Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
PMK_profpatologiya_2013_2.docx
Скачиваний:
91
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
99.16 Кб
Скачать

1.Ваш діагноз?

2.Лікування з виписуванням рецептів.

Задача 7. Хворий П., 42 роки, працює на виробництві з виготовлення акумуляторів. Доставлений у лікарню з різкими болями в животі. З'ясовано, що до роботи на акумуляторному заводі хворів на виразкову хворобу шлунка. Об'єктивно: живіт втягнутий, під час пальпації розлита болючість з переважаючою локалізацією у нижній половині живота та особливо навколо пупка. Випорожнень у хворого не було, хоча приймав проносні. ЗАК: Е-4,0х1012/л, Hb-110г/л, КП-0,8, ретикулоцити-4%, еритроцити з базофільною зернистістю-6%. ШОЕ-11 мм/год.

1.Ваш діагноз?

2.Лікування з виписуванням рецептів.

Задача 8. Хворий Н., 53 роки, доставлений в хірургічне відділення зі скаргами на різкий приступоподібний біль в животі, що супроводжуються нудотою. Такі приступи хворого турбували і раніше. Появу їх пов’язує з погрішностями в дієті і прийомом алкоголю. В минулому році під час подібного приступу була проведена апендектомія. Впродовж останніх 5 років лікується з приводу виразкової хвороби 12-палої кишки. Професійний стаж 17 років. Проводить ремонт і заправку свинцевих і цинкових акумуляторів. Робоче місце знаходиться в невеликому приміщенні, вентиляція приміщення проводиться через кватирку вікна, місцева витяжка відсутня. Окремого місця для прийому їжі немає. Загальний стан задовільний, пониженого відживлення. Шкірні покриви і видимі слизові оболонки бліді, надмірно вологі. Зуби каріозні, пародонтоз, по краях ясен сіра кайма. Язик вологий, біля кореня обложений брудно - сірим нальотом. Пульс 65 за хвилину, АТ - 175/105 мм рт ст. Межі відносної серцевої тупості в межах норми. Тони серця ритмічні, звучні. Над легенями вислуховується везикулярне дихання. Живіт втягнутий, м’який, під час пальпації болючий в ділянці пупка і в правому підребер’ї. Край печінки пальпується на 4,0 см нижче реберної дуги, щільний, чутливий. Симптоми подразнення очеревини відсутні. Закреп впродовж 4 днів. Консультація невролога: відмічається гіпалгезія по типу "рукавичок" і "шкарпеток". ЗАК: Hb-105г/л, E-4,2.1012/л, L-8,8.109/л, еоз.-2%, п/яд.-3%, с/яд.-58%, лімф.-24%, мон.-13%, ШОЕ - 12 мм/год, ретикулоцити - 3,4%. ЗАС: щільність -1018, білок, цукор - відсутні, лейкоцити - 2-3 в п/зору, слиз в незначній кількості. ЕКГ: без особливих змін.

Хронічна інтоксикація свинцем, важка форма (свинцева колька, гіпохромна анемія). Захворювання професійне.

VIII. Токсичний гапетит:

Задача 1. Хворий В., 45 років, який впродовж 20 років працює на виробництві полімерних матеріалів, скаржиться на ниючий біль у правому підребер’ї, нудоту, зниження апетиту. 2 місяці тому, вперше з’явилась жовтяниця. Обстежувався в інфекційному відділенні - маркери вірусних гепатитів відсутні. Лабораторно: підвищення рівня білірубіну, трансаміназ, ШОЕ. За результатами УЗД - гепатомегалія, ехогенність печінки підвищена. Ознак портальної гіпертензії немає.

хронічний Токсичний гепатит.

Задача 2. Хвора Т., 33 роки, працівниця лакофарбного заводу зі стажем роботи більше 10 років, скаржиться на біль в правому підребер'ї, який посилюються після прийому їжі, нудоту, підвищення температури тіла до 37,7°С, жовтушність шкірих покривів, висип на шкірі. Хворіє 2 роки. Гепатомегалія. ШОЕ-27,0 мм/год, білірубін загальний - 46,1 мкмоль/л, прямий - 32,3 мкмоль/л. Маркери вірусних гепатитів не виявлені. За результатами УЗД – дифузне підвищення ехогенності печінки.

хронічний Токсичний гепатит

Задача 3. Хвору К., 49 років, яка тривалий час працює на виробництві дезінтоксикаційних та дезінфікуючих засобів, турбує гіркота в роті, жовтяниця, свербіж шкіри, нудота, біль у правому підребер’ї, особливо після приймання жирної, смаженої їжі, загальна слабкість, кровоточивість ясен. Хворіє близько двох років. Погіршення стану відмітила після перенесеної вірусної інфекції. Шкіра та склери іктеричні, на шкірі - сліди розчухів, на повіках ксантелазми. Печінка збільшена на 4,0 см. В біохімічному аналізі крові- гіпербілірубінемія за рахунок зв’язаної фракції, гіперхолестеринемія.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]