачиваний:
698
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
406.02 Кб
Скачать

86. Епідеміологічні особливості грипу, профілактичні та протиепідемічні заходи.

Грип А є найбільш вивченим захворюванням з групи ГРВІ. Епідеміологічно він характеризується розвитком епідемій, які набувають пандемічного характеру. Клінічно проявляється вираженим токсикозом і ураженням дихальних шляхів, дає тяжкі ускладнення. Джерело - хвора людина .Інкубаційний період 1-2 доби. Популяція віруса грипу А неоднорідна за антигенною структурою і вірулентністю та ряду інших ознак. Це РНК-вмісний вірус, з родини Orthomyxoviridae. Вірус грипу А має два основних типи антигенів - гемаглютин H (11 підтипів) і нейрамінідазу N (8 підтипів). З них у людини -H, H1, H3, H4; N1, N2. Вірус добре культивується на курячих ембріонах, культурах тканин. В залежності від поєднання гемаглютиніна і нейрамінідази виділено 5 сероваріантів вірусу грипу А. Вони циркулювали в період останніх 5 пандемій. При цьому гемаглютинін змінювався приблизно кожні 10 років, зміна нейрамінідази відмічалася з інтервалом 25 років. В межах одного серовара виявляється гетерогенність і мінливість популяції віруса грипу А за рядом ознак. Згідно даних Українського центру грипу і ГРЗ з 1997 р. циркулює вже вірус грипу А (H4N2). Популяція людей характеризується неоднорідністю за ступенем сприйнятливості до вірусу. Типоспецифічний імунітет до вірусів окремих сероваріантів зараз рахується вираженим і тривалим. Людина заразна від кінця інкубаційного періоду, найбільше в перші 2 дні захворювання. Вірус здатний персистувати у вигляді імунних комплексів з антитілами, що і підтримує циркуляцію збудника у популяції людей, а також тварин і їх якісну перебудову.

87. Епідеміологічні особливості геморагічної гарячки Марбург, профілактичні та протиепідемічні заходи.

Епідеміологія: людина заражається при розтині інфікованих мавп, приготуванні культури клітин із їх нирок. Передача збудника відбувається через кров, а також через культуральну рідину при готуванні клітинної маси. Найчастіше заражаються особи працездатного віку.ю медичні працівники розплідників мавп.

Протиепідемічні заходи:

Виявлення хворого

Інформація про хворого (повідомлення вище стоячих органів)

Уточнення діагнозу (взяття матеріалу на дослідження)

Лікування (невідкладна допомога)

Ізоляція і госпіталізація

Обсерваційні, карантинні заходи

Виявлення померлих від невідомих причин, розтин трупа, взяття матеріалу

Виявлення, ізоляція, проведення екстреної профілактики контактним особам

Провізорна госпіталізація хворих, підозрілих на ОНІ

Дезінфекція, дезінсекція, дератизація

Екстрена профілактика населення

Медичне спостереження за населенням

Санітарна освіта

Санітарний контроль за зовнішнім середовищем

Профілактичні заходи:

вести систематичний за контингентами осіб, які прибувають у нашу країну з Африканського континенту.

Суворий режим за дотриманням карантинного режиму для мавп перед відправкою їх в інститути.

Наявність у працівників з мавпами відповідного спецодягу.

88. Епідеміологічні особливості геморагічної гарячки Ебола, профілактичні та протиепідемічні заходи.

Епідеміологія: шляхи зараження людини у природі поки що не визначені. У хворої людини збудник міститься у крові та інших біологічних рідинах.

Протиепідемічні заходи: Виявлення хворого, Інформація про хворого (повідомлення вище стоячих органів), Уточнення діагнозу (взяття матеріалу на дослідження), Лікування (невідкладна допомога), Ізоляція і госпіталізація,Обсерваційні, карантинні заходи, Виявлення померлих від невідомих причин, розтин трупа, взяття матеріалу, Виявлення, ізоляція, проведення екстреної профілактики контактним особам, Провізорна госпіталізація хворих, підозрілих на ОНІ, Дезінфекція, дезінсекція, дератизація, Екстрена профілактика населення, Медичне спостереження за населенням, Санітарна освіта, Санітарний контроль за зовнішнім середовищем. Профілактичні заходи:Карантин для прибулих з місцевості, де реєструється ГЕ – 17 діб.